Skocz do zawartości

Pstrągi 2020

zandermafija

Rekomendowane odpowiedzi

Wg mnie to kwestia wody, są rzeki gdzie ryba jest w dobrej kondycji już na początku sezonu zwłaszcza po cieplej zimie są takie gdzie do kwietnia są chude.

U nas tarło było w tym roku do około 10 listopada.

Myślałem ze masz może info ze ryba cieknie mleczem albo gubi ikrę.

A może z uwagi na łagodną jesień i zimę, tego papu mają na tyle dużo, że już odrobiły po tarle?

Wcale tak dużo nie mają. Żaby,myszy,krety, owady latajace-tego brak, są np kiełże itp, czy drobne rybki ale wiele gatunków skutecznie pochowanych. Zimna woda spowolniła metabolizm tak więc nie przybędzie im tyle w ciągu miesiąc  by po odbytym tarle wyglądały jak przed.

Wiadomo, że każda woda jest inna i inaczej to wygląda, więc nie ma co porównywać.

Jednak jeśli ryba nie ma miejsca do tarła to go po prostu nie odbędzie i czy będzie miała ikrę i instynkt przetrwania,  tego nic nie zmieni.

• Like 1

Nie wiem procentowo w jakich ilościach, ale jednak potrafią odrosnąc. Ostatnio ktoś wrzucił na taki portal wędkarski fotki tego samego, złowionego 2 razy pstrąga. Na pierwszej fotce miał małą część płetwy bodajże tłuszczowej, na fotce drugiej, złowiony w póżniejszym czasie miał tą płetwe już w normalnych rozmiarach. A więc ta czesc moze sie odrodzic ????

Edytowane przez henrik22
  • Like 1

Że wpuścili kilka ryb bez płetw piersiowych? Szybciej te ryby wyjadą z rzeki niż do niej przyjechały. Poza tym wylęg czy jakikolwiek sort materiału zarybieniowego też nie hasał w dopływie przed zarybieniem tylko został przywieziony z bezpośrednio z akwakultury, dobrze o tym wiesz.

Edytowane przez bartsiedlce

Nie wiem procentowo w jakich ilościach, ale jednak potrafią odrosnąc. Ostatnio ktoś wrzucił na taki portal wędkarski fotki tego samego, złowionego 2 razy pstrąga. Na pierwszej fotce miał małą część płetwy bodajże tłuszczowej, na fotce drugiej, złowiony w póżniejszym czasie miał tą płetwe już w normalnych rozmiarach. A więc ta czesc moze sie odrodzic

Płetwa tłuszczowa jest jedyną płetwą która się nie regeneruje ( nota benene nie jest prawdziwą płetwą). Dlatego przy badaniu wzrostu ryb łososiowatych często narybkowi usuwa się tą płetwę i dlatego można m.in określić tempo wzrostu i przybliżoną przeżywalność . :)

• Like 4

Hej,

Ryba z dzisiaj, cóż rzec, szybkie dobre dwie godziny nad wodą, jak na środek tygodnia wędkarzy dużo, rzeka już nie ta sama co we wcześniejszych latach, juz nie ma szans że się dobrze połowi jak kiedyś, woda znika w zatrwarzającym tempie, fajne miejsca znikają, ciekawe co na to ryby.

IMG-9964-1.jpg

• Like 30

Jak mawiaja klasycy, "jest prawda czasu i prawda ekranu".
W warunkach lowisk pstragowych przeklada sie to na absolutnie determinujacy charakter warunkow hydrologicznych na to, czy i jak i gdzie mozna probowac nawiazac interakcje z mieszkancami rzeki. W idealnym wariancie, z pstragami.
Wyjatkowo duzo wody tej zimy niosa moje rzeki.
Nie jest to pierwszy raz, kiedy ma to miejsce. W zwiazku z tym, w ramach ograniczonych wlasnych umiejetnosci i posiadanych materialow muchowych, probuje przy imadle wygenerowac wabiki, ktore zwieksza szanse na kontakt z pstragiem.
Sam fakt lowienia tylko na te swoje wynalazki zapewne dla niektorych z Was moze miec charakter podejscia bezkompromisowego.
Ale ponizej chcialbym Wam pokazac moja interpretacje owej bezkompromisowosci.
Przyneta nazwana przez @Patryka - "Białą Damą". I teraz tego typu przynety, tak bede nazywal.
Przewaga, jaka daje taki wabik na duzej wodzie jest to, ze lowi sie nim nad wyraz latwo. A moze po prostu sie nim lowi jak kazdym innym dobrym wabikiem ? :)

post-45573-0-68261500-1579800738_thumb.jpg

Celem pokazania przynety umiescilem ja na swojej dloni. Dlon jest raczej normalnej, sredniej europejskiej, wielkosci. Czyli ma jakies 20 cm. To celem wyjasnienia ile moze mierzyc Dama.
Jest to selektywna przyneta. Po prostu ryba musi trafic w haczyk, a mala rybka ma mala mordke i mniejsza szanse trafienia w haczyk. Ale rybki w granicach 40 cm potrafily trafic akurat w tego, widocznego na zdjeciu, ownera .
Dla pelnej jasnosci - nie pokazuje przynety, po to by otrzymac propozycje wykonania przynet dla kogos. Nie wykonuje przynet dla nikogo, ani przynet nie sprzedaje. Pokazuje "damulke", bo pamietam, gdy w 2013/14 i 2015 roku zdziwienie wywolywalo, ze uskuteczniam proby lowienia pstragow na Rapale Original Floating 11 cm.
:)
Warto sie probowac rozwijac :)

No w kazdym razie taka przyneta, kilka ryb zlowila, w tym rowniez ta rybke z fotki ponizej.
Spod podlanego krzaka do bialego leniwca podniosla sie ryba, by przyladowac w "damulke" na metrowej lince.

post-45573-0-12058600-1579801043_thumb.jpg
Sprzetowo to Lamiglas IMP843 plus Shimano 2500 i zylka 0.25 mm i na koncu zestawu "Damulka".

Zdaza mi sie probowac łowić na plecionke, a potem wracam do zylki.
Dostrzegam w niektorych warunkach lowiska przewage plecionek, ale potem jakos sila przyzwyczajenia nadal trzymam sie zylki, godzac sie z jej ograniczeniami.
W tym roku przygotowalem szpulke z 12 splotowa PE 1.2 do zadan specjalnych.
Pewnie w ktorym momencie dostanie szanse. Ale od lat praktycznie tylko i wylacznie zylka 0.25 mm.
Żyłka przede wszystkim musi być niezawodna. Rozumiana jako brak pekniec w niespodziewanym momencie.
To jednak podstawowy warunek, dla mnie.
Dotychczas uzywalem zylki PLINE 0,25 mm.
Ale zakupiona przed sezonem w US linka, ktora do mnie dotarla w grudniu 2019, okazala sie pomylka.
Grubsza od dotychczas kupowanych, sztywna, spadala ze szpuli. Porazka.
Kupilem u sprawdzonego sprzedawcy w US i wszystkie dotychczas kupione tam zylki byly OK. A tu taka wtopa.
Wiec nie napisze Ci, uzywam PLINE. Bo wlasnie sie nacialem i mysle nad wyprobowaniem innej linki.
Skoro nie kontroluja tego w jedna strone - dostalem za gruba, sztywna linke na prawidlowo opisanej szpuli (???) To co moge dostac nastepnym razem ?
Takze po ostatniej przygodzie, gdy musialem odkopac na szybko zeszloroczna szpulke i nawinac w miejsce tej wnoej, nie wskaze konkretnej zylki i nie polece.
Mucha pokazana na fotce sama w nurcie sie tak animuje, ze naprawde nie ma jej w tym co przeszkadzac :) W zasadzie to prowadze je tak gleboko, jak tylko moge. Ale jest to oczywiscie zalezne od ich masy (ktora na szczesci nie jest skupiona z przodu i mucha nie tonie jak jigopociski) i linka. Wiec pewnie glebiej by zeszla ta przyneta na cienkiej plecionce.
Ale zalozeniem jest sprowokowanie wyjscia ryby do gory, niz proba zlapania zaczepu gdzies na dnie :)
Czesto slyszy sie o szczupakach, ze potrafia sie podnosic z glebin do duzych przynet plytko idacych... Pstragi tez to umieja :D
Tak konkretnie powiem, ze tej bialej to nie udaje mi sie sprowadzic glebiej jak pol metra pod powierzchnie, a i to wymaga wczucia sie i pasujacego miejsca z nie za szybkim nurtem blisko mnie.
Najcięższe muchy, których używam na wysokiej wodzie, niemoczone waza ok 5 g. Mokre oczywiście więcej.
Wolframowy cone head muchowy waży 0.9 g.
Na korpusie jest nawinięty drut ołowiany 1mm.
Gdy robię przynęty na normalny przepływ są lżejsze cone head, około 0.5 g i ołów jest 0.7 mm

Jakby ktoś miał mieć problemy ze znalezieniem tego wpisu sprzed dwóch lat :

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-477-przyn%C4%99ty-spiningowe-z-pi%C3%B3r-i-w%C5%82osia-2015-2017/

W zeszlym roku zdarzyły mi się dwa przyłowy na muchę - klenie 50 plus.
Brzane kiedys mialem.
W moich wodach wiecej gatunkow nie bywa.
A jak jestem te kilka dni w sezonie nad Odra, to przechodze na tamtejsza klasyke. Muchy zostaja w Hiszpanii :)
Na moim blogu wskoczył nowy wpis, trochę bardziej szczegółowo traktujący zagadnienia linek, ciężaru much i sposobu ich prowadzenia.
Link poniżej :

http://jerkbait.pl/blog/18/entry-577-przynęty-z-piór-i-włosia-aktualizacja-na-start-2020/

Pozdrawiam i powodzenia przy wypuszczaniu pstragow zycze !

Guzu

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 33