smokwelski Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2020 Aż dziw bierze, ale to mój pierwszy większy kleń, złowiony w ramach celowego wypadku pod kątem tego gatunku, a nie jako przyłów podczas pstrągowania. Co z jednej strony cieszy, a z drugiej martwi: moje pstrągowe łowisko obecnie nie nie nim już stoi, a kleniem, okoniem i szczupakiem. Ze tam na klenie sie kiedyś wybiorę - nie do pomyślenie jeszcze kilkanaście lat temu. Ale tymczasem klusek na smużącą 3 cm żabulkę Marka Jaryczewskiego. 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voiteh Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2020 Rybki z ostatnich wypadów 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz54 Opublikowano 7 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2020 (edytowane) Dzisiejsze wiślane 57,5cm Zagryzł mrówę od Tomiego. Edytowane 7 Sierpnia 2020 przez Mariusz54 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2020 Witam, taka historia , kilka wypadów na małą rzeczkę , woda niska dojście trudne, ale praktycznie w każdym dołku widać piękne klenie i jazie, jednak złowienie jakiejś większej rybki graniczy z cudem, praktycznie wchodzę im na głowy, widzą mnie ja je i tyle, nie ma na ciurku prostych kawałków gdzie można stać się niewidocznym brzegi to drzewa i krzaki nie licząc pokrzyw i chaszczyattachment=679877:1.jpg]ale ma to swój urok....Łowię na woblerki powierzchniowe, głębiej schodzące, cykady obrotówki i nic kilka odprowadzeń , jakieś trącenie pyskiem skubnięcie oprócz okonków nic na kiju . I tak siedząc w pracy zrobiłem na kartce szkic swojego pogromcy kleni i doszedłem do wniosku , że jak nie mogę a może nie umiem złowić klenia lub jazia na to co mam w pudełku to wymyśliłem , że zrobię sobie jakiegoś owada z pianki albo co tam znajdę, no i w domu poszukałem kawałek pianki z uchwytu wędki, kiedyś znalazłem jakieś pióro drapieżnego ptaka trochę omotki haczyk od czeburaszki i na szybko powstało coś niechlujnego na podobieństwo owada, Acha wiedziałem, że będzie się unosił na wodzie ale musi jeszcze latać więc dociążyłem haczyk małym stilem z ołowiu , ledwo się trzymał ale nitka nie pozwoliła mu spaść. Nie miałem pod ręką kleju a nad wodę ciągnęło mnie wypróbować więc na szybko wszystko w nieładzie skręcone nitką, piórka każde w inną stronę no ale nic i tak nad rzeką nikogo nie będzie to śmiechu nie da.... Po kilku rzutach nawet fajnie to latało uderzając w taflę wody takim plasem , bez charakterystycznego chlupnięcia w wodę - i co o dziwo raz coś wyszło do tej imitacji szerszenia z muchą uderzoną o szybę samochodu. jednaj na tym się skończyło wróciłem do woblera, cykady kilka okonków i już miałem się zwijać, ale jeszcze jedna miejscówka i ostatnia próba. Ciche podejście rzut pod szybszy nurt , który opływał konar drzewa , owad wpada chlupot wir i pudło, ale myślę może się nie spłoszył. Druga szansa za daleki rzut owad odbija się od konaru wpada do wody i buum, mega plusk ryba trafiła, czuje krótki odjazd z kołowrotka i fajny kleń ląduje przy brzegu.A jednak dał się skusić , na miarce 42 cm,nie jest to monstrum, ani nawet 50 plus ale satysfakcja ogromna. Z owada rozwiązała się nitka po tej przygodzie i prawie się rozpadł. Teraz mam dylemat czy zrobić następnego niechluja czy raczej się przyłożyć i zrobić naprawdę fajnego piankowca. NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grisha Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Sierpnia 2020 Sznur od bielizny i pianka dają radę Z wędkarskimi pozdrowieniami dla @Alexspin pozdrawiam - Grzesiek 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asafa Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Po kilku latach przerwy, powrót do wędkowania Oczywiście zacząłem od rzek i moich ulubionych kleni. Ilościowo w ostatnim czasie dużo sztuk, ale nic ciekawego z wyjątkiem jednego rodzynka. Skarpa około 1,5m, porośnięta wysokimi krzakami. Przyczajony między tymi zaroślami, podawałem smużaka wzdłuż burty aż w końcu skusił się fajny kleks 52cm. Widok kiedy ta kluska płynęła za przynętą i moment zdecydowanego ataku a tuż po nim gejzeru, był bezcenny Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez asafa 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekp29 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Dzisiaj dwa takie około 45 cm, zdjęcie tylko takie[emoji846] Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Płochocki Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Kilka moich muchowych kleni. 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2020 Cały sierpień wędkarsko w plecy, brak czasu na ryby Nareszcie chwila wolnego i udało się wyjechać na dwa tygodnie do raju Pierwszy dzień łowienia i nowa życiówka zbiera piankowca z powierzchni! 39 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DelTor0 Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Cały sierpień wędkarsko w plecy, brak czasu na ryby Nareszcie chwila wolnego i udało się wyjechać na dwa tygodnie do raju Pierwszy dzień łowienia i nowa życiówka zbiera piankowca z powierzchni! Tak z ciekawosci, z samowyzwalacza czykasz te fotki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2020 Tak z ciekawosci, z samowyzwalacza czykasz te fotki? Tak 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Pogoda mało sprzyjająca do powierzchniowych łowów ale coś tam czasem lepszego zbierze żuka z powierzchni 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
strumien Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Górskie kluski 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 1 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Witam.Ostatnio mam mało mam czasu na odwiedzanie forum. Poniżej kilka wybranych wakacyjnych kleni 32 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JunakFlyFishing Opublikowano 2 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Września 2020 (edytowane) Z dnia na dzień coraz lepiej, stabilniejsza pogoda niż w zeszłym tygodniu i ryby ruszyły się z kryjówek Edytowane 2 Września 2020 przez _Junak_ 19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gnat Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Jaka wg. Was jest najlepsza pora dnia klenia ? Oraz jaka pogoda ?Marzą mi się takie ryby. Jak sprawdzić czy w rzece stoją duże ryby ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 3 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Niestety nie obejdzie się bez obserwacji, klenie potrafią żerować o każdej porze. Trzeba wytypować miejsce i obserwować je przez kilka dni w przekroju dobowym. Jeśli ustalisz kiedy są aktywne to przez jakiś czas będzie istniała zależność. Często udaje się odszukać miejsce w którym ryby są aktywne i czas/okresy owej aktywności powtórzą się w kolejnych sezonach. Najcenniejsze są miejsca gdzie ryby są aktywne w zimnych porach roku. 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 5 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Klenik z wątku o jaziach Czarny Goddard króluję 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 5 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2020 Kilka "ciekawszych' ryb z lipca i sierpnia, które udało się złowić przez 5-6 wyjść nad wodę... cdn... 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patzaw26 Opublikowano 7 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Września 2020 Dwa najfajniejsze z ubiegłej soboty. Nie najdłuższe bo 52 i 49 ale fajnie dopasione Pozdro 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 9 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Września 2020 Kleniątka 31 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Dam tu bo fajne no i to klenie 2020:) 14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WOBI Opublikowano 10 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2020 Piękne klenie,gratulacje Wszystkim. Kilka moich rybek z ostatniego pływania na dętce.Kijek w 5 klasie,przypon 0.22mm.,a na końcu wariacje ala Chernobyl na hakach nr.8 i 6. Pozdrawiam Wobi 30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 11 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Września 2020 Zebrał z powierzchni chrabąszcza majowego po sporej ulewie. 33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOMI803 Opublikowano 12 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2020 26 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi