Skocz do zawartości

Szczupaki 2020

przemyslaw_pajak

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem nie uchylać rąbka tajemnicy ale doszedłem do wniosku ,że wszystkich nie wyłowicie do przyszłego roku :D :D :D

tutaj z pyskiem i gumą 32 cm ;)

post-64797-0-44401500-1597659135_thumb.jpg

Generalnie mogę napisać ,że łowisko o tej porze roku jest wymagające i przerzuciłem kilkadziesiąt przynęt zanim się wstrzeliłem . Tak więc został jeden łowny jerk i jedna guma . Co ciekawe ryby w ogóle nie reagowały na pewniaki typu buster czy sweeper od których zawsze zaczynam łowienie .

Samo branie jedno z najpiękniejszych w moim życiu .Zatrzymałem gumę jakieś 3 metry od pontonu i wtedy on podniósł się z zielska . Myślę ,że cały czas tam był tylko ja go nie widziałem . Następnie zaczął się wznosić jak samolot pionowego startu a później jednym ruchem uderzył . Sam hol ekspresowy zanim się zorientował był już przy burcie dwa krótkie mocne odjazdy pod ponton no i mamy cię  :D .

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 17

Guma to największy snackbait. Ale nie polecam z jednego powodu . Guma z którego jest wykonana jest podobna w strukturze do keitehowskiej i po kilku godzinach rzucania nadaje się na śmietnik . Lepiej kupić 28 cm jest znacznie twardsza ;).

• Like 1

.. rzut, kilka obrotów i wielki młyn na wodzie. Widzę jak z kilku metrów ryba płynie w kierunku przynęty. Nie mogła się oprzeć ;) Warto było przyłożyć się do perfekcyjnego malowania pasków, okoń jak malowany, 23cm tym razem. 

Ryba z którą miałem przyjemność się spotkać była bardzo słusznej budowy i długości 118cm.

post-55833-0-00771200-1597909203_thumb.jpg

post-55833-0-53884500-1597909208_thumb.jpg

Pozdrawiam

• Like 45

Ryby złowione na co najmniej 5 różnych jeziorach. Każde z nich jak Śniardwy albo kilka razy większe ;)

Zachód słońca który trwa kilka godzin ;) Pracę kończyłem kolo 22 i wtedy ruszałem.
Tylko te krótkie są chude czasem, z dużej wody 95% ryb dobrze odżywionych.
Problemem były komary, mimo upałów trzeba było się dobrze ubrać. Te zdjęcia tutaj słabej jakości ale wprawne oko zobaczy dziesiątki komarów w pobliżu ;)

A jak słońce zaszło to bywało jeszcze ładniej.

Tu forumowy stykacz na wahadło wrzucam tylko dlatego że okoliczności do zrobienia zdjęcia były wyjątkowe.

post-55833-0-24094400-1597914360_thumb.jpg

post-55833-0-16861000-1597914366_thumb.jpg

• Like 11

Ja to w złych rewirach muszę mieszkać. Tu w Haminie największy 70cm i nie zapowiada się lepiej. Chyba najgorsze miejsce w tym kraju do łowienia ryb mi się trafiło. Już myślałem że nie ma w tym kraju dużych ryb ???????? a tu takie lochy kolega targa. Pytałem gdzie jest szansa coś połowić koło tej miejscowości co mieszkam, ale koledzy niechetnie dali jakiekolwiek namiary. Gratulacje

W końcu na bez rybnych wodach lubelskich coś się dzieje, dwa dni i parę rybek padło w tym dwie 70+ i ze zdjecia 80+ na swoje woblerki. Coś większego jeszcze było ale trafił przed przypon i plecionke uciął.

Ps. Jak wstawić zdjęcie w oryginalnym rozmiarze?

post-53813-0-08251200-1598625508_thumb.jpg

• Like 15

Podobnie jak kolega Del Toro wyskoczyłem wczoraj wieczorkiem na chwilę na "szybkiego okonia".... :) :) :)

post-52159-0-89635900-1598893884_thumb.jpg

Oczywiście, że przy prezentowanych w tym wątku bestiach ten może nie robić wielkiego wrażenia (86cm), ale wygrałem z nim uzbrojony w tak stricte szczupakowy sprzęt jak:

- Jaxon Varis Pro 2,08m, 2-8g;

- wysłużony Spro Passion 2000;

- żyłka York 0,12 z główką 1,5g !!!

Po 30 minutach zdziwienia, radości, zwątpienia, nadziei, a ostatecznie euforii nastąpił szczęśliwy finał na brzegu (oczywiście bez podbieraka, bo niby po co miałbym go brać na okonie :) :) - poza tym, było by za łatwo :) :) ). Szczęśliwy dla nas obu, bo po szybkich fotkach dał dyla do domu nawet bez specjalnej reanimacji. Wyciągałem już duże ryby jako przyłowy na podobnym sprzęcie (tylko innym kiju - wklejka Mikado Tsubame - m.in. boleń 70cm, amur 80cm) kilka razy przegrałem, ale tą walkę uważam chyba za najtrudniejszą i te emocje zapamiętam na zawsze. Pomimo ogólnie wyjątkowo fatalnego z różnych powodów tego roku, dla mnie przepiękny koniec tych wakacji :)

• Like 31

• 2 tygodnie później...

Hej poznajcie moja nową kobietę Grażynę????

post-56492-0-83045700-1600069004_thumb.jpg

Daje ognia, z kija wiatrak, polecam ją???? Sprzętowo wędka Shimano Stradic 250cm do 50g, kołowrotek Shimano Stradic 5000, plecionka Chinska 4splotowa niby 0,16 ale realnie 0,22. Guma Westin Shad Tezz 19cm. Miejsca nie mogę zdradzić przez zawarty pakt.

• Like 31

Każdemu życzę takich emocji. To, już prawie reguła, że gdybym stawił się nad wodą odpowiednio "uzbrojony i niebezpieczny" :) , ukierunkowany na połów "Predatora", to mógłbym machać do przyszłego roku bez brania. Sprawdzone wielokrotnie... :)

Podczas przemieszczania się między miejscówkami postanawiam dryfować z zamiarem sprawdzenia czy coś uderzy w przynętę, lekko wieje i niestety pada od samego początku deszcz .Po kilkunastu metrach jest lekkie udeżenie jakby od niechcenia, natychmiast zacinam i jest drugi mówię do kolegi ,pewnie taki jak pierwszy średniaczek, po chwili jednak ryba daje zdecydowany powód do tego aby pokazać że nie jest jednak żadnym średniaczkiem, mocno i zdecydowanie odjeżdża na wodę, kij sandaczowy bo tego dnia miały być właśnie sandacze które odmówiły współpracy, zaczyna fajnie pracować, mówię do kolegi że w końcu kij zostanie solidnie sprawdzony ,i tak też się dzieje , szczupak ani myśli szybko skapitulować ,opływa ponton , podczas pierwszej próby podebrania widzimy go przez chwilę, kolega powiedział"ale kaban" ,wyciąga linkę z kołowrotka i oddala się od nas z jeszcze większą siłą, przeciwnik początkowo nie doceniony zyskuje wiele w mioch oczach po takie hole przyjeżdża się na ryby ,zapominam już o tym padającym deszczu, długim i mozolnym poszukiwaniu ryb ,muszę jeszcze dołożyć wszelkich starań aby nie spadł, kolejna próba podebrania kończy się niepowodzeniem ale zauważam że jest dobrze zapięty, szansa na szczęśliwy finał jest duża, ryba już nie odchodzi zbyt daleko ale ma jeszcze dużo energii walczy do końca, ląduje w podbieraku szybkie foto bez zbędnego miętoszenia i wraca w świetnej kondycji do wody .

Sprzętowo;

6th element
Daiwa Certate
Sunline siglon
c882c8da8c7b6221f12ff81cf3d24844.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                                      :good:

• Like 40

101cm z piątku złowiona z ręki. Największa ryba jaką kiedykolwiek złowiłem. Wzięła na teez shada 12cm na wodzie około 3m, blisko trzcin. Hol trwał nie dłużej niż minutę, po trzech, czterech odjazdach do dna i podciągnięciu jej do powierzchni grzecznie dała się wpakować do podbieraka do którego ledwo się zmieściła.

post-56069-0-98754400-1601990641_thumb.jpg

sprzętowo:

plecionka 0,12

rarenium 4000FB

Dragon HM69 Zipper

Edytowane przez mariusz79
  • Like 49

post-70046-0-18030800-1602700644_thumb.jpg post-70046-0-12172500-1602700671_thumb.jpg Jak na razie mój pb, 96 cm. Złowiony na żwirowni, przy obławianiu przybrzeżnych trzcin. Standard u mnie, wiosna lato, jesień zima na płytko. Ryba waleczna, na mocno dokręconym hamulcu odjeżdżała jak zła. Wzięła na wobka Dorado Tempter 14 cm pływający.
  • Like 33