PABL0 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 (edytowane) Nie wiem czy dobry temat, ale dzisiaj złowiłem niewielkiego szczupaka, który wygladał jakby miał na sobie troche drobnego, zielonego zielska. Kiedy chciałem z niego to zrzucic, ku mojemu zdziwieniu zielsko okazało się jakimiś glistami i zaczęło znikać wchodzac w ciało szczupaka. Co to mogło być? Szukałem informacji o pasożytach u szczupaka, ale nie znalazłem nic podobnego. Edytowane 20 Grudnia 2020 przez PABL0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander90 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Mazurska Dama 110 cm na Pike Tysona ???? 27 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olo1970 Opublikowano 20 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2020 Nie wiem czy dobry temat, ale dzisiaj złowiłem niewielkiego szczupaka, który wygladał jakby miał na sobie troche drobnego, zielonego zielska. Kiedy chciałem z niego to zrzucic, ku mojemu zdziwieniu zielsko okazało się jakimiś glistami i zaczęło znikać wchodzac w ciało szczupaka. Co to mogło być? Szukałem informacji o pasożytach u szczupaka, ale nie znalazłem nic podobnego.Jeżeli zrobiłeś, to wrzuć fote. Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maja 2 Opublikowano 21 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2020 Nie wiem czy dobry temat, ale dzisiaj złowiłem niewielkiego szczupaka, który wygladał jakby miał na sobie troche drobnego, zielonego zielska. Kiedy chciałem z niego to zrzucic, ku mojemu zdziwieniu zielsko okazało się jakimiś glistami i zaczęło znikać wchodzac w ciało szczupaka. Co to mogło być? Szukałem informacji o pasożytach u szczupaka, ale nie znalazłem nic podobnego.Błeee. Kojarzy mi się z Venomem w szczupaku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PABL0 Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2020 Zdjęcia nie mam, szybko biedak wrócił do wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bigos Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Co prawda nie byk, ale za to ubarwienie bardzo oryginalne.Jakiś pasożyt? Splewka (Argulus). Te szczuki, ktore zyja w ,,szuwarach'' maja tego duzo, bo latwo sie zarazaja. Splewka sklada jaja na roslinach na przyklad, wiec jak sie wylegnie, to za daleko nie odplynie szukajac zywiciela...Toniowe ryby sa ,,czyste'' jak z obrazka, a te zyjace/spedzajace wiekszosc zycia na plyciznach, bardzo czesto oblepione jak na tym zdjeciu... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. dekosz Opublikowano 23 Grudnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Listopad i Grudzień to najważniejszy dla spinningisty moment sezonu. W tym roku na jesień czekałem jak nigdy wcześniej. Sprawdzałem pogodę i oczekiwałem na odpowiedni moment kiedy temperatura wody spadnie poniżej magicznej bariery 10 stopni. Zamierzałem łowić selektywnie, nie zrażając się wyjazdami na przysłowiowe zero, szczególnie po nadzwyczaj udanym początku sezonu, gdzie ryb w średnich rozmiarach wyłowiłem się do bólu. Najmniejsza przynęta w moim pudełku miała 18cm, a przeważały te w okolicy 30cm. Chciałem złowić jedną, grubą rybę 100+. Pierwsze przymrozki i opady śniegu pojawiły się pod koniec listopada, był to znak, że pora ruszyć na grube „mamuśki”. Uzbrojony po zęby w największe przynęty, spędzałem każdą wolną chwilę nad wodą. Poświęcenie się w dążeniu do celu było stu procentowe. Plany pokrzyżowała nam obecna epidemia i obostrzenia z nią związane. Niestety większość portów, slipów jak i pensjonatów była zamknięta i musieliśmy ratować się spaniem w samochodach, żeby nie tracić czasu na dojazdy i wodowanie łodzi, gdzie przy tak krótkim dniu, każda godzina jest na wagę złota. Przy temperaturze oscylującej w okolicach 0 stopni tego typu nocleg nie należy do najprzyjemniejszych, ale czego nie robi się by „dogonić króliczka” Pierwszy weekendowy wyjazd dał nam srogą nauczkę. Ryby były totalnie nieaktywne, przemarzliśmy i złowiliśmy jedynie 2 średnie ryby przez 3 dni, które były całe w pijawkach, co świadczyło o tym że nie są chętne do współpracy i nie będzie łatwo, ale nie zamierzaliśmy poddawać się tak szybko. W następnym tygodniu meldujemy się nad wodą jeszcze przed świtem. Zrzucamy łódkę i o 6 rano przy wschodzie słońca wyruszamy na wodę z nową energią i nadzieją na spotkanie z rybą życia. Po godzinie rozpętuje się prawdziwy Armagedon. Blisko metrowe fale, deszcz, mgła, widoczność na kilka metrów i temperatura w okolicy 2 stopni daje nam nieźle w kość. Dodatkowo ryby nie poprawiają naszego humoru. Spływamy do brzegu i czekamy na poprawę pogody. Po kilku godzinach nawałnicy, Posejdon jest dla nas bardziej łaskawy i przestaje się wściekać. Szybka, gorąca herbata i bierzemy się do roboty . Wypływamy ponownie i zmieniamy naszą taktykę. Zakładamy o rozmiar mniejsze gumy i szukamy ryb na płytszej wodzie. Był to strzał w dziesiątkę. Pierwsza ryba początkowo nie walczy, wydaje się mała. Dopiero w momencie próby podebrania pokazuje swoją moc. Długi odjazd, który był znakomitym testem mocy hamulca w kołowrotku i wytrzymałości kija, to jest ten moment, na który czeka każdy z nas. Po kilku chwilach szamotaniny przy burcie, na miarce ląduje gruba, wypasiona „dama” o długości 102 cm, myślę że waży około 10kg, jest potężna i „kwadratowa”. Dawno nie widziałem tak grubej ryby. Przed zachodem słońca mam kolejne potężne branie na fishuntera 18cm, tutaj od razu czuć moc madame. Ryba robi długie odjazdy i trzyma się blisko dna. Po kilku minutach udaje się podebrać „krokodyla”. Ryba jest ogromna i pięknie ubarwiona, zdecydowanie największa ryba w tym sezonie. Odczepiamy dozbrojki w podbieraku, dajemy chwilę odpocząć rybie, a w tym momencie rozkładamy miarko-matę i przygotowujemy miejsce na łodzi do zdjęcia, żeby wypuścić w jak najlepszej kondycji rybę. Miarka pokazuje 112 cm! W tym sezonie to moja największa ryba. Radość jest ogromna, założony cel został zrealizowany w 100%. Pogoda w dalszym ciągu nie dopisuje, fale mimo dużej łodzi dają się nam we znaki. Podczas wypuszczania „madame” nie dużo brakowało i wylądowałbym za burtą po tym jak dostaliśmy boczną falę! W ciągu dwóch godzin na naszej łódce do zdjęcia pozują 3 metrowe ryby 112, 110, i 102 cm i jedna 90+. Cieszy mnie fakt, że jeszcze polskie wody potrafią zaskoczyć i obdarować w przepiękne ryby! Życzę każdemu takiego dnia pełnego emocji i adrenaliny Pozdrawiam Jakub Fiećko NOMINACJA DO KONKURSU "OPIS MIESIĄCA" Edytowane 28 Grudnia 2020 przez bartsiedlce 67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPB Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 (edytowane) Tylko 90 ale za to mega grubas.Nie chciała gumy ale dużą obrotówkę już tak. Edytowane 23 Grudnia 2020 przez GBP 34 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GPB Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 93 na gumę wysoko podbitą. 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Pięknie @dekoszSzczere gratulacje !Łowisko do łowienia w dryfie i robienia obszaru czy raczej stacjonarne i powolne łowienie konkretnych met ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Astral Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Nowa woda, słabe warunki ale było warto 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dekosz Opublikowano 23 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2020 Pięknie @dekoszSzczere gratulacje !Łowisko do łowienia w dryfie i robienia obszaru czy raczej stacjonarne i powolne łowienie konkretnych met ?Dryf, rozległe blaty 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michal7709 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 U mnie nie tak grubo ale i sprzet cienki okoniowka avid jak zwykle 2gr olowiu i ala keitech z ali oto na co sie polakomiło 72cm szcześcia ????.Zabawa przednia pozdrawiam zdrowych i wesolych świat życze . 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. borys1 Opublikowano 24 Grudnia 2020 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2020 Szersze podsumowanie tegoricznej jesieni wrzucę przed końcem roku a teraz podzielę się przedostatnią rybą sezonu 2020. Byla to wisienka na torcie tej mazurskiej jesieni. 112 cm trafione na przynętę Pike Tyson Wysłane z mojego VOG-L29 przy użyciu Tapatalka 51 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Melanzyk Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Gratulacje Dekosz! Pięknie połowione i pięknie ubarwione panie Po godzinie rozpętuje się prawdziwy Armagedon. Blisko metrowe fale, deszcz, mgła, widoczność na kilka metrów i temperatura w okolicy 2 stopni daje nam nieźle w kość. Dodatkowo ryby nie poprawiają naszego humoru. Spływamy do brzegu i czekamy na poprawę pogody.Tak mniej więcej wygląda 70% moich wypraw tu w Irlandii, z tym , że my nigdy nie spływamy czekając na poprawę pogody bo moglibyśmy się nie doczekać czasami zdarza się konkretnie zmarznąć w czerwcu Zima to u nas okres burz tropikalnych/huraganów, które uderzają w wyspy i to już łowienie dla naprawde wytrwałych. Gdy mamy temperaturę powietrza 1-2 stopnie odczuwalna moze być nawet -7-8st. Poniżej kilka fotek i link do artykułu napisanego dla Jerkbait z 4 niesamowitych dni łowienia - http://jerkbait.pl/topic/150120-artyku%C5%82-4-dni-w-szczupakowym-raju/PozdrM 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zander90 Opublikowano 29 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Grubasek z lata ???????? 28 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hlehle Opublikowano 30 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Po udanym wyjeździe do NL, udało się też połowić fajnych mamusiek w PL.Wrzucam dwie największe. 42 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Ryba z połowy grudnia nie było kiedy dodać Polska piękność A całość możecie zobaczyc tutaj : 24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sławek Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Szczupaki w styczniu? To trochę przewrotny tytuł ????. Ale wszystko w zgodzie z regulaminem. Zobaczcie zresztą sami: 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mateo90 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Panowie, jako że nabyłem środek pływający, nie mogę doczekać się maja więc siedze, myślę i czytam o tych majowych szczupakach.Ale do meritum, jak Wy zaczynacie sezon od małych/ średnich przynęt - do 15 cm czy od razu od kotletów 19-23cm + ? Pytam bo jestem totalnym laikiem - szczupaki , które łowiłem do tej pory to przyłów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Panowie, jako że nabyłem środek pływający, nie mogę doczekać się maja więc siedze, myślę i czytam o tych majowych szczupakach.Ale do meritum, jak Wy zaczynacie sezon od małych/ średnich przynęt - do 15 cm czy od razu od kotletów 19-23cm + ? Pytam bo jestem totalnym laikiem - szczupaki , które łowiłem do tej pory to przyłów Po pierwsze nie ten dział.Po drugie zaraz zobaczysz kilka wpisów ,że pól tego forum jest na ten temat :D :D Edytowane 26 Stycznia 2021 przez sero1975 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thomas-xXx Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 (edytowane) Panowie, jako że nabyłem środek pływający, nie mogę doczekać się maja więc siedze, myślę i czytam o tych majowych szczupakach.Ale do meritum, jak Wy zaczynacie sezon od małych/ średnich przynęt - do 15 cm czy od razu od kotletów 19-23cm + ? Pytam bo jestem totalnym laikiem - szczupaki , które łowiłem do tej pory to przyłów Ja, Niderlandy więc sezonu ochronnego już nie mamy łowię w tym czasie na: standard 10 do 18 cm i później kotlety(największa moja 30 cm)jeśli mówimy o rybach 75+.Pozdrawiam Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Edytowane 26 Stycznia 2021 przez Thomas-xXx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karkoszek Opublikowano 26 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2021 Ja poniżej 20 przy szczupakach schodzę jak już chcę złowić cokolwiek... 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radekc1991 Opublikowano 14 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2021 Polski potwór ktorego udalo mi sie udokumentowac na filmie [emoji2][emoji1320][emoji476] https://youtu.be/7AtkJcV87Xk Wysłane z mojego Redmi Note 9S przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
drChlubicz Opublikowano 15 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 (edytowane) Rybka z września, może nie wygląda, ale 92 cm sobie liczyła.Złowiona na Żarnowcu na ukleję 16 od forumowego kolegi @thoffi.Następnego dnia o tej samej porze, podobnych rozmiarów rybka spadła niestety Mam nadzieje że w tym roku będę tu częstszym gościempozdrawiam Edytowane 15 Lutego 2021 przez drChlubicz 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi