Skocz do zawartości

Szczupaki 2020

przemyslaw_pajak

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem czy dobry temat, ale dzisiaj złowiłem niewielkiego szczupaka, który wygladał jakby miał na sobie troche drobnego, zielonego zielska. Kiedy chciałem z niego to zrzucic, ku mojemu zdziwieniu zielsko okazało się jakimiś glistami i zaczęło znikać wchodzac w ciało szczupaka. Co to mogło być? Szukałem informacji o pasożytach u szczupaka, ale nie znalazłem nic podobnego.

Edytowane przez PABL0

Nie wiem czy dobry temat, ale dzisiaj złowiłem niewielkiego szczupaka, który wygladał jakby miał na sobie troche drobnego, zielonego zielska. Kiedy chciałem z niego to zrzucic, ku mojemu zdziwieniu zielsko okazało się jakimiś glistami i zaczęło znikać wchodzac w ciało szczupaka. Co to mogło być? Szukałem informacji o pasożytach u szczupaka, ale nie znalazłem nic podobnego.

Jeżeli zrobiłeś, to wrzuć fote.

Wysłane z mojego SM-G715FN przy użyciu Tapatalka

Błeee. Kojarzy mi się z Venomem w szczupaku :blink:

Co prawda nie byk, ale za to ubarwienie bardzo oryginalne.

Jakiś pasożyt?

Splewka (Argulus). Te szczuki, ktore zyja w ,,szuwarach'' maja tego duzo, bo latwo sie zarazaja. Splewka sklada jaja na roslinach na przyklad, wiec jak sie wylegnie, to za daleko nie odplynie szukajac zywiciela...Toniowe ryby sa ,,czyste'' jak z obrazka, a te zyjace/spedzajace wiekszosc zycia na plyciznach, bardzo czesto oblepione jak na tym zdjeciu...

• Like 2

Gratulacje Dekosz! Pięknie połowione i pięknie ubarwione panie :) 

Po godzinie rozpętuje się prawdziwy Armagedon. Blisko metrowe fale, deszcz, mgła, widoczność na kilka metrów i temperatura w okolicy 2 stopni daje nam nieźle w kość. Dodatkowo ryby nie poprawiają naszego humoru. Spływamy do brzegu i czekamy na poprawę pogody.

Tak mniej więcej wygląda 70% moich wypraw tu w Irlandii, z tym , że my nigdy nie spływamy czekając na poprawę pogody bo moglibyśmy się nie doczekać :D czasami zdarza się konkretnie zmarznąć w czerwcu ;) 
Zima to u nas okres burz tropikalnych/huraganów, które uderzają w wyspy i to już łowienie dla naprawde wytrwałych. Gdy mamy temperaturę powietrza 1-2 stopnie odczuwalna moze być nawet -7-8st. 

Poniżej kilka fotek i link do artykułu napisanego dla Jerkbait z 4 niesamowitych dni łowienia - http://jerkbait.pl/topic/150120-artyku%C5%82-4-dni-w-szczupakowym-raju/

post-49629-0-07514300-1609251406_thumb.jpgpost-49629-0-09815500-1609251412_thumb.jpgpost-49629-0-63991000-1609251419_thumb.jpg
post-49629-0-82379400-1609251424_thumb.jpgpost-49629-0-58728200-1609251429_thumb.jpgpost-49629-0-93922800-1609251459_thumb.jpg

Pozdr
M

• Like 23

• 2 tygodnie później...

Panowie, jako że nabyłem środek pływający, nie mogę doczekać się maja więc siedze, myślę i czytam o tych majowych szczupakach.

Ale do meritum, jak Wy zaczynacie sezon od małych/ średnich przynęt - do 15 cm czy od razu od kotletów 19-23cm + ? :)

Pytam bo jestem totalnym laikiem - szczupaki , które łowiłem do tej pory to przyłów :(

Panowie, jako że nabyłem środek pływający, nie mogę doczekać się maja więc siedze, myślę i czytam o tych majowych szczupakach.

Ale do meritum, jak Wy zaczynacie sezon od małych/ średnich przynęt - do 15 cm czy od razu od kotletów 19-23cm + ? :)

Pytam bo jestem totalnym laikiem - szczupaki , które łowiłem do tej pory to przyłów :(

Po pierwsze nie ten dział.

Po drugie zaraz zobaczysz kilka wpisów ,że pól tego forum jest na ten temat :D :D :D :D

Edytowane przez sero1975

Ja, Niderlandy więc sezonu ochronnego już nie mamy łowię w tym czasie na: standard 10 do 18 cm i później kotlety(największa moja 30 cm)jeśli mówimy o rybach 75+.

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Thomas-xXx

• 3 tygodnie później...

Rybka z września, może nie wygląda, ale 92 cm sobie liczyła.

Złowiona na Żarnowcu na ukleję 16 od forumowego kolegi @thoffi.

Następnego dnia o tej samej porze, podobnych rozmiarów rybka spadła niestety :(

Mam nadzieje że w tym roku będę tu częstszym gościem

pozdrawiam

post-65275-0-28866300-1613406748_thumb.png

Edytowane przez drChlubicz
  • Like 5