Skocz do zawartości

Sandacze 2020

przemyslaw_pajak

Rekomendowane odpowiedzi

W tym roku podchodzę bardzo tematycznie. W kwietniu klenie, w maju bolenie. Na przyborze sumy, a na opadającej/podniesionej po lekkiej falce sandacze.

Ciche a za razem szybkie wymykanie się z domu opanowałem już niemal do perfekcji. Podobnie z drogą przez miasto nocą. Bywa, że po 10-11 min od sygnału budzika jestem już nad wodą, a po 15 łowię.
Dobry wynik, najważniejsze, by nie marnować czasu.

Tym razem było podobnie. Dodatkowo ciepła noc zwiastowała fajne połowy, dlatego pewnym krokiem zmierzałem w stronę łowiska. Szybki rzut okiem na tafle. Jest charakterystyczna aktywność, takie pojedyncze, jakby spłoszone ukleje, będą ryby! :) Mam jeszcze niecałą godzinę zmroku, trzeba to wykorzystać. Branie nastąpiło w jednym z pierwszych rzutów. To nie było boleniowe uderzenie, tym bardziej sumowe zebranie zakończone agresywnym odjazdem. Ryba walczyła spokojnie przy dnie, jednocześnie siłowo. Także wszystko zgodnie z planem :) Ładny gruby sandacz. Mam nadzieję, że nie ostatni w tym roku. Po kilku zdjęciach szybko odpłynął do domku.
Miałem jeszcze bolenia 60+ oraz jedno sandaczowe pukniecie, którego nie zacinałem licząc na mocniejszą poprawkę, przeliczyłem się.
Przynęta to zander12. Mam już ich sporo, ale ten konkretny jest fartowny, kupiłem go za grosze na naszej giełdzie. Od zeszłego roku nieźle pogryziony już, jak się rozpadnie zaniosę Twórcy, na razie łowi, fartowny :)

post-57267-0-11049300-1591939633_thumb.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                            :good:

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 30

• 2 tygodnie później...

2 ryby wyłapane na żerowaniu w toni ( 10 m ) na lekkim spadzie z 17,5 m na 16,5 m.

Żerowały na obrzeżach termokliny. Jak to bywa z latem.

Przynęty były na główce 30 g 15 cm twin teezy jak dobrze pamietam i mcwalley w wersji 20cm +

Rybki w
Idealnej kondycji do wody.
Obstawiam 80,80+
Waga koło 4 może nawet koło 5.

T/

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 3

• 2 tygodnie później...