Skocz do zawartości
  • 0

Okonie z brzegu.

JohnnyJohn

Pytanie

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy dla tego pytania

Top użytkownicy dla tego pytania

Opublikowane grafiki

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Z powodzeniem łowię okonie,w nowym sezonie na twistey w kolorze ochotki,nie są to takie kabany jak z pod lodu,ale takie do 30cm.

osobiście nielubię łowić na lodzie i chyba nigdy nie polubię,więc taka zima jest dla mnie wymarzona :mellow:.ostatnio do perchingu :mellow: zacząłem stosować multik i jest to świetna zabawa :D,choć kijek jest za mocny o cw 18gr,w najbliższym czsie jednak zakupię coś na pasiatych zbójow,jeszcze jedno okonie najlepiej brały mi własnie w ostatnie wietrzne dni.właśnie na spadach na leniwie prowadzoną gumkę :)spokojnie ze spinerem pożesz wybierać sie nad wodę :D

pozdro

hasior

• 0

Dzisiaj się zarejestrowałem, więc pozdrawiam wszystkich Kolegów i życzę sukcesów (coby w domu nie siedzieć :mellow: )

Jako że nie mogę usiedzieć w domu łowię okonki na boczny trok, ale byłem mocno zaskoczony, gdy coś nieźle szarpnęło, pochodziło chwilę i tyle. Widziałem, że maleńkiego czerwonego twisterka przesuneło na haczyku, ale nie dałem rady porządnie zaciąć. Żeby było śmieszniej za czwartym razem takiej zabawy pokazał się nie duży okoń o jakim marzyłem, ale szczupaczek około 60 cm.

Poszedł do wody, ale troche sie zestresowałem, bo choć radocha była to nie chciałem szczupakowi robić w poprzek...Znajomi mówią żeby sobie teraz odpuścić do maja, ale ciężko wytrzymać przy takiej pogodzie. Zacząłem strugać wobki, ale to za mało. Jak sobie radzicie?

• 0

W niedzielę próbowałem na boczka-troczka (na haczyku czerwonawy twisterek z brokatem, 3 cm). Skusiłem jednego dwudziestaczka, ale później ani tryknięcia. Zero. Na zejście złowiłem szczupaczka (około 45 cm) na twisterka jasnozielonego z brokatem, równiez 3 cm. Na przyponie miałem -ACHTUNG! -0,08 mm.

Garbusisko wzięło na głębokiej wodzie (około 7 m), przy dnie, 20 m od brzegu. Może gdybym szukał wyżej, w toni, to miałbym więcej brań?.. Niestety miałem tylko zboczka i bardzo mało czasu.

• 0

Qrcze świat jest małyyyyy :lol:

ABU ma już na koncie pare ładnych szczupłych, dwa duże okonie i jest mu u mnie jak w bajce :mellow:

chodzi leciutko, hamulec czasem sie odzywa i to jest muzyka

jak tam spinningowanie z multiplikatorem? też mnie korci jerkowanie, ale to później

pzdr

• 0

ten przyponik to faktycznie włosek, gratuluje wyczucia hamulca.

jak nie bedzie wialo to ide jutro rano porzucac. kupilem dzis żyłkę 0,15 i dam ciezarek 10g to moze znajde cos z dala od brzegu (te wieksze musza gdzies byc)

swoja droga to odswierzylem dzis swoja karte (175PLN), to i wód przybędzie B)

• 0

Qrcze świat jest małyyyyy :lol:

ABU ma już na koncie pare ładnych szczupłych, dwa duże okonie i jest mu u mnie jak w bajce :mellow:

chodzi leciutko, hamulec czasem sie odzywa i to jest muzyka

jak tam spinningowanie z multiplikatorem? też mnie korci jerkowanie, ale to później

pzdr

to widzę, Ze cardinal zmienił właściciela a szczęście go nie opuściło, na niego złowiłem, swojego rekordowego bolenia i ...2,5 kg leszcza!!! Wziął na gnoma 0 :lol: :lol:

fajnie, ze ci się podoba, co do multika, to nie jerkowałem kilka miesięcy, ale w zeszłym tygodniu rzucałem 4g woblerkiem, z multika oczywiście..

pozd JW

• 0

Hamulec był nastawiony na kruchy pysk okonia... Jednak gdyby nie to, że haczyk wbił się w sam brzeg pyska, to nie pomógłby żaden hamulczyk. W zeszłym roku miałem kilka obcinek szczupakowych pod lodem, więc wiem jak bezpardonowe potrafią być szczupacze ząbki dla gołej żyłeczki. Ciach i koniec. Teraz to był fuks po prostu. Nawet cud, powiedziałbym.

• 0

w zeszłym tygodniu rzucałem 4g woblerkiem, z multika oczywiście..

Dużo przede mna nauki jeśli chodzi o rzucanie lekkimi woblerami ;)

kiedys poszukam na forum pewnie sa opisy. Nie umiem zbyt daleko rzucic choc podejrzewam, ze daleko to sprawa wzgledna... a jeszcze z multika to chyba sztuka ;)

• 0

nie wiem czy sie nie powtarzam, bo mi edycja zniknela :huh:, ale zaplacilem po prostu 25pln dodatkowo wpisowego, bo zeszly rok odpuscilem

Uprzedzajac pytania o klusownictwo, jestem za duzy chlopiec, zeby sie w to bawic Embarassed, a lowilem na platnych i z kolegą na urlopie nad Bugiem :mellow:

dzis nic z okoni nie wyszlo, jezioro miejscami podmarzlo i ja tez, ale na koniec sprawdzilem jak chodzi kilka swiezo zakupionych woblerow i fajna gumka, wiec wypad sie udal :mellow:

• 0

Dla mnie w lato 2006 roku niezastąpioną przynętą na wiślańskie okonki oraz nieduże klenie był malutki (1,5 cm) niebieski woblerek Gębski :D

Wystarczyło zlokalizować miejsce stadka drapieżników (np. wyskakująca drobnica), a następnie rzucić w tą okolicę tym woblerkiem - atak następował zwykle w momencie wpadnięcia wobka do wody lub przy pierwszym obrocie korbką.

Wadą natomiast jest jego minimalny ciężar (a mój najdelikatniejszy kij jest od 10g :lol: ), co skutecznie utrudniało łowienie tą przynętą

( z resztą głównie moje wyjścia były nastawione na szczupaka, więc tego mojego mini-killera stosowałem jako przerywnik )

PS - ową pchełkę nabyłem po prostu jako coś do tej pory niespotykanego w moim arsenale, bo chciałem sprawdzić co na takie maleństwo da się złowić :D

• 0

SzymuS

Coś wtym jest, Na okonie stojące w klatkach między ostrogami na Warcie też najskuteczniejsze były przynęty z wyrażnie niebieskim elementem. Mnie sprawdzał sie 5cm pływający Gloog biały z niebieskim grzbietem. Co ciekawe kiedy okonie żerowały, albo poprostyu byłem pewien, ze są w łowisku identyczne woblery, ale w innych kolorach były całkowicie nieskuteczne. Zasada ta działala bezwzględu na porę dnia czy warunki atmosferyczne.

pozd jerzy