Skocz do zawartości

Okonie 2020

qmichalq

Rekomendowane odpowiedzi

Pogoda się zmieniła, zrobiło się cieplej i słoneczniej, ale też ciśnienie dosyć gwałtownie zaczęło spadać. Wszystko to miało wpływ na wyniki. Miałem okazję zostać nad wodą dłużej, więc postanowiłem obejść dookoła najmniejsze jeziorko w mojej okolicy, na którym od wielu lat nie łowiłem. Przez 5 godzin udało mi się złowić zaledwie 5 okonków (przeplatanych kilkoma drobnymi szczupaczkami), w dodatku 4 palczaki i jeden chyba wódz tej wody, któremu zrobiłem zdjęcie. Nie mierzyłem, ale ładny, zdrowy i waleczny 30+.

Wziął na 2" jagodowego Flit'a na lekkim jigu 1,8g w opadzie.

post-64466-0-95776400-1581192335_thumb.jpg post-64466-0-61059600-1581192401_thumb.jpg

Po fotkach wrócił na włości ;)

post-64466-0-30108400-1581192411_thumb.jpg

• Like 21

Dzisiaj z samego rana przed tych zapowiadanym tajfunem, wschód słońca przywitał mnie pięknym garbusem, później było już tylko gorzej, złapałem jeszcze jednego na 31 cm i jeden ładny spadł, brania na Tiogę, herbata z zielonym brokatem oraz na kolor Magic, o 8 nastąpił atak Hunów w gumofilcach:p

post-48725-0-77727600-1581250857_thumb.jpg

post-48725-0-38151400-1581250878_thumb.jpg

• Like 18

W tym sezonie miałem wielką ochotę na pobicie swojego rekordu w okoniu. Czekałem z utęsknieniem na lód i jak wielu z Was, nie doczekałem się. W ubiegłą środę dostałem od kolegi kilka fotek okoni powyżej 30-tu cm złowionych w Bugu, wiedziałem już jak spędzę nadchodzący weekend [emoji16] Nad wodą melduję się po siódmej, by rozpocząć sezon spinningowy. Przygotowałem dwie wędki, jedną do drop shot-a, drugą do "główki" Pierwszy raz łowię drop shot-em i po kilkunastu minutach odkładam wędkę. Kij który wziąłem, kompletnie się do tego nie nadaje. Na drugi zestaw zakładam mikro twister w kolorze motoroil, z dwu gramową główką. Po kilku minutach mam pierwsze branie i na brzegu ląduje niewielki kleń, jakieś piętnaście minut później dołącza do niego większy osobnik, na oko około 40-to centymetrowy. Niestety później w łowisku pojawiają się małe bolenie, które biorą jak głupie. Po siódmym boleniu postanawiam wracać do domu, oddaję ostatni rzut i łowię mikro sandacza, to już przelało szalę goryczy, zwijam się. Po drodzę do domu kombinuję gdzie by tu poszukać okoni, przecież pogoda jest dobra, ciśnienie wysokie, muszą brać. Decyzja pada na moją przydomową rzekę Krznę. Nad wodą jestem o 15:30. Czasu zostało niewiele, więc nie szukam miejscówek tylko od razu udaję się na odcinek na którym łowię jazie. W tym miejscu jest dołek ze spokojniejszą wodą. Próbuję bezskutecznie na paproszki, w końcu zmieniam przynętę na większą. Na agrafce ląduje Keitech Easy Shiner 3.5 cala w kolorze Electric Shad, pierwszy rzut i odrazu branie, po chwili ryba spada. Drugi rzut i na brzegu ląduje pięknie ubarwiony okoń 32 cm. W ciągu pół godziny łowię cztery okonie w przedziale 32-29 cm. Po ostatnim okoniu przypłynął bóbr i walnął ogonem kończąc moje łowienie [emoji16]eb23b5c204b94bd416ac736af891c494.jpg63eca2256ad1a77ffbeea8dd331fc2c7.jpg17a64c1e5bdb200b3e3d56c456a0e7df.jpg8546a58c26a1f395e781f515b3a36a06.jpgff2d1cf851c8d95e0cbe9f54f40a9933.jpg381d1de18ecb3c056cb44c02a49b412c.jpg6aa69ddd90bb783e449660783766764b.jpgdcb15fe3e4f19754ee39cbdbe1d6eb4c.jpg

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu Tapatalka

• Like 27

W tym sezonie miałem wielką ochotę na pobicie swojego rekordu w okoniu. Czekałem z utęsknieniem na lód i jak wielu z Was, nie doczekałem się. W ubiegłą środę dostałem od kolegi kilka fotek okoni powyżej 30-tu cm złowionych w Bugu, wiedziałem już jak spędzę nadchodzący weekend [emoji16] Nad wodą melduję się po siódmej, by rozpocząć sezon spinningowy. Przygotowałem dwie wędki, jedną do drop shot-a, drugą do "główki" Pierwszy raz łowię drop shot-em i po kilkunastu minutach odkładam wędkę. Kij który wziąłem, kompletnie się do tego nie nadaje. Na drugi zestaw zakładam mikro twister w kolorze motoroil, z dwu gramową główką. Po kilku minutach mam pierwsze branie i na brzegu ląduje niewielki kleń, jakieś piętnaście minut później dołącza do niego większy osobnik, na oko około 40-to centymetrowy. Niestety później w łowisku pojawiają się małe bolenie, które biorą jak głupie. Po siódmym boleniu postanawiam wracać do domu, oddaję ostatni rzut i łowię mikro sandacza, to już przelało szalę goryczy, zwijam się. Po drodzę do domu kombinuję gdzie by tu poszukać okoni, przecież pogoda jest dobra, ciśnienie wysokie, muszą brać. Decyzja pada na moją przydomową rzekę Krznę. Nad wodą jestem o 15:30. Czasu zostało niewiele, więc nie szukam miejscówek tylko od razu udaję się na odcinek na którym łowię jazie. W tym miejscu jest dołek ze spokojniejszą wodą. Próbuję bezskutecznie na paproszki, w końcu zmieniam przynętę na większą. Na agrafce ląduje Keitech Easy Shiner 3.5 cala w kolorze Electric Shad, pierwszy rzut i odrazu branie, po chwili ryba spada. Drugi rzut i na brzegu ląduje pięknie ubarwiony okoń 32 cm. W ciągu pół godziny łowię cztery okonie w przedziale 32-29 cm. Po ostatnim okoniu przypłynął bóbr i walnął ogonem kończąc moje łowienie [emoji16]

Wysłane z mojego Mi 9 SE przy użyciu
Bardzo fajne zdjęcia

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Edytowane przez Piotrek Milupa

Okonie mega leniwe , trudno trafic w moment kiedy wyjdą , rano po południu pod wieczór czy w przerwie na reklane hehe. ale gdy się już trafia to grane sa ryby soprych gabarytow, dzisiaj jedno branie na 5h łowienia , rybka ciezka murowala do konca po czym , pod samym przegiem nie pokazując sie weszła w zawade i tyle dobrego. :(

lada moment i chyba wejda w tarło , lub część już to zrobiła , jak jest u Was?

Trzydziestakpiątak z niedocenianej wody. Dodatkowo jeszcze jeden mniejszy i pięć krótkich szczupaków. Wszystko w super formie wróciło do wody. Kosą dziś był westin shadteez slim 5 i 7 cm. Na 3-4 gramach ta guma chodzi jak marzenie :)

post-69481-0-42527900-1581864932_thumb.jpeg

Edytowane przez scOOtt
  • Like 14