bob74 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 ... Kolego, a może jeszcze chwilę poczekać. U mnie też jeszcze nie są wytarte lub odchorowują. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BOB1 Opublikowano 27 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2020 ..."łowie nadal przy dnie, moze spróbowac w toni? Albo moze jakoś wieczorem w płytszej części gdzie jest plaza i duzo zielska obok? Gumki o milionach kolorów, wormy, wirujące ogonki, ale niestety nic... Może kwestia tego, ze nie tam ich szukam gdzie trzeba" ... Masz gotową odpowiedź. Trafione w punkt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Witam Podpowie ktoś bardziej doświadczony gdzie teraz szukac okonków? W marcu brały przy dnie z opadu...W moim okręgu okoń ma okres ochronny ale nawet jak nie miał to w czasie przed tarłem, w czasie tarła i kilka tygodni po dawałem im spokój, Jeszcze niedawno Facebook pełen był zdjęć okoni z wielkimi brzuchami a później płacz ze ryb nie ma... Ale do brzegu, jak mawiają Górale. Skoro w marcu brały a teraz nie to albo się trą albo są tuż po tarle. I tak jak powyżej kolega bob74 słusznie zauważył "odchorowują". W tym czasie okonie często "stoją" w wodzie w bezruchu, głową lekko w dół i żadna przynęta ich nie interesuje. Spytaj znajomego nurka lub sam zanurkuj - można je teraz pod wodą chwytać w dłoń, nie uciekną. Daj im 2-3 tygodnie i będą znów brały, wędkarstwo to też cierpliwość... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wobler129 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Okonie są już wytarte, nawet na głębszych jeziorach o głębokości 15m. Przynajmniej u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rakso147 Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Dzięki wszystkim za odpowiedzi. A jak już trochę odpoczną za jakiś czas to gdzie najlepiej ich poszukać? Będą już na plyciznach lub przy powierzchni przy obecnej pogodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Jak znajdziesz drobnicę to i okonie się znajdą, ewentualnie będą obżerać się ikrą karpiowatych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lenny Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2020 Dzisiejszy 40cm na 3cm wobek własnej produkcji.Już wytarte. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
unnamed Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Dzisiejszy 33cm zamiast szczupaka ???? 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 1 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Maja 2020 Dzisiaj okonie brały całkiem ładnie. 10szt 33-40cm. Okolice trzcin i 5-10m głębokości.Sprzęt: St Croix PS76mlf2 Shimano Twin Power XD C3000HGStrike Wire Flash 0.10/ fluo 0.30Keitech 4” 10g Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darek Koralewski Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 Post pod postem, nikt nie łowi okoni ? U mnie ulewa, potem słońce i duuuże okonie. Praktycznie to samo miejsce co ostatnio. Bardzo duża aktywność przy powierzchni przy trzcinach ale brania głębiej, na 6-8m. Sprzęt; Shimano Zodias 3-10g 193cmShimano stradic CI4+ 2500Strike Wire 0.10mm /fluo 0.22mmKeitech Easy Shiner 2” 5g Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 11 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 3 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2020 (edytowane) To ja taki forumowy stykacz na rozpoczęcie ,,u mnie,, sezonu Edytowane 3 Maja 2020 przez sero1975 7 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martin77 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Ja też szukałem okoni przy okazji "szczupakowago szału" w trakcie majówki, ale niestety z bardzo słabymi wynikami. Niestety nie pomogło to, że udało się namierzyć drobnicę i to w kilku miejscach... ☹ zastanawiam się, czy w kolejny weekend bedzie już jakaś różnica(?)A druga sprawa ktorą chciałem poruszyć przy przy okazji tematu łowienia okoni to grubość fluorokarbonu...widzę że okonkom nie przeszkadzają tak duże średnice jak podajecie powyżej, więc dziś sam zamówilem nieco "grubszy" - o średnicy 0,17. Do tej pory używałem 0,12 ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sero1975 Opublikowano 4 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2020 Ja też szukałem okoni przy okazji "szczupakowago szału" w trakcie majówki, ale niestety z bardzo słabymi wynikami. Niestety nie pomogło to, że udało się namierzyć drobnicę i to w kilku miejscach... ☹ zastanawiam się, czy w kolejny weekend bedzie już jakaś różnica(?)A druga sprawa ktorą chciałem poruszyć przy przy okazji tematu łowienia okoni to grubość fluorokarbonu...widzę że okonkom nie przeszkadzają tak duże średnice jak podajecie powyżej, więc dziś sam zamówilem nieco "grubszy" - o średnicy 0,17. Do tej pory używałem 0,12 Nie przeszkadza . Ja używam 0,23 a w zimie jak poluję na grubasy i liczę się z zębatymi to i 0,40 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ShadowStalker Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 No cóż, ja w weekend z ciekawości testowałem różnice między przyponami wolframowymi (cienkie do 5kg) a ich brakiem, czyli przywiązałem gume bezpośrednio do żyłki 0,16. Do tej pory zawsze używałem przyponów, bo niecierpie kaleczyć niepotrzebnie ryb. Na szczęście szczupaki akurat nie brały i miałem okazje sprawdzić te rzekome spadki brań z przyponami. Wynik: Żadnej różnicy. Wręcz więcej brań miałem na zestaw z wolframem. Oczywiście wiadomo, wiele zależy pewnie od czystości wody, zachmurzenia itp, ale u mnie różnic nie widać. Łowiłem na niewielkich starorzeczach. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pescador_de_caña Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 (edytowane) Po pierwsze to fc dobiera się względem wytrzymałości plecionki. Zawsze musi być nieco słabszy od linki. Po drugie, przypon pow. 0,18mm jest w stanie wciąć skutecznie szczupaka ale nie zawsze wyholować. Zazwyczaj po chwili od zacięcia następuje obcinka i tak się kończy zabawa - ryba dostaje od nas kolczyk w gratisie. Lepiej zastosować (jeżeli oczywiście nie ma innych przeciwwskazań) cieńszy przypon. Obcinka w ułamku sekundy i po temacie a brań okoni jakby więcej. Albo pójść w drugą stronę i wiązać przypon wolframowy, stalowy lub tytanowy. Edytowane 7 Maja 2020 przez Pescador de caña Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafcik87 Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Dziwny szczupak ale miło, że chociaż tyle. Polubił żelastwo. Był jeszcze boleń idiota na klasyczny gumowy opad[emoji52] Wysłane z mojego MAR-LX1A przy użyciu Tapatalka 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olabo Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Po pierwsze to fc dobiera się względem wytrzymałości plecionki. Zawsze musi być nieco słabszy od linki. Po drugie, przypon pow. 0,18mm jest w stanie wciąć skutecznie szczupaka ale nie zawsze wyholować. Zazwyczaj po chwili od zacięcia następuje obcinka i tak się kończy zabawa - ryba dostaje od nas kolczyk w gratisie. Lepiej zastosować (jeżeli oczywiście nie ma innych przeciwwskazań) cieńszy przypon. Obcinka w ułamku sekundy i po temacie a brań okoni jakby więcej. Albo pójść w drugą stronęi wiązać przypon wolframowy, stalowy lub tytanowy.Ja robie odwrotnie,do pletki 8-10lb daje FC 0.35-0.4.Lowiac na male gumki ,wiekszosc szczuplych to pistolety i obcinek jest bardzo malo.10% to max.Czyli kolczykow zostaje bardzo malo a okoniom taki fc nie przeszakdza tym bardziej ze nie interesuja mnie patrolowce tylko 30+. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 7 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2020 Witam, na razie największy w tym sezonie wiosenny oksik 34cm z hakiem.... 21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bayrt Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Pytanie do kolegów, czy na waszych wodach okoń się już wytarł? Wczoraj w Darłowie udało mi się skusić 3 szt. ale dalej dałem sobie spokój bo z okoni wylewał się mlecz. Dziwne bo w maju zawsze było już po[emoji848] Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Algeroth82 Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Pytanie do kolegów, czy na waszych wodach okoń się już wytarł? Wczoraj w Darłowie udało mi się skusić 3 szt. ale dalej dałem sobie spokój bo z okoni wylewał się mlecz. Dziwne bo w maju zawsze było już po[emoji848] Wysłane z iPhone za pomocą TapatalkU mnie ani mlecza ani ikry - więc raczej tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nales Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Z ostatniej wyprawy. Pół dnia chodziłem i dopiero wieczorem udało się ładnego wypracować Z tej wody zawsze są takie piękne Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka 16 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
M@W9 Opublikowano 10 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2020 Dzisiejszy, złowiony na upatrzonego - coś goniło drobnicę po powierzchni, więc podrzuciłem tam Keitecha ES 4" i zameldował się taki okoń. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartosz311287 Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 W tym roku największy 36cm na kajtka 3cale. Człowiek zaniedbał je na korzyść pstragów [emoji846] sprzętowo Matagi SS LL + luvias 2500 + ygk 0.6pe Wysłane z mojego SM-A505FN przy użyciu Tapatalka 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nowin33 Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 Pierwsze moje okonie ponad 30cm i może się przekonam do łowienia okoni bo głownie łowię ciężej na wiśle na szczupaka,sandacza.Rybę trzymałem z umiarem żeby mi nie wypadła i coś gorszego się nie stało jej(bo na zdjęciu wygląda jak bym wbił jej palce nie wiadomo jak mocno i szybko wróciła do wody:))Ładnie ubarwiony 39cm.Łącznie było 6 dwa około 35cm 3 około 20cm.Przynęta Spinmad 10gr. 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jedin Opublikowano 13 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2020 witam, Notecki 35cm.... 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi