Skocz do zawartości

Okonie 2020

qmichalq

Rekomendowane odpowiedzi

To miejsce to spora żwirownia na środku była górka podwodna prośnięta trawą która wrastała na powierzchni do okoła górki około 2,5-3 metrów wody.Okonie było widać jak ganiają na powierzchni jednak brania były z dna.Mało mam doświadczenia z okoniami bo na Wiśle to ciężko chyba że takie 20+.Ale ryby naprawde silne myślałem że mam szczupaka z 60cm ale coś dziwnie walczył :).Jeszcze sprzęt  Dam microflex 270cm 3-15gram,shimano aernos 4000,plecionka 0,10.Właśnie dla początkujących łowiących okonie polecam wirujące ogonki.Można nimi łowić zarówno z opadu jak jednostajnie zwijając,a praca dobrze wyczuwalna na wędce.Korpus lekko migocze.Mało łapią zaczepów.Jedyne minus to nieraz się splącze,lub jak zielsko wejdzie w paletkę. 

Edytowane przez bartsiedlce

Klasycznie najlepsze u mnie są keitechy konkretnie easy shiner. 2 calowy, ewentualnie 3 calowy na lekkich główkach. W tym roku jest dość dziwnie z okoniami, bo jest sporo dni że nie chcą brać na nic. No i trzeba się sporo nachodzić i naszukać.

• Like 3

Siemandero. Powiedziałem sobie, że wrzuce tu tylko te z 4 z przodu co najmniej i bach! Jest pierwszy. 42cm na twicha. Szybki 2h brzegowy wypad. Złowiony na jeziorze, z którym sie przeprosiłem po kilku dobrych latach. Wiem ze sa wieksze i zagoszcza tu nie raz w watku jeszcze[emoji16]sprzetowo-Graphiteleader Veloce Neo 642ML,Stelka 2500fe i Megabass flap Slap. 5854ab10143d35b38dea4b8fc9bfdf02.jpg

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

• Like 38

Witajcie.
W tamtym tygodniu wreszcie odblokowali możliwość wędkowania na moim ulubionym jeziorze. Wczoraj kładłem się spać z myślą o porannej wyprawie na ryby; niestety życie szybko zmieniło moje plany i wyruszyć na ryby mogłem dopiero po godzinie 10. Przyjechałem nad wodę z myślą, że już najlepsze brania mnie minęły. Doszedłem na swoją miejscówkę; pierwsze kilka rzutów i rybki zaczęły współpracować. Były to głównie ryby w przedziale 20-25 cm, ale chociaż cos się działo. Bez efektów przerzucałem drobnicę z nadzieją na coś ładniejszego. Postanowiłem zmienić miejscówkę na drugą moja ulubiona. Miejscówka całkowicie zarosła więc czekała mnie przeprawa przez trzciny. Po pierwszych kilku rzutach zaczęły pojawiać się okonie 27-30 cm co mnie bardzo ucieszyło. Złowiłem około 10 sztuk ładniejszych okoni i brania ustały. Rzucałem jeszcze z 10 minut i w pewnym momencie zauważyłem że kilka dużych okoni odprowadziło mi przynętę pod same nogi. Już wtedy wiedziałem, że coś im nie pasuje w mojej gumce (łowiłem na Kajtka cosmos 2" + 3g). Zacząłem kombinować i założyłem Kajtka 3" electric shad + 3g na czeburaszce. Okazał się to strzał w dziesiątkę. Już w pierwszym rzucie zameldowała się ryba 30+ i później jeszcze kilka pięknych sztuk. Nad jeziorem zebrały się czarne chmury i burza przegoniła mnie do domu. Wrzucam fotkę jednego z najwiekszych Okoni dzisiejszego wyjazdu. Oczywiście wszystkim zwróciłem wolność i mam nadzieję, że kiedyś znów zagoszczą na mojej wędce.
Sprzętowo;
GL Finezze 6102 ULS + Daiwa Fuego LT 2500
egi metal 0.4 + fluorocarbon Mamoi soflex 0.165

7c939e28db2895971bda98f0bda1995e.jpg647cbf471df06214ef86c1363fcf461b.jpgd3bf4aa64091caffd013e21703a1253a.jpg

NOMINACJA DO KONKURSU  "OPIS MIESIĄCA"                        :good:

• Like 19