Skocz do zawartości

Okonie 2020

qmichalq

Rekomendowane odpowiedzi

Ta beczka to zbiornik z przepływem wody i nic się tym rybom nie dzieje. Staram się pilnować by nie było nadmiernego zagęszczenia i co parę minut wymieniam wodę. Jeżeli kiedykolwiek łowiłeś lub łowisz duże okonie i nie tylko to spróbuj wypuścić w łowisko pierwszego złowionego. W naszym okręgu to chodzi Tobie o organizację znaną pod szyldem PZW. Czyli w dowolnym tłumaczeniu Pazerni Zabójcy Wód to nie jestem jej członkiem "jakkolwiek to brzmi" i łowię na wodach należących do innych dzierżawców . Zresztą osławiony okręg nadnotecki nie ma wody która by dażyła tak rybami jak łowiska na których obecnie łowię. No może jedna by się zdarzyła gdyby nie nadmierna ilość dwunożnych kormoranów postępujących zgodnie z zasadą C&R czyli" cap i reklamówka "i odpowiednio dbających o to by nadmiernie populacja chwasta jakim jest okoń się nie rozrosła. Także więc i tak dużo się już naprodukowałem i więcej nie chce mi się .

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 5

Nie mam pojęcia ile ważył, nie ważę złowionych ryb. Ale takich 49-50cm juz troche miałem :)

Skusił się na płotkę od Irasa :)  miejscówki trzeba maskować, ostatnio śledziło mnie auto gdy jechałem na ryby. Myślałem że takie rzeczy mają miejsce tylko w mieście, w Warszawie itd, ale jak widać do nas na wieś też dotarły takie praktyki.... Żenada, mi nikt nie pokazywał miejsc i nie polecał jezior, sam jeżdżę i wypracowuję sobie miejsca i ryby.

Wędka Kraag XF 7stóp, kołowrotek Shimano Vanquish c2500S, Egi metal 8lb, fluorocarbon varivas 7lb, na końcu płoć Irasa, branie w toni - nie do przegapienia, bardzo mocne walnięcie i płotka 9,5cm w przełyku  :)  Fajny hol, ryba silna i odpasiona.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 11

Pierwszy raz połowione na casta :) okonie fajnie wspolpracowaly, waliły w woblera Tomyego w opadzie. Ten byl największy... miarki nie mialem ale mysle że blisko czterdziestki. Fajna odskocznia od dlubania okonków na gramowych czeburaszkach ???? vigore do 3/4oz , tatula sv tw 103hl, varivas high grade 1.2

post-60443-0-59291900-1592660448_thumb.jpeg

• Like 14

Panowie, dość.

Czy każdego roku ta sama dyskusja musi przetoczyć się w wątku okoniowym?

Jeśli ktoś uważa, że konkretny sposób trzymania ryby szkodzi jej, proszę skonsultować temat ze specjalistą i podesłać wyniki do administracji, być może zostaną wprowadzone nowe zasady prezentacji. Na dzień dzisiejszy nasza wiedza nie pozwala na takie stwierdzenia.

Proszę więcej nie wracać do tego tematu.

• Like 4

Z ta skromnością to różnie , zwykły chłopak z blokowiska ze mnie , choć w tym roku nie ukrywam znalazłem patent na systematyczne łowienie dużych oksow . Ale po tym jak zdradziłem koledze to szybko utarł mi nosa bo myślałem ze będę brylował okoniami wśród znajomych a tu taki sztos 44 i 46 ale mam w tym swój sukces gdyż powiedziałem mu ze biorą tylko na jedna przynętę no i jak widać posłuchał a rybki te są tylko potwierdzeniem mojej tezy odnośnie przynęty jej koloru a także sposobu jej prowadzenia .

post-63055-0-74938500-1593423787_thumb.jpeg

post-63055-0-54472000-1593423816_thumb.jpeg

Edytowane przez Krzysiu
  • Like 14