Skocz do zawartości

Okonie 2020

qmichalq

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie,

tak z Waszego doświadczenia, czy gdy jesienią lepiej jest łowić okonie na ciężko ?

Aktualnie łowie wędką do 10g i zabawa jest super, ale z tego co czytałem jesienią łatwiej o większą rybę więc i przynęty większe , cięższe ?

Czy mam rację ?

Ps. łowie tylko z brzegu

Edytowane przez Mateo90

Panowie,

tak z Waszego doświadczenia, czy gdy jesienią lepiej jest łowić okonie na ciężko ?

Aktualnie łowie wędką do 10g i zabawa jest super, ale z tego co czytałem jesienią łatwiej o większą rybę więc i przynęty większe , cięższe ?

Czy mam rację ?

Ps. łowie tylko z brzegu

W moich doświadczeniach na odwrót im później tym cieniej i lżej.

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Nie zgodzę się z Tobą Piotrze, bo jesienią okonie lubią sobie pojeść i jest taki moment, że łowi się też większymi gramaturami aż do czasu, kiedy woda znacznie się ochłodzi,by znowu powrócić do mniejszych przynęt i gramatur.

• Like 1

Zależy od wody, u mnie trzy i pół gramowa główka to juz ciężkie łowienie. Łowię na żwirowni z brzegu i przez cały sezon nie mam potrzeby stosować więcej. Nawet w styczniu czy lutym drobnica wychodzi do nasłonecznionych płycizn, najlepiej na place porośnięte w lecie grążelami a za nimi okonie i przy okazji szczupaki. Kwestia obczajenia od której do której trwa żarcie. Warunek korzystny to spadek dna w okolicy. Jeżeli nie ma ich na opisanych wyzej stołówkach można owszem szukać głębiej, u mnie w zasięgu rzutu najwięcej jest 7 metrów ale tam też lowię lekko. Nie mam przyłowów okoniowych na zestaw szczupakowy. Pomijając breloczki, rozmiarowo najczesciej trzydziestoparątaki się meldują, od czasu do czasu coś lepiej. Jesienią gryzą mocno, parę razy widziałem jak uciekający drób wpadał na grążele i miał problem z powrotem do wody a jeżeli mu się to udało okoń już czekał. Stosuję gumki dwa trzy cale i lowię podobne ryby jak kolega łowiący grubiej. Jeżeli nie próbowałeś cykad to polecam.

• Like 1

Miały być okonie, i był jeden paskowany łobuz poza młodzieżą. Całe 42 cm garbatej radochy na kiju.

[/url]">http://https://www.fotosik.pl/zdjecie/5da25e3f818a5503'>5da25e3f818a5503med.jpg

Kij - przerobiony Barkley na B4F przez Tomka, twin power xtr 1000, plećka - 4 lb, przypon 0,16 mm i na końcu najmniejszy kajtek na trzygramowej głowce.

• Like 38

• 2 tygodnie później...