Skocz do zawartości

Okonie 2020

qmichalq

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj postanowiłem pojechać nad jedno z moich ulubionych leśnych zbiorników. Po kilku godzinach wędkowania wkoncu udało mi się namierzyć drobnice i okonie. Małe brały cały czas a większe co 15-20 minut. Wszystko to trwało około dwie godziny. Słońce wyjrzało znad drzew i brania się skończyły. Złowiłem 3 sztuki ponad 30 cm i sporo w przedziale 25-29cm. Wstawiam fotkę największego, piękny złoty kolor jak piękna złota jesień. Okoń niestety podczas holu został zaatakowany przez szczupaka stąd rany na cielę. 337d7a30de76c9046b5865df611b6b08.jpg

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

• Like 23

Nie przyłożyłem się w tym sezonie specjalnie do okoni na rzecz sandaczy , dzisiaj trafiłem na fajne stado i kilka fajnych rybek zostało zaliczonych, największy 39 cm

fb7dd4523e8a702dd6fe4fd040879fbb.jpg

Edytowane przez MARIUSZ 69
  • Like 40

49cm holenderskiego okonia. Moje nowe PB.

post-45715-0-41037500-1604423704_thumb.jpg

Ciężko powiedzieć na co się nastawiałem bo w tym miejscu łowiliśmy pierwszy raz. Okoń na pewno był mocną pozycją tego wyjazdu, ale łowisko które rozpoznawaliśmy było chyba bardziej sandaczowe co nie przeszkodziło mi złowić w tym dniu trzech okoni z 4 z przodu, ten był największy. Nie spodziewałem się że tak się wkręcę w łowienie tego gatunku, tylko że tam jest bardzo realna szansa na okonia 40+, może dla tego.
Okoń wziął na ripper westin shad teez 9cm GT, u nas jest to przynęta sandaczowa, tam bardziej okoniowa. Zażerował wieczorem na łagodnym spadzie na wodzie ok 2.5m. Generalnie dla mnie to był wyjazd jednej ryby. Trochę ich złowiłem, ale bywało różnie z kuluminacją dnia ostatniego kiedy łowienie zupełnie się nie kleiło. Warunki ciężkie, wiatr, deszcz i fala. Generalnie nie polecam :lol:.

Edytowane przez bartsiedlce
  • Like 38

Są jeszcze w Polsce wody... Wiemy o tym wszyscy.

Kolega pływa po moim przydomowym bajorze dość regularnie (pływałbym z nim, gdyby nie wyjazd), w ciagu 4 ostatnich eskapad wypuscił przeszło 15 okoni +40, wiekszość z nich oscylowała wokół 44 cm, największy (ten ze zdjęcia) miał niespełna 49 cm. Zaciskam za niego mocno kciuki, by wywinął polską rybę 55-60 cm.

Mniejszy mój z dziś - Ren.

post-49884-0-77813800-1604779797_thumb.jpg

post-49884-0-51176700-1604780058_thumb.jpg

Edytowane przez Dawido
  • Like 22

Wypad na mazowieckie okonki nie należał do super udanych, choć o kiju nie wróciłem.

Udało się przechytrzyć kilka rybek, może nie kolosów ale i tak cieszyły.

Ten amator Cyprysowej płotki 7 cm mierzył 36 centymetrów.

Sprzętowo Qualia XPSJ642UL, Stradic Ci4 C2000s, plecionka Egi Metal 0,4. 290bf4f4fa3cca71e51d05c7ba182c60.jpg

Wysłane z mojego PCT-L29 przy użyciu Tapatalka

• Like 40