Skocz do zawartości

Irygator+szczoteczka soniczna

scOOtt

Rekomendowane odpowiedzi

Dostałem taki plan bojowy od żony - zakupić irygator ze szczoteczką soniczną z wymiennymi końcówkami dla niej i dla mnie.

Niedługo żona będzie miała wykonywany zabieg oraz zakładany aparat dentystyczny - toteż takie urządzenie pomoże zadbać o higienę jamy ustnej w większym stopniu niż przy użyciu tradycyjnej szczoteczki.

I teraz pytanie do Was - czy ktoś używa takiego wynalazku i jest w stanie powiedzieć na co zwrócić uwagę, może ktoś coś poleci/doradzi.

Przyznam, że ceny trochę zwaliły mnie z nóg - no ale jak coś jest warte takiej ceny to rozważę każdą propozycję.

Dzięki z góry.

Pozdrawiam

Od wielu lat używam szczoteczek elektrycznych i irygatorów Oral-B. Dostałem też do testow szczoteczkę soniczną.  Mam kilka uwag ogólniejszej natury li tylko wynikających z moich osobistych doświadczeń.

- starsze modele irygatorow Oral-B było to "zabojstwo" dla miazgi zęba a to ze wzglęu na zbyt silny, pulsujący strumień wody. 

- nowsze modele mają zdecydowanie ograniczoną siłę strumienia a mimo to nie zalecam używać ich codziennie lepiej raz w tygodniu lub jeszcze rzadziej - nić dentystyczna wystarczy do czyszczenia przestrzni      miedzyzębowych

- szczoteczkę soniczną (zaznaczam dobrej marki) używałem raz i więcej nie zamierzam - czułem nieprzyjemne mrowienie  i obawiam się, może  niesłusznie, że też może mieć niekorzystny wpływ na miazgę

- z elektrycznych szczoteczek Oral -B jestem bardzo zdowolony - polecam zaopatrzyć sie w kilka końcowek różnym przeznaczeniu

- najważniejsze jest przy użyciu elektrycznych szczoteczek jest "wyłączyć się", nie spieszyć się, i nie dociskać - szczoteczka ma tylko dotykać powierzchni zęba !

Edytowane przez Marcin Rafalski
  • Like 1