Skocz do zawartości

Porozumienia między okręgami, czy mogę korzystać opłacając składkę

ASZCZEPAN

Rekomendowane odpowiedzi

Składkę członkowską możesz opłacić tylko w jednym okręgu.

Tylko składki okręgowe na tak zwane "zagospodarowanie wód" opłaca się lub nie w przypadku porozumień. To zależy czy porozumienie określa dopłatę czy jest zerowe. Tych ostatnich jest coraz mniej, bo jeśli nie wiadomo o co chodzi, to wiadomo, że chodzi o pieniądze.

Zagmatwaliście Panowie, pozwólcie że zbiorę wszystkie podpowiedzi w jedną całość. 

Porozumienie obejmuje członków kół w umawiających się okręgach, wyłącznie ich. Zatem jeśli Kolega Adam opłaci składkę członkowską (umownie krajową) w kole okręgu X, automatycznie stanie się członkiem tego koła. Jeśli opłaci także składkę na zagospodarowanie i ochronę wód (umownie okręgową) zyska zezwolenie na wędkowanie w wodach okręgu X oraz prawo do korzystania z wód okręgów, z którymi porozumiał się okręg X. Jeśli opłaci także składkę okręgową w okręgu Y, wówczas będzie miał dostęp do wód Y, ale nie zyska prawa wędkowania w wodach okręgu Z, z którym porozumienie zawarł Y.

• Like 5

• 2 tygodnie później...

Czyli jak już opłaciłem komplet składek w jednym okręgu ,a chcę opłacić również w innym okręgu i korzystać z ich porozumień to muszę złamać durne przepisy i znowu zapłacić komplet składek .

Czyli będę miał dwa razy opłaconą składkę członkowską, bo i tak tego nikt nie sprawdzi.

Mistrzostwo świata.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Bartku, przypomniało mi się jak sporo wędkowałem na granicy Krakowskiego i Tarnowskiego. Wykupywałem wówczas składkę i wody u siebie, w Bydgoszczy a dodatkowo wody w krakowskim. Numer polegał na tym, że jadąc na jakieś specjalne łowisko tarnowskie zmuszony zostałem do uiszczenia opłaty dla ... niezrzeszonych! Do pani sprzedającej zezwolenia argumenty nie trafiały. Skarbnik w moim kole jak to usłyszał, to chciał na nich Komisję Rewizyjną z ZG nasyłać hihi ????

To w takim razie powinna być możliwość zwrotu składki członkowskiej pomniejszonej o ewentualny wykorzystany okres lub na życzenie wędkarza koło które dostaje jakiś procent tej składki powinno przelać środki na konto innego wybranego koła wskazanego przez wędkarza.

To by było logiczne i uczciwe .

Takie sytuacje nie zdarzają się zbyt często ale rozwiązanie problemu powinno być.

Inaczej mam rok w plecy i poczucie małego robaka którego PZW może zgnieść butem...zwykłe cwaniactwo żeby dosadniej nie powiedzieć.

Cwaniactwo powiadasz.   :ph34r:

A jak opisać Twoje podejście do tematu członkostwa w stowarzyszeniu? 

Polecam lekturę obowiązkową statutu Twojego stowarzyszenia, zwanego PZW, a jako lekturę dodatkową polecam regulamin organizacyjny koła.

Jeszcze kilka odpowiedzi znajdziesz tutaj - http://jerkbait.pl/topic/75967-karta-cz%C5%82onkostwo-op%C5%82aty-pytania/

Sugerujesz że jestem cwaniakiem bo chcę korzystać z porozumień .

Wszystkie okręgi powinny być zlikwidowane wtedy nie byłoby zamieszania i cwaniakowania z przepisami że Ci mogą a tamci nie mogą chociaż opłacone te same składki.

Jestem wędkarzem który podróżuje po kraju i chcę mieć możliwość korzystania z zasobów wodnych naszego kraju, a PZW mi to uniemożliwia.

PZW to zgraja cwaniaków dojących kasę i ograniczających wolność wędkarzy. Daruj sobie podsyłanie linków bo szkoda czasu na czytanie .

Wody to dobro wspólne każdy kto z nich korzysta powinien o nie dbać i wszystko w temacie nie potrzebujè statutu do tego.

Zamykam temat .

Najlepiej znieść podziały międzynarodowe. Wykupie składkę u siebie w kole i pojadę na ryby do Norwegii...

Jeździsz po kraju i chcesz wędkować wszędzie?? Zrezygnuj z opłaty w okręgu i plac jednodniówki. To proste.

Sam tak robiłem przez kilka lat.

To uczciwe podejście, bo zostawiasz pieniądz temu na czyjej wodzie łowisz.

• Like 1