Skocz do zawartości

Shimano Stella C3000HG opinie na temat kołowrotka

Amarok

Rekomendowane odpowiedzi

Kilka miałem .

W generacji Stella 10 / fe.

Tam się nazywały bądź Stella c3000hg bądź Stella 3000 fe.

Bardzo sprawne kołowrotki. Owszem dało się odczuć wagę rotora na początku kręcenia. Ale robotę te kołowrotki robiły.

U mnie wtedy ( 2014/15) na pstragach.

Potem miałem c3000hg w generacji 14 / Fi.

Kształt body i rotora trochę poprawił ergonomię i odczucia podczas startu, ale kolowrotek byl głośniejszy od tych hg z poprzedniej generacji.

Znów, używałem na pstragach, polowil, poszedł w świat.

Ciężko się odnieść negatywnie do tak wysokiego modelu, no chyba że się go na siłę próbuje stosować do łowienia, podczas którego przydałby się wolniejszy nawój linki.

Ale wtedy to nie wina kołowrotka przecież :)

• Like 2

Nie wtrącam się ale ostrzegam, przyspieszone wersję kołowrotków nie nadają się do łowienia boleni. To największa bzdura, powielana od lat. Najlepsze kołowrotki na bolenia to takie z dużą szpula i mniejszym przełożeniem lub tzw HGMy gdzie rozmiar przekładni 4000 zapewnia już prawidłowe dzialanie przełożenia HG.

To co jest ok na bolenie,

Daiwa R4 3000 wersję zwykłe i H

Daiwa R4 2500 wersję tylko zwykłe

Shimano 2500 wersję tylko zwykłe

Shimano 4000 HG i zwykłe

Shimano 3000 HGM

Nie wtrącam się ale ostrzegam, przyspieszone wersję kołowrotków nie nadają się do łowienia boleni. To największa bzdura, powielana od lat. Najlepsze kołowrotki na bolenia to takie z dużą szpula i mniejszym przełożeniem lub tzw HGMy gdzie rozmiar przekładni 4000 zapewnia już prawidłowe dzialanie przełożenia HG.

Shimano 4000 HG i zwykłe

Shimano 3000 HGM

Nie żebym używał i miał odmienna opinię, bo nie mam.

Ale poproszę o rozwinięcie myśli.

Dziękuje

Przyspieszone wersję kołowrotków nie nadają się do łowienia boleni

Shimano 4000 HG i zwykłe

Shimano 3000 HGM

Chyba i ja nie zrozumiałem przekazu... Albo modele z H (Daiwa) lub z HG (Shimano) to nie są przyspieszone wersje... Edytowane przez Żbiku
  • Like 1

Może chodzi o to że w dość małym kołowrotku klasy 2500 - c3000 z większym przełożeniem dochodzi do szybszego zużycia podczas takiego łowienia. Duży uciąg wody, szybkie prowadzenie, dużo rzutów, często ciężkie przynęty i do tego wszystkiego całkiem spore i waleczne ryby. Taka kumulacja.

Przekładnia wielkości 2500 jest fizycznie zbyt mała aby przy przełożeniu HG wygenerować moc potrzebną do komfortowego łowienia na przynęty boleniowe i na warunki w jakich to łowienie się odbywa. Jeśli będziemy łowić bolenie przy użyciu kołowrotków 2500HG bez względu na ich klasę to bardzo szybko okaże się, że będzie to wysoce niewygodne lub nawet niemożliwe, zaczną bardzo ciężko zwijać lub będzie to odczuwalne od razu. Dopiero wielkość S4000 lub D R4 3000 pozwala fizycznie na zbudowanie przekładni HG/H dającej przyjemne i odpowiednio mocne narzędzie do łowienia boleni, tu już nie odczujemy niszczącego działania ani hamowania.

Moje podejście bo łowienia boleni jest obsesyjne, wynika to z wielu różnych powodów. Przykładam ogromną wagę do wszystkiego co jest związane z łowieniem rap, kotwice, ruch przynęt, sprzęt itd., aż trudno wyobrazić sobie jak bardzo jestem w to zaangażowany. Możecie mi uwierzyć na słowo, że dobrze doradzam.

• Like 6

Jeśli będziesz chciał używać C3000HG na bolenie to po pewnym czasie poczujesz efekt jak by ktoś wsypał do kołowrotka mąki zamiast smaru. C3000HG przy spiningu służy do łowienia techniką gdzie przynęty poruszasz kijem a powstający, luźny odcinek linki, szybko zwijasz kołowrotkiem. Podczas łowienia boleni, zdecydowanie lepiej jest wprawiać przynętę w ruch tylko kołowrotkiem a jej pracę regulować tempem zwijania stąd moja rada co do odpowiedniego modelu kołowrotka :)

• Like 3

Przekładnia wielkości 2500 jest fizycznie zbyt mała aby przy przełożeniu HG wygenerować moc potrzebną do komfortowego łowienia na przynęty boleniowe i na warunki w jakich to łowienie się odbywa. Jeśli będziemy łowić bolenie przy użyciu kołowrotków 2500HG bez względu na ich klasę to bardzo szybko okaże się, że będzie to wysoce niewygodne lub nawet niemożliwe, zaczną bardzo ciężko zwijać lub będzie to odczuwalne od razu. Dopiero wielkość S4000 lub D R4 3000 pozwala fizycznie na zbudowanie przekładni HG/H dającej przyjemne i odpowiednio mocne narzędzie do łowienia boleni, tu już nie odczujemy niszczącego działania ani hamowania.

Moje podejście bo łowienia boleni jest obsesyjne, wynika to z wielu różnych powodów. Przykładam ogromną wagę do wszystkiego co jest związane z łowieniem rap, kotwice, ruch przynęt, sprzęt itd., aż trudno wyobrazić sobie jak bardzo jestem w to zaangażowany. Możecie mi uwierzyć na słowo, że dobrze doradzam.

Dziekuje za wyjaśnienie.

Zawsze mnie to zastanawiało dlaczego modelu 3000 Hg nie nazwali po prostu 4000 HG.

W tamtych generacjach Stella 10/ Stella 14.

Chodziło o pojemność szpuli.

3000hg miało, ma body / rotor / przekładnie jak 4000 hg.

Ale szpulka była mniejszej pojemności.

Potem w Stella 18 dołożyli jeszcze 4000mhg. I kilka pozornie takich samych. Ale zawsze jakaś różnica jest. Tak samo jak zawsze jest jakaś niekonsekwencja w nazewnictwie.

Raz hybryda to 3000 hgm , a potem 3000mhg.

Także nudy nie ma :)