Skocz do zawartości

Jakich Salmo nie warto mieć w pudełku?

brzoza

Rekomendowane odpowiedzi

Buduję konkretny zapas woblerów na nastepne lata łowienia - głownie rzeki nizinne Warta, Odra, Noteć. Ponieważ mam dostęp do Salmo w dobrej cenie checę zrobić konkretny zapas.

Pytanie czy są jakieś modele, które niesbyt Wam się sprawdzają i nie warto ich mieć w pudełkach.
Hornety zamierzam mieć w kazdym rozmiarze, co z innymi modelami?

Salmo Whacky , wobler nie nadaje się do niczego , ale tak jak kolega wyżej mogę się poświęcić i je przyjąć

Whacky akurat sprawdził mi się na morskich bassach w trollingu na płytkich zatokach podczas wysokiej wody. Ale w Polsce na nizinach raczej nie znajdę dla niego zastosowania.

Salmo Whacky , wobler nie nadaje się do niczego , ale tak jak kolega wyżej mogę się poświęcić i je przyjąć

Hornetów nie warto kupować. Przyjmę wszystkie, żeby ktoś nie powiedział, że niemiły jestem. ????

A na poważnie to nic nigdy na Lil Buga nie złowiłem.

• Like 2

Kolego @brzoza, pytanie nieco z czapy, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto na dany wobler połowił, mimo że ktoś inny go szczerze nie lubi. Lepiej moim zdaniem spytac, na co ludzie łowią i na podstawie tego zrobić zakupy. Ja np mam zawsze w pudełku minnowa 5 i 7 w wersji tonącej oraz horneta 4 w wersji DR oraz SDR. Ale już minnowa 6 nie lubię podobnie jak bullheada. Na lilbuga tez nigdy nic nie złowiłem, ale tez i nie rzucałem na niego za dużo. Pearcha na Skandynawię zawsze zabieram podobnie jak slidery. No i jak teraz zestawisz te informacje, to wyjdzie Ci, ze wszystko warto lub nic nie warto :-)

• Like 6

Kolego @brzoza, pytanie nieco z czapy, bo zawsze znajdzie się ktoś, kto na dany wobler połowił, mimo że ktoś inny go szczerze nie lubi. Lepiej moim zdaniem spytac, na co ludzie łowią i na podstawie tego zrobić zakupy. Ja np mam zawsze w pudełku minnowa 5 i 7 w wersji tonącej oraz horneta 4 w wersji DR oraz SDR. Ale już minnowa 6 nie lubię podobnie jak bullheada. Na lilbuga tez nigdy nic nie złowiłem, ale tez i nie rzucałem na niego za dużo. Pearcha na Skandynawię zawsze zabieram podobnie jak slidery. No i jak teraz zestawisz te informacje, to wyjdzie Ci, ze wszystko warto lub nic nie warto :-)

Moim zdaniem pytanie było bardzo jasno postawione i konkretne. Nie łowiłem na wszystkie przynęty Salmo bo nie łowię na wielu łowiskach. W przypadku salmo chyba łatwiej jest własnie dostać odpowiedź typu co się nie sprawdza niż naodwrót.

Ale dzięki za odpowiedź.

Selekcja negatywna  ogolnie rzecz biorac jest skutecznym sposobem wstepnego odsortowania jednak w tym przypadku jest jak najbardziej blednym kryterium.

Dlatego ze uzyskany w jej wyniku "zakladany" efekt nie funkcjonuje w stalych lecz w zmiennych warunkach. Tyle jak chodzi o socjotechnike ;)  

Ale zeby nie bylo zbyt gornolotnie  :) a odnosilo sie rzyczliwie do problemu....

Konkretnosc i jasnosc pytania nie motywuje jeszcze jego sensu  :rolleyes: a tego sensu....sorry ale nie widac,- no moze poza proba nie wydania pieniedzy na cos niepotrzebnego.

Jesli ta hipoteza jest prawdziwa to forma zadanego pytania bardziej pokazuje pokretnosc mysli niz chec rozwiazania problemu ;)

Molo kto szuka gotowej recepty na sukces bo na ogol wiadomo ,- ze jej nie ma... No chyba ze wierzysz w slogan reklamowy Salmo, ktory kiedys wymyslil Piotrek  "wystarczy wrzucic do wody"  :lol:

Ergo:

Zapewniam cie, ze jesli w sposob konkretny opiszesz miejsca w ktorych zamierzasz uzyc wolberow Salmo to otrzymasz mnostwo odpowiedzi od ich uzytkownikow, ktore z nich sie tam sprawdza a ktore mozna sobie w tych miejscach darowac :) Pytanie,- czy ci sie chce opisac konkretne miejsce i cel polowu?

Przyklad:

Zamierzasz miec Hornety w kazdym rozmiarze. Super! Tylko zapewniam cie, za na tych rzekach, ktore wymieniles bedzie sporo miesc w ktorych ten wobler nie bedzie do nich pasowal i raczej nic na niego nie zlowisz...

Szkoda tez ze nie zrozumiales uwagi Pawla @psd27 mowi ona o tym ze niezaleznie od obiektywnej skutecznosci danego modelu jedne bedziesz lubial (jak obecnie Hornety) a inne nie i nie bedziesz nimi chetnie lowil. Zastanow sie czy sympatia do Hornetow nie jest przypadkiem spowodowana tym ze je wyraznie czujesz na kiju? To tez moze byc kryterium doboru,- co prawda malo pragmatycznym ale jednak...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 4

Jakie pytanie, taka odpowiedź:

- nie kupuj Boxera, bo ma paskudny pyszczek,

- nie kupuj Sparky Shada, bo na jednym z moich (mam 4) odprysnął na pyszczku lakier gdy katowałem go 3h między kamieniami,

- nie kupuj Sweepera, bo mi jednego zeżarła jakaś lokomotywa w Zat. Puckiej.

Tyle na ten temat...

:doh: :D

• Like 4

Mam większość modeli woblerów Salmo, osobiście najwięcej ryb złowiłem na bullheady w wersji shallow nigdy żadnej na SDR. Bardzo lubię poprzednie stingi, w mojej ocenie to jedne z najlepszych woblerów do twicha zaraz za Rudrami. Perch SDR to trollingowy zabijaka...

Jak łowisz bullheadami? Z pstragowych ten i butcher nigdy nie dały mi ryby?

Miałem Adrian dokładnie to samo właśnie z Butcherem i trzema wersjami Bullheadów. Fakt, że tylko w pstrągowych rzeczkach je próbowałem, ale na różne sposoby i w końcu jako pstrągowe je Piotrek reklamował.

• Like 1

Co prawda pytanie nie do mnie ale ...

Bullhead w wersji 6 cm dał mi wiele radochy. Trudny (w wersji pierwotnej) do utrzymania na wodzy, w silniejszym nurcie, łowił głównie z nurtem. Tu sprawdzał się znakomicie a średnie i spore pstrągi, waliły w niego bez uprzedzeń.

Czasami, dla uspokojenia jego nieprzewidywalnej pracy, zmieniałem kotwice na rozmiar większe, lub dociążałem lametą.

Podobnie, jak przy grubych, odrzańskich  kleniach.

Tu z kolei, wobler sprowadzałem z nurtem po przelewie, właściwie bez pracy kołowrotkiem. Jedynie lekkie napinanie linki wędziskiem, by nie "zgubił" leniwej pracy. Na koniec spływu krótkie przytrzymanie i..... baaaach ;)

Wersje 6 SDR również dawały klenie ale w miejscówkach, z silnymi głębokimi podmyciami burt brzegowych. Tu łowienie trudniejsze, bo woblerem należało niemal wjechać, w takie głębsze podmycie, co często  kończyło się spłoszeniem ryb, z powodu uwalniania przynęty, z licznych zaczepów, albo...... Niezbyt dużym sumkiem.

Wersje obecne, 6 i 4 cm łatwiejsze już są do okiełznania. Po zmianie steru lepiej trzymają się nurtu a ich skuteczność chyba się nie zmieniła.

Niestety na Odrę już dawno nie zajrzałem. 

Butchery nie dały mi ryb mimo początkowej wiary w przynętę :lol:  :lol:  :lol:

Edytowane przez popper
  • Like 1

Bullheady mają bardzo małe obciążenie, umieszczone w okolicy łebka co wyzwala wężową akcję która, jak napisał Waldek, wymaga okiełznania ale też jest bardzo skuteczna. Nie jest to wobler łatwy w obsłudze ale uderzenia w niego są spektakularnie mocne i jak raz się go wyczuje to chętnie się do niego wraca.

A ja mam bardzo dobre wspomniena z Butcherem ale z ubieglego wieku  :) po wyrwaiu wszystkich oryginalow na tajnej rafie ktora pokazal mi Tomek zaczalem odlewac z kumplem piankowe Butchery z wglebieniami paskowymi w bokach, malowanie bylo niebiesko-srebrne. Spotkalismy sie wtedy na majowce z  Szymonem, Jackiem a potem z Mackiem, i bylo troche niegoscinnie bo stojac ramie w ramie tylko ja lowilem :P takie cos jest moziwe tylko w wyluzowanym towarzystwie :lol: Wynik polowu nie byl oczywiscie wynikiem moje watlego kunsztu a tym ze ten Butcher latal dalej i bardziej agresywnie pracowal od woblerow moich znakomitych kolegow co w tym dniu najskuteczniej wabilo duze klenie....

• Like 1

...:

Zamierzasz miec Hornety w kazdym rozmiarze. Super! Tylko zapewniam cie, za na tych rzekach, ktore wymieniles bedzie sporo miesc w ktorych ten wobler nie bedzie do nich pasowal i raczej nic na niego nie zlowisz...

Szkoda tez ze nie zrozumiales uwagi Pawla @psd27 mowi ona o tym ze niezaleznie od obiektywnej skutecznosci danego modelu jedne bedziesz lubial (jak obecnie Hornety) a inne nie i nie bedziesz nimi chetnie lowil. Zastanow sie czy sympatia do Hornetow nie jest przypadkiem spowodowana tym ze je wyraznie czujesz na kiju? To tez moze byc kryterium doboru,- co prawda malo pragmatycznym ale jednak...

Z tym czuciem na kiju to w sumie nic nowego, pytanie zadałem na polskojęzycznym forum więc odpowiedź typowo polska - insynuacje, ocenianie itd.

Gwoli wyjaśnienia - łowię na spinning wiele lat i raczej jestem bardzo doświadczony w tej materii. Sprzedaje tez sprzęt wędkarski od wielu lat i nie mam mozliwości wypróbować każdego modelu każdego producenta, pytanie było zadane konkretnie, nie ma potrzeby pseudofilozoficznych wywodów i szufladkowania ludzi, których nie znasz:)

Ja np z Woblerów Salmo nie lubię Boxerów (te, które uzywałem przy połowie bassów zaczynały pić wodę) i Thrilla, który nie podpasował boleniom na moich łowiskach a sprawdzały się tam inne woblery, raczej rękodzieło.

Z powyższych odpowiedzi doś ciekawa wydała mi się opinia o nieskuteczności Lil Buga, który akurat góruje w statystykach sprzedaży. A Hornety sprawdzają się mi w wielu sytuacjach i mam ich mnóstwo więc nie ma sensu aby się ich pozbył nie zapełniając przedtem swoich pudełek a potem w Polsce w detalu kopował. (Tylko nie piszcie mi gdzie i czy sprzedaję bo nie jestem sponsorem na forum a i tak nikomu się raczej nie opłaci tego z UK kupić - ceny Salmo na Allegro wygladają przystępnie)

Edytowane przez brzoza

Gwoli wyjaśnienia - łowię na spinning wiele lat i raczej jestem bardzo doświadczony w tej materii. 

Zaczerpnij ze swojego bogatego doswiadczenia zamiast zadawac pytania jak poczatkujacy. 

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 5

Podepne się... Nikt nie chwali, i wogóle cicho raczej o executorach, tych z łamanym sterem.. może często moczyłem, ale w tym roku na 7demeczkę miałem.sumka, okonie, szczupaczki, sandacza.. a boxery sdr duże na sumka nnie działają ? Mam kilka ale nie miały debiutu..

• Like 1