Skocz do zawartości

Najbardziej udana generacja Stelli...

gladki

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba bylo Przemek u Mefiego zamowic  ;)  :lol:

Ja w swojej FE 4000  po zakupie (chyba 2018)wymienilem kompletnie naped i oporowke na nowe a w koncu ubieglego roku wzialem jeszcze jeden taki komplet na zapas bo bardzo polubilem ten kolowrotek.

Rowniez pod koniec 2019 przeprowadzilem taki zabieg z FE C3000S.

Nie wiem oczywiscie skad Mefi wytrzasnal te czesci ale zamowienie zostalo zrealizowane. :)

Calkiem mozliwe ze to zupelny przypadek ale tak bylo...

Mefisto wszystko co było w Shimano wykupił to może jeszcze ma :-)

T Knoby typ B chyba też bo sam o tym pisał :-)

Kupiłem bo na JB niektórzy mają zapasy :-)

Właśnie Stella 04 miała doķladnie taką samą budę i bebechy jak ten TP Mg. Istotnie średni...

Ale XT to właśnie kałasznikow, niejeden jeszcze pewnie nieźle kręci...

A pracuje inaczej, bo chyba XT i 98 miały, jak się nie mylę, inne przełożenie

Edytowane przez smokwelski

Właśnie Stella 04 miała doķladnie taką samą budę i bebechy jak ten TP Mg. Istotnie średni...

Ale XT to właśnie kałasznikow, niejeden jeszcze pewnie nieźle kręci...

Jeśli mu się ramiona rotora nie złożyły do środka :-) bo lubiły do szpuli wędrować :-)

Pomijając że szpula ważyła w nim prawie tyle co ten nowy Luvias z tematu obok :-)

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Ten ładny dobrze wspominam, w 4000 był to taki pół-PG, przełożenie 4,8. Korpus identyczny jak 2500. Czyli powinien się nazywać C4000 jak na dzisiejsze oznaczenia. Mowa oczywiśnie o 08. I te boczki i dupka w srebrnym macie... mniam. Potem takie były w Vańku 12. Może kiedyś w Stelli...

Edytowane przez smokwelski

Gdybyś miał takiego twinka to byś szybko zmienił zdanie :)

attachicon.gif 12079922_1224905760858735_4212623107760310090_o.jpg

No ten magnezowy to inna bajka, dobry model kręcił miękko niczym stella.

To inna bajka TP.

Edytowane przez Jozi

W koncowce ubieglego wieku bylem jeszcze na etapie wewnetrznego sporu D czy S. Mniej wiecej  po roczym uzytkowaniu wlasnie TP XT w kilku rozmiarach rownoczesnie, bedac z wizyta u kolegi w Dojczlandi kupilem pierwszego Turka Z 2500iA, tak z ciekawosci. I na tym doswiadczeniu bardzo gwaltownie zakonczyla sie moja moja przygoda z Shimano na wiele lat jak czytam u Was najlepszych lat Shimano.

Na powrot oraz z koniecznosci i bez specjalnego entuzjazmu, zdegustowany wszedobylskim Mag-Sealem wrocilem do Shimano za inspiracja Daniela.Przygoda ta zaczela sie ponownie od TP ale tym razem XD.

Efektem tego zatoczonego wieloletniego kregu jest wiele przemyslen z ktorych jedno wydaje mi sie (w jakiejs oczywiscie nie bezwzglednej formie ale jednak) prawdziwe, a minowicie ze: szukanie "perelek" w budzetowych konstrukcjach jest zadaniem zmudnym i malo efektywnym finansowo, srednia polka to cos co nalezy ominac z zalozenia bo jest wyraznie drozsza od budzetowej ale poza optyczna lepszoscia, nic wiecej nie oferuje a polka najwyzsza daje najczesciej zawod jedynie w kwesti zawiedzionych oczekiwan bo technicznie jest zawsze (poza drobiazgami) naprawde na najwyzszym poziomie, najwyzszym mozliwym w danym czasie....

Dzis uzywam kilku starych Daiw -2 kanciakow w roznych rozmiarach i Force a zarazem kilku starych Shimano np Stelli FE C3000S i 4000 oraz eksperymentuje z nowymi Shimano pomiedzy TP a Stellami, co z tego wyniknie zobaczymy ale juz teraz moge powiedziec ze zadnego wielkiego zawodu nie odczulem mimo jakichs tam drobnych problemow....

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 5