Skocz do zawartości

Przyłowy 2020

AdrianNaklo

Rekomendowane odpowiedzi

Ciekawy zestaw

Próbowałem w ub roku zmontować karoline w  wersji Ul, ale nie mogłem uzyskać przesuwania ciężarka=zwiekszałem sztywność przyponu z fluorokarbonu ,doszedłem do 0,16 i tez nie chodziło.Wyżej z grubością nie próbowałem bo to juz nie UL ,a chciałem znacznie cieniej bo miało być do białorybu.

Możesz w skrócie napisać ad ciężarek,długość/gtubość przyponu,koralik przed/za?? 

To chyba najprostszy z możliwych zestawów. Przypon 0,16 długości ok 1m w zupełności wystarczy. Na nim od haka, mała agrafka, koralik 5mm i łezka (taka z igelitem do spławika, igelit wyciągnięty) w tym wypadku 1g ale założona cienkim końcem do koralika. Działa bo jak widać ryby biorą.

• Like 4

To chyba najprostszy z możliwych zestawów. Przypon 0,16 długości ok 1m w zupełności wystarczy. Na nim od haka, mała agrafka, koralik 5mm i łezka (taka z igelitem do spławika, igelit wyciągnięty) w tym wypadku 1g ale założona cienkim końcem do koralika. Działa bo jak widać ryby biorą.

Dziękuję, spróbuję pod moje płotki-nie chcą brać przy tradycyjnym opadzie.

Płotki biorą w opadzie pod warunkiem, że jest on bardzo wolny. Według mojego doświadczenia najlepiej jak przynęta nie przekracza 0,5g

Ja właśnie jutro rano spróbuję połowic na nify z glowkami 2.5 - 3.0 ale spinem do 4g z zylką 0.12 ????

Edytowane przez Tomek.M

Korzystając z wolnego popołudnia poszedłem na spacer z przyjacielem i muchówką nad pobliską mikro rzeczkę. Przyglądając się niskiej wodzie ubolewałem w duchu nad losem naszych rzek i fatalną perspektywą na przyszłość rysującą suszę. W końcu znalazłem fragment nieco głębszej wody przed bobrową tamką. Pomyślałem, że tu będą okonie i rzeczywiście były. Maluchy ale w lutowy szaro bury dzień to fajna zabawa w łowienie okoni nimfą. W pewnym momencie zobaczyłem cień nieco większej ryby. Położyłem nimfy na dnie i nic. Po wielu próbach wyczekałem branie i trafiłem przyłów w postaci zimowego karpika.

512c5e778f415433med.jpg

• Like 15

Połakomił się na keitecha swing impact na czeburaszce 0.7 g

Coraz częściej widzę   liny łowione na spinning-dla mnie to już top w łowieniu białorybu.

Jak prowadzicie przynętę-kładziecie na dnie,szuracie?-jaka przy tym sygnalizacja  brania? W końcu lin słynie z delikatnych i długich brań.

Proszę o kilka wskazówek jak ugryźć ten temat.

Ja jeszcze nie złowiłem, bo i też nie nastawiałem się typowo na złowienie jegomościa na spinning, ale z tego co zaobserwowałem, osoby, które go łowią mają go sporo w łowisku i łowione są na stawach lub kanałach. Na naturalnym dużym i głębokim jeziorze złowienie go na spinning, to jak trafić 6-kę w lotka ;). Jeśli się mylę poprawcie mnie (szczególnie Ci, którzy go łowią w miarę regularnie).

• Like 1

Coraz częściej widzę liny łowione na spinning-dla mnie to już top w łowieniu białorybu.

Jak prowadzicie przynętę-kładziecie na dnie,szuracie?-jaka przy tym sygnalizacja brania? W końcu lin słynie z delikatnych i długich brań.

Proszę o kilka wskazówek jak ugryźć ten temat.

Zazwyczaj stosuje czeburaszki wolframowe od 0.5 do 1.5g. prowadzenie to delikatne szuranie z dosyć długimi postojami po 5-10 sek. Branie natomiast wcale nie jest długie i delikatne a dość pewne zassanie.

Rozumiem,że te 5-10 sek czekasz z napiętą linką.Czuć wtedy  branie , czy rozpoczynasz skręcanie po 10 sek  i jest opór?

Kasujesz luz i czekasz te kilka kilkanaście sekund. Linki napiętej przy przynęcie, która waży 0,5g nie będziesz miał jak w przypadku opadu sandaczowego ;). Tutaj opierając się na złowieniu na przynęty do 0,5g białorybu z mojej strony wygląda to tak, że albo masz strzał (w opadzie), albo przy ponownej próbie poderwania przynęty z dna, narastający opór.

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 2

Przy okoniach trafił się piękny lin w granicach półtora kilo, branie na wleczonego, czeburaszka 2 gramy i Lucky John Tioga kolor Nagoya Shrimp, branie to łagodne przycięcie szczytówki, oj dał popalić na Grey Streemie

Cześć, gratulacje!

Patrzę na przyłowy linów i sie zastanawiam czy nie powinno być osobnego wątku jako spining "Liny" :lol:

• Like 1

Ale tamten watek to chyba czego innego dotyczy, tu raczej o relacje z nad wody chodzi..

Przynajmniej ja tak mysle ze taki temat jak "bialoryb 2020" mógłby sie przyjąć, zamiast kilku typu np. liny/karasie/leszcze 2020 itd..

• Like 1

Ale tamten watek to chyba czego innego dotyczy, tu raczej o relacje z nad wody chodzi..

Przynajmniej ja tak mysle ze taki temat jak "bialoryb 2020" mógłby sie przyjąć, zamiast kilku typu np. liny/karasie/leszcze 2020 itd..

Na dobrą sprawę, jakby powstał wątek białoryb 2020, a później kolejne lata itd. byłby mniejszy bałagan i wątek "łowienie białorybu" byłby "bardziej czytelny".

W wątku "|Łowienie białorybu", fajnie jakby były tylko cenne wskazówki, techniki łowienia, przynęty itp. Jest tam od groma cennych wskazówek oraz informacji i niejednemu by się ta wiedza przydała. Każdy "świeżak", który pyta o wszystko, ma do przeglądnięcia grubo ponad 100 stron w tym wątku. Wielu się poddaje i rezygnuje, zasypując innych pytaniami ;)

Edytowane przez wilczybilet
  • Like 3

Na dobrą sprawę, jakby powstał wątek białoryb 2020, a później kolejne lata itd. byłby mniejszy bałagan i wątek "łowienie białorybu" byłby "bardziej czytelny". Jest tam od groma cennych wskazówek i podpowiedzi i niejednemu by się ta wiedzaprzydała, ale każdy nowy, który pyta o wszystko, ma do przeglądnięcia grubo ponad 100 stron w tym wątku i wielu się poddaje i rezygnuje, zasypując innych pytaniami ;)

Jest tak z dokładnie każdym wątkiem na JB. Z resztą jest tak przez zasadę łączenia wątków przez moderację, więc nie będzie inaczej.

Często też taki nowy zada pytanie w wątku, po czym znajdzie się kilku "policjantów" moralizatorów sprowadzających gościa do poziomu podłogi, aż się odechciewa o cokolwiek pytać. To nie jest przypadłość tylko tego forum, ale skutecznie hermetyzuje społeczność, co chyba nie jest do końca pożądane przez użytkowników i administrację.

• Like 1