MarcinMal Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Oki dzięki za odpowiedźPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Ciekawy zestawPróbowałem w ub roku zmontować karoline w wersji Ul, ale nie mogłem uzyskać przesuwania ciężarka=zwiekszałem sztywność przyponu z fluorokarbonu ,doszedłem do 0,16 i tez nie chodziło.Wyżej z grubością nie próbowałem bo to juz nie UL ,a chciałem znacznie cieniej bo miało być do białorybu.Możesz w skrócie napisać ad ciężarek,długość/gtubość przyponu,koralik przed/za?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 To chyba najprostszy z możliwych zestawów. Przypon 0,16 długości ok 1m w zupełności wystarczy. Na nim od haka, mała agrafka, koralik 5mm i łezka (taka z igelitem do spławika, igelit wyciągnięty) w tym wypadku 1g ale założona cienkim końcem do koralika. Działa bo jak widać ryby biorą. 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość White--fish Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Tomku, dzięki za szybką odpowiedź ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Jazgarze też biorą, zobaczcie jaką ten ma imponującą pletwę grzbietową 25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Jazgarz to piękna rybka. Niestety przez wielu tępiony :/ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 To chyba najprostszy z możliwych zestawów. Przypon 0,16 długości ok 1m w zupełności wystarczy. Na nim od haka, mała agrafka, koralik 5mm i łezka (taka z igelitem do spławika, igelit wyciągnięty) w tym wypadku 1g ale założona cienkim końcem do koralika. Działa bo jak widać ryby biorą.Dziękuję, spróbuję pod moje płotki-nie chcą brać przy tradycyjnym opadzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zator Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Jedną z najładniejszych naszych ryb to właśnie jazgarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Dziękuję, spróbuję pod moje płotki-nie chcą brać przy tradycyjnym opadzie.Płotki biorą w opadzie pod warunkiem, że jest on bardzo wolny. Według mojego doświadczenia najlepiej jak przynęta nie przekracza 0,5g 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 Ten mój zestaw można jeszcze zmodyfikować, do agrafki zamiast haka daj przypon ok 30-50 cm i na nim haczyk z przyjętą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomCast Opublikowano 7 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2020 (edytowane) Płotki biorą w opadzie pod warunkiem, że jest on bardzo wolny. Według mojego doświadczenia najlepiej jak przynęta nie przekracza 0,5gJa właśnie jutro rano spróbuję połowic na nify z glowkami 2.5 - 3.0 ale spinem do 4g z zylką 0.12 ???? Edytowane 7 Lutego 2020 przez Tomek.M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 8 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2020 Połakomił się na keitecha swing impact na czeburaszce 0.7 g 9 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zielony Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Korzystając z wolnego popołudnia poszedłem na spacer z przyjacielem i muchówką nad pobliską mikro rzeczkę. Przyglądając się niskiej wodzie ubolewałem w duchu nad losem naszych rzek i fatalną perspektywą na przyszłość rysującą suszę. W końcu znalazłem fragment nieco głębszej wody przed bobrową tamką. Pomyślałem, że tu będą okonie i rzeczywiście były. Maluchy ale w lutowy szaro bury dzień to fajna zabawa w łowienie okoni nimfą. W pewnym momencie zobaczyłem cień nieco większej ryby. Położyłem nimfy na dnie i nic. Po wielu próbach wyczekałem branie i trafiłem przyłów w postaci zimowego karpika. 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Połakomił się na keitecha swing impact na czeburaszce 0.7 gCoraz częściej widzę liny łowione na spinning-dla mnie to już top w łowieniu białorybu.Jak prowadzicie przynętę-kładziecie na dnie,szuracie?-jaka przy tym sygnalizacja brania? W końcu lin słynie z delikatnych i długich brań.Proszę o kilka wskazówek jak ugryźć ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Ja jeszcze nie złowiłem, bo i też nie nastawiałem się typowo na złowienie jegomościa na spinning, ale z tego co zaobserwowałem, osoby, które go łowią mają go sporo w łowisku i łowione są na stawach lub kanałach. Na naturalnym dużym i głębokim jeziorze złowienie go na spinning, to jak trafić 6-kę w lotka . Jeśli się mylę poprawcie mnie (szczególnie Ci, którzy go łowią w miarę regularnie). 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AdrianNaklo Opublikowano 11 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Coraz częściej widzę liny łowione na spinning-dla mnie to już top w łowieniu białorybu.Jak prowadzicie przynętę-kładziecie na dnie,szuracie?-jaka przy tym sygnalizacja brania? W końcu lin słynie z delikatnych i długich brań.Proszę o kilka wskazówek jak ugryźć ten temat.Zazwyczaj stosuje czeburaszki wolframowe od 0.5 do 1.5g. prowadzenie to delikatne szuranie z dosyć długimi postojami po 5-10 sek. Branie natomiast wcale nie jest długie i delikatne a dość pewne zassanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
flymar Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 Nasączasz czymś gumki,żeby lin tego natychmiast nie wypluł?Rozumiem,że te 5-10 sek czekasz z napiętą linką.Czuć wtedy branie , czy rozpoczynasz skręcanie po 10 sek i jest opór? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 11 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2020 (edytowane) Rozumiem,że te 5-10 sek czekasz z napiętą linką.Czuć wtedy branie , czy rozpoczynasz skręcanie po 10 sek i jest opór?Kasujesz luz i czekasz te kilka kilkanaście sekund. Linki napiętej przy przynęcie, która waży 0,5g nie będziesz miał jak w przypadku opadu sandaczowego . Tutaj opierając się na złowieniu na przynęty do 0,5g białorybu z mojej strony wygląda to tak, że albo masz strzał (w opadzie), albo przy ponownej próbie poderwania przynęty z dna, narastający opór. Edytowane 11 Lutego 2020 przez wilczybilet 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Borowik22 Opublikowano 17 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2020 Przy okoniach trafił się piękny lin w granicach półtora kilo, branie na wleczonego, czeburaszka 2 gramy i Lucky John Tioga kolor Nagoya Shrimp, branie to łagodne przycięcie szczytówki, oj dał popalić na Grey Streemie 23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatWy Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Przy okoniach trafił się piękny lin w granicach półtora kilo, branie na wleczonego, czeburaszka 2 gramy i Lucky John Tioga kolor Nagoya Shrimp, branie to łagodne przycięcie szczytówki, oj dał popalić na Grey Streemie Cześć, gratulacje!Patrzę na przyłowy linów i sie zastanawiam czy nie powinno być osobnego wątku jako spining "Liny" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Był kiedys watek "bialoryb" i chyba najbardziej by pasowal do lowcow bialej ryby celowo na spina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fish28 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Mirek, jest i ma się dobrze ????http://jerkbait.pl/topic/29825-%C5%82owienie-bia%C5%82orybu-na-spinning/page-166#entry2708758 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miro 85 Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Mirek, jest i ma się dobrze ????http://jerkbait.pl/topic/29825-%C5%82owienie-bia%C5%82orybu-na-spinning/page-166#entry2708758 Ale tamten watek to chyba czego innego dotyczy, tu raczej o relacje z nad wody chodzi..Przynajmniej ja tak mysle ze taki temat jak "bialoryb 2020" mógłby sie przyjąć, zamiast kilku typu np. liny/karasie/leszcze 2020 itd.. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 (edytowane) Ale tamten watek to chyba czego innego dotyczy, tu raczej o relacje z nad wody chodzi..Przynajmniej ja tak mysle ze taki temat jak "bialoryb 2020" mógłby sie przyjąć, zamiast kilku typu np. liny/karasie/leszcze 2020 itd..Na dobrą sprawę, jakby powstał wątek białoryb 2020, a później kolejne lata itd. byłby mniejszy bałagan i wątek "łowienie białorybu" byłby "bardziej czytelny".W wątku "|Łowienie białorybu", fajnie jakby były tylko cenne wskazówki, techniki łowienia, przynęty itp. Jest tam od groma cennych wskazówek oraz informacji i niejednemu by się ta wiedza przydała. Każdy "świeżak", który pyta o wszystko, ma do przeglądnięcia grubo ponad 100 stron w tym wątku. Wielu się poddaje i rezygnuje, zasypując innych pytaniami Edytowane 18 Lutego 2020 przez wilczybilet 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goliatwielki Opublikowano 18 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2020 Na dobrą sprawę, jakby powstał wątek białoryb 2020, a później kolejne lata itd. byłby mniejszy bałagan i wątek "łowienie białorybu" byłby "bardziej czytelny". Jest tam od groma cennych wskazówek i podpowiedzi i niejednemu by się ta wiedzaprzydała, ale każdy nowy, który pyta o wszystko, ma do przeglądnięcia grubo ponad 100 stron w tym wątku i wielu się poddaje i rezygnuje, zasypując innych pytaniami Jest tak z dokładnie każdym wątkiem na JB. Z resztą jest tak przez zasadę łączenia wątków przez moderację, więc nie będzie inaczej.Często też taki nowy zada pytanie w wątku, po czym znajdzie się kilku "policjantów" moralizatorów sprowadzających gościa do poziomu podłogi, aż się odechciewa o cokolwiek pytać. To nie jest przypadłość tylko tego forum, ale skutecznie hermetyzuje społeczność, co chyba nie jest do końca pożądane przez użytkowników i administrację. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi