Skocz do zawartości

Przyłowy 2020

AdrianNaklo

Rekomendowane odpowiedzi

Miejscówka... Przez 20 lat spinningowania w Polsce złowiłem jednego lina 40 + choć sporo czasu poświęcam na lekkie łowienie. W Szwecji byłem raptem kilka razy i złowiłem dwa mega wypasione prosiaki i kilka złowili znajomi.

Oba wzięły przy okoniach, normalne brania z opadu. Jeden połakomił się na "portki" mannsa a drugi na 6 cm Okonka od Irasa;)

Edytowane przez sol321
  • Like 1

Te gumki kładzione na dnie?wleczone?jakies pauzy? a może aromat? Ze tak chętnie zasysają.

Poradzisz  coś jak próbować?

Mozolnie wleczone po dnie, raczej jednostajnie. Próbowałem z opadu, robiłem pauzy i nie skutkowało na liny :) . Tylko okonie wtedy skubały. Brania zazwyczaj delikatne, po zacięciu dopiero nieduże odjazdy. Za to murowanie konkretne. Lin nigdy nie był moim targetem, ale holowanie takiego 50+, to po prostu poezja :) :) :)

• Like 1

Co do miejsc i powodów bytowania linów poławianych na spina to może być trochę inaczej niż napisano powyżej...

Wczoraj złowiłem lina na boczny trok i jak go wyczepiałem, normalnie zażarł, to wystawało mu coś z pyszczka.  wyciągnałem mu z gardła, za ogon, ok 10cm jazgarza a lin wcale nie był jakimś okazem.

Jako C&R-owcy ;) nie mamy pojęcia co ryby jedzą ale ten przypadek sporo wyjaśnia takie zachowanie linów o tej porze.

Edytowane przez FidoAngel
  • Like 4

Co do miejsc i powodów bytowania linów poławianych na spina to może być trochę inaczej niż napisano powyżej...

Wczoraj złowiłem lina na boczny trok i jak go wyczepiałem, normalnie zażarł, to wystawało mu coś z pyszczka.  wyciągnałem mu z gardła, za ogon, ok 10cm jazgarza a lin wcale nie był jakimś okazem.

Jako C&R-owcy ;) nie mamy pojęcia co ryby jedzą ale ten przypadek sporo wyjaśnia takie zachowanie linów o tej porze.

To bardzo ciekawe  :)  , ale nie jest jednoznaczne. Okonie które łowimy zimą  w Warszawie na Kanale Żeranskim , wielokrotnie mają  pyski wypełnione po oskrzela starymi liśćmi pochodzącymi z przybrzeżnych drzew ,a które zalegają na dnie zbiornika   :o  .

Ale to raczej nie oznacza że głodne okonie , zimą  żrą liście. :D

Edytowane przez Pisarz.......ewski Piotr
  • Like 3

Powinien być osobny temat z linami, sam czasem na wiosnę się wybieram z premedytacją za tym gatunkiem, co prawda więcej jest przylowu w postaci szczupaków i okoni, ale jak już weźmie to jest niezła frajda z tej ryby, myślę że nie jeden woli zobaczyć fajnego prosiaka niż np. Wzdręgi.

• Like 1

Kwestia czasu. A nawet już jest. Ja pierwszego linka złowiłem "na upatrzonego" pływał przy powierzchni koło trzcin - widocznie żerował na nich. Rzuciłem mu imitację larwy pod ryjek, długo się nie zastanawiał i ją zassał, wszystko w kryształowej wodzie????. Później prowadziłem larwę wzdłuż roślinności i skusiłem jeszcze 2 szt. w ten sposób.

Edytowane przez AcWorm

• 2 tygodnie później...

U mnie kwarantanna domowa ale cos w domu trzeba robic wiec wyszedlem na dzialke sprawdzic czy okonie zeruja i taki oto przylow mi sie trafil.???? Wiem ze okres ochronny ale moze admin pozwoli zamiescic mamuske ktora po jednej fotce szybko wrocila do wody . Alez ten avid od Ryska piekie prasuje szkoda ze nie mialem kamerki na glowie byl by swietny film !!

Ja Ciebie nie rozumiem, znasz regulamin jerkbaita, znasz RAPR, znasz Ustawę i mimo wszystko publikujesz fotę wypchanej ikrą samicy.    :doh: 

• Like 1