Skocz do zawartości

Przyłowy 2020

AdrianNaklo

Rekomendowane odpowiedzi

To potwierdzenie dla waszych spekulacji, mój przy tych to mizerota. Jednak to wielki dla mnie zaszczyt że taki rodzynek trafił się , a emocje które przeżyłem pozostaną w mojej pamięci do końca życia. Panowie trochę dystansu , to tylko i aż nasza pasja.Życzę wszystkim takich okazów w tym sezonie i nie tylko. Pozdrawiam

post-65111-0-20339600-1586879943_thumb.jpg

post-65111-0-18541500-1586879967_thumb.jpg

Kochani nie kłóćcie się o wagę. Co prawda mój największy miał tylko 67cm i około 4kg, ale to było lato.

Najważniejszym i jedynym wyznacznikiem rozmiaru ryby jest dla mnie od wielu lat jej długość.

Po pierwsze ta sama ryba złowiona przed tarłem może być nieco krótsza a sporo cięższa niż złowiona kilka miesięcy później. W przypadku drapieżników wystarczy spory posiłek by wyraźnie zwiększyć masę ryby. Czy przez to jest cenniejszym trofeum - moim zdaniem nie.

A już absurdem są dla mnie zdjęcia coraz cięższych karpi. Groteskowo wypchane zanętą brzuchy chorobliwie spasionych ryb, którym łuski (u form w pełni ułuszczonych) przestają na siebie nachodzić. Niedługo karpiarze w pogoni za rekordami będą nęcić karpie i inne azjatyckie przybłędy kulkami proteinowymi z rdzeniami ze zubożonego uranu, bo waga...

No i kwestia zdrowego obchodzenia się z rybą - ważenie prócz mierzenia to dodatkowy czas, stres dla ryby i czasem okazja by zrobiła sobie kuku. Zostawmy masę ryb sklepom handlującym ich mięsem. ????

A leszcz przepiękny. Widać, że sporo genów przekaże ????

• Like 6

Co do leszczy , mam w okolicy  trzy łowiska w jednym z  nich leszcze są cienkie jak 30 kartkowy zeszyt ( a sandacz  z w/w załapał się na artykuł w WW i był utyty konkretnie )  a w innym utyte i wyglądają  jak karpie  .

Edytowane przez SUONE

Największe rozbieżności w wadze mieliśmy w boleniach. Łowię je u siebie na środkowej Odrze, od pewnego czasu też na "ujściu" Odry (Dzwina w Dziwnowie). Są tak grube i tłuste że śmiejemy się z bracholem że nie miały by szansy nic upolować u nas. Brzuchami na przelewach tarły by po kamolach :). Różnica dochodzi do 2kg przy tej samej długości. 

Po kilku bataliach wagowych dałem sobie spokój i podaję tylko cm. 

• Like 1

Kochani nie kłóćcie się o wagę. Co prawda mój największy miał tylko 67cm i około 4kg, ale to było lato.

Najważniejszym i jedynym wyznacznikiem rozmiaru ryby jest dla mnie od wielu lat jej długość.

Po pierwsze ta sama ryba złowiona przed tarłem może być nieco krótsza a sporo cięższa niż złowiona kilka miesięcy później. W przypadku drapieżników wystarczy spory posiłek by wyraźnie zwiększyć masę ryby. Czy przez to jest cenniejszym trofeum - moim zdaniem nie.

A już absurdem są dla mnie zdjęcia coraz cięższych karpi. Groteskowo wypchane zanętą brzuchy chorobliwie spasionych ryb, którym łuski (u form w pełni ułuszczonych) przestają na siebie nachodzić. Niedługo karpiarze w pogoni za rekordami będą nęcić karpie i inne azjatyckie przybłędy kulkami proteinowymi z rdzeniami ze zubożonego uranu, bo waga...

No i kwestia zdrowego obchodzenia się z rybą - ważenie prócz mierzenia to dodatkowy czas, stres dla ryby i czasem okazja by zrobiła sobie kuku. Zostawmy masę ryb sklepom handlującym ich mięsem.

A leszcz przepiękny. Widać, że sporo genów przekaże

Mádre slowa