Skocz do zawartości

Przyłowy 2020

AdrianNaklo

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wiem, czy tutaj pasuje, czy w wątku tematycznym dla tej ryby? Niby stykowiec, jeśli chodzi o minimalny wymiar tam.

[/url]">http://88eb0c221d3bf00bmed.jpg

Zestaw okoniowy: berkley ale już w wersji B4F przezbrojony przez TomkaS, twin power xtr 1000, plećka - 4 lb, przypon 0,16 mm.

Chapnął najmniejszego shadteeza slima na 4 g czeburaszce, podczas okoniowania. Jakby nie było 66 cm odpasionego, mniej kolorowego pręgusa, udało się wyholować.

Edytowane przez Kokosz
  • Like 16

Dzisiejszy, wyjęty podczas "kleniowania"

Na wstępie zaznaczę, (żebyś mnie źle kolego nie zrozumiał), iż fajnie by było, jakbyś napisał (pokazał) na jaką przynętę wziął, bo słyszałem, że co niektórzy kleniują z kukurydzą na haczyku, a przecież nie o to w tym chodzi...

Oczywiście gratuluję przyłowu ;)

Edytowane przez wilczybilet

Na wstępie zaznaczę, (żebyś mnie źle kolego nie zrozumiał), iż fajnie by było, jakbyś napisał (pokazał) na jaką przynętę wziął, bo słyszałem, że co niektórzy kleniują z kukurydzą na haczyku, a przecież nie o to w tym chodzi...

Uderzył na bulleta 20mm od A. Lipińskiego. W pierwszym momencie myślałem, że to uwad, potem, że olbrzymi kleń.... Po dwudziestu minutach przekonałem się co mam w rzeczywistości na kiju :)

• Like 1

Mam na koncie dwa małe amury - przy tym to niemowlaki. Oba na spina. Jeden na groszka kleniowego, drugi huknął w listek 10 g od Pawła (Primanki). Oba zapięte paszczowo. Oba z rzeki.

Mam na koncie dwa małe amury - przy tym to niemowlaki. Oba na spina. Jeden na groszka kleniowego, drugi huknął w listek 10 g od Pawła (Primanki). Oba zapięte paszczowo. Oba z rzeki.

Wiem, że zdarzają się przyłowy, bo i ja mam na koncie karpia złowionego na głowacza szczupakowego z hakiem wewnątrz pyska, więc nie ma mowy o przypadkowym podhaczeniu ;). Chodziło mi tu tylko i wyłącznie o opisaniu zdarzenia i przynęty na którą padło branie. Pzdr

Na Ebro przed tarłem miałem kiedyś 2 karpie z płytkich zatok na gumy. O ile pamiętam średniaki 80-83cm. Czasem biorą.
Amur jest mniej prawdopodobny, ale się zdarza. Tołpyga to już czysty fart. Zdecydowana większość "przyłowów" to kapotniki.

Edytowane przez korol

• 2 tygodnie później...
post-70046-0-51973800-1600937628_thumb.jpg Przyłów przy okoniowaniu, 12 kg bez paru deka. Sprzętowo Blue Bird 1,5-8g, shimano nasci 2500, pletka Daiwa prorex 0,04 i wolfram 2,5g. Zacięty za gębę na kajtka 2 cale na dwugramowe główce. Nie patrzyłem na zegarek ale co najmniej pół godziny zabawy, nie wierzyłem, że uda się go wyjąc, co chwilę parkował w rzadkich grążelach, na szczęście już lekko gnijących i słabych. Kolega łowiacy kilkaset metrów dalej na telefoniczne SOS zorganizował w trybie ekspres podbierak od znajomego karpiarza, asystował dzielnie i pomagał rwać grążele. Pomierzony zważony i wypuszczony. Towarzyszące przy tym bractwo karpiowe uradowane, gratulacje itp .
  • Like 13

• 4 tygodnie później...

Okonie szaleją na płyciźnie, z bagażnika wyciągam spining,na kołowrotku egi metal 04,fluorocarbon 0,2.3 gr czeburaszka i 3 calowy robal keitech. Rzut, branie, spadł. Drugie branie w tym rzucie, siedzi, ale jakoś dziwnie idzie. Z plycizny, w lekki nurcik. Kij do 7g wygięty w pałąk, hamulec gra. Po dobrej chwili nogi mam jak z waty...

55 cm i ok 4 kg.

Pierwszy raz w życiu wypaliłem fajka na 3 machy

post-51235-0-23151800-1603402961_thumb.jpg

post-51235-0-65108400-1603402982_thumb.jpg

• Like 28