cinn Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) A to chyba jeszcze w okresie ochronnym jest ta pani. Edytowane 12 Maja 2020 przez cinn 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 A to chyba jeszcze w okresie ochronnym jest ta pani.Dałem palucha w górę za sam przyłów. Mam nadzieję, że trafiła z powrotem do wody 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiesiek2602 Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 (edytowane) Miał być przedwieczorny kleń z płytkiego żwirowego przelewu, tymczasem postawiony w nurcie mikro wobler 1.5 cm od W.Czekała, postanowiła zjeść wąsata panna. Spakojna!Na 1.07 będzie jak znalazł jako trafiona z premedytacją. Moderator przeca zaraz zdjęcie usunie i Kolega będzie mieć ,,czyste konto'' Edytowane 12 Maja 2020 przez bartsiedlce 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Uspokoję "niespokojnych" Kolegów, wszystkie złowione przeze mnie ryby ZAWSZE wracają do wody! W tym przypadku pochwaliłem się nietypowym przyłowem ponieważ nigdy nie złowiłem brzany na tak małą i płytko schodzącą przynętę. Jeżeli obrażenia uczuć estetycznych są zbyt głębokie, to proszę kliknąć "Zgłoś" i opisać to Administracji, której decyzję przyjmę ze zrozumieniem. Po 1.07 nie chwalę się specjalnie bo łowię regularnie dużo brzan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bartsiedlce Opublikowano 12 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2020 Decyzja może być tylko jedna, zgodna z pkt 7 "Zasad umieszczania zdjęć ..."Proszę o poznanie tych zasad i stosowanie się do nich - http://jerkbait.pl/topic/3700-zasady-umieszczania-zdj%C4%99%C4%87film%C3%B3w-na-forum-jerkbaitpl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mirko filipovic Opublikowano 17 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Maja 2020 Gdybym miał motor to bym go wzioł a tak C&R 8 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 23 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2020 Kolejna ślicznotka . Walnęła na napływie powalonego drzewa naprawdę mocno i zawalczyła całkiem dynamicznie jak na swoje gabaryty . Tylna kotwiczka tłustego bzyka w całości wchłonięta , zapięta na trzy groty . 18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MARIUSZ 69 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Taki przyłowik przy sandaczach 13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Ładny wąs, fajnie ubarwiony 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tombrajder Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Nie śledziłem wątku od początku ale takiego przyłowu nikt chyba jeszcze nie miał [emoji2]Całkiem serio to chyba uratowałem te kaczorki. Choć sytuację trochę sam sprowokowałem. Jak wyszedłem z za krzaków to matka zwiała, a te boroki próbowały schować się za wodospad. Efektem było kilka rund w przemiale. Bałem się, że osłabną to je wyłowiłem, jednego wcześniej porwał nurt poniżej to też wylądował w podbieraku [emoji846] Na szczęście matka wróciła i wszystko skończyło się dobrze. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka 29 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Podbierakiem to się nie liczy 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
macieknikos Opublikowano 3 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 Dzisiaj na okoniach taka koleżanka 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 A już myślałem , że dobrałem się do okoni . 15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cyprys19 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Bartek na dorsze się przerzuciłeś? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lamiglas Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 To sum zagraniczny . 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacus Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Babka Czarnoustna?Jezeli tak, to bedzie plaga. Wspolczuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
speku3 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Raczej Sumik karłowaty albo inaczej amerykański znany jaki pospolity byczek straszny śmieć w zbiorniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mariusz1000 Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Raczej Sumik karłowaty albo inaczej amerykański znany jaki pospolity byczek straszny śmieć w zbiorniku. Na wschodzie PL nazywany koluchem, podobno przysmak jakiś, ale rzeczywiście chwast straszny/wyjadacz ikry i bardzo trudny do wyplenienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malinabar Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Tak , to oczywiście sumik karłowaty . Owszem , gatunek obcy , choć istniejący w ekosystemie naszych wód już chyba od XIX wieku . Nie wiem , czy kiedykolwiek zdecydowałbym się określić jakąkolwiek rybę jako "śmieć" czy "chwast". Pewnie nie . I nie wiem , czy tak naprawdę ten straszny ikry wyjadacz powinien być koniecznie skazany na próby wyplenienia . Takie podejście trąci mi nieco filozofią rodem z czasów słusznie minionych , kiedy to okoń i jazgarz były gatunkami potencjalnie chętnie przeznaczonymi do eksterminacji . Bo ikrę wyżerają . Sumik jest zapewne gatunkiem bardzo inwazyjnym i plastycznym . Ale czy znacie wodę zniszczoną przez jego ikry i wylęgu wyżeranie ? Jest tarło , jest wyżerka . Znam natomiast wody wyrybione do cna przez gatunek lądowy. Wielu jego przedstawicieli chciałbym nazwać tak , jak powyżej . Zwłaszcza po pierwszych dniach sezonu sandaczowego . Ale nie śmiem . I nie wypada ... 22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldziu Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Gatunku obcego i inwazyjnego nie powinno w naszych wodach być i jakby się dało je wyplenić bez szkody dla rodzimych ryb byłbym za. Sumika w wodach na których wędkuję nie ma, ale widzę jak rozrastają się populację karasia srebrzystego kosztem naszych ryb w wielu zbiornikach. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wilczybilet Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Bartek mądrze napisał, jak zresztą już niejednokrotnie wcześniej. Za małego chłopaka sam byłem świadkiem jak "starzy wyjadacze" zostawiali dziesiątki jazgarzy na pomoście, wcześniej po złowieniu waląc nimi o pomost na wyschnięcie. Debilizm z PRL nie znał granic... Jak od święta na mikro przynęty uda mi się złowić jazgarza, podziwiam jego umaszczenie i wypuszczam spokojnie, bo niedługo będzie go można pooglądać na obrazkach w internecie... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 4 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 http://www.pzw.org.pl/rogozno/wiadomosci/198712/60/okazy_z_jeziora_w_2019_roku__rozstrzygniecie_konkursow70 kg sumika w sezon na małym jeziorze jeden wędkarz złapał. Wcześniej było więcej. Sumik jest i inna ryba też jest. Sieja ma się dobrze. A czy sumik szkody robi to na pewno ale nie większe niż mięsiarze czy kormorany.W sumie sum to dopiero odkurzacz a czy szkody robi? Mi tam żadna ryba w szkodę nie włazi.Nie mam wybiórczej miłości do ryb.Niech pływają i dają się łapać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek_2348 Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) Wygląda na to, że ryba nawet z gatunku inwazyjnych nie ma u nas szans na inwazję bo i tak zostanie wyżarta przez Cormoranus bipedes ( w przeciwieństwie do roślin np. barszczu sosnowskego którego nikt żreć nie chce). Edytowane 5 Czerwca 2020 przez slawek_2348 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korol Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 (edytowane) http://www.pzw.org.pl/rogozno/wiadomosci/198712/60/okazy_z_jeziora_w_2019_roku__rozstrzygniecie_konkursow70 kg sumika w sezon na małym jeziorze jeden wędkarz złapał. Wcześniej było więcej. Sumik jest i inna ryba też jest. Sieja ma się dobrze. A czy sumik szkody robi to na pewno ale nie większe niż mięsiarze czy kormorany.W sumie sum to dopiero odkurzacz a czy szkody robi? Mi tam żadna ryba w szkodę nie włazi.Nie mam wybiórczej miłości do ryb.Niech pływają i dają się łapać.Sumiki (dokładnie sumiki karłowate) nie dorastają do 70kg, w Polsce nie mają nawet 70cm. Pewnie chodziło o 0,7kg i jakieś 44cm.To szkodniki napływowe zjadające ikrę. Edytowane 5 Czerwca 2020 przez korol 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maniekzns Opublikowano 5 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2020 Sumiki (dokładnie sumiki karłowate) nie dorastają do 70kg, w Polsce nie mają nawet 70cm. Pewnie chodziło o 0,7kg i jakieś 44cm.To szkodniki napływowe zjadające ikrę.Chłopy zostawcie alko na wieczór 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi