Skocz do zawartości

Przyłowy 2020

AdrianNaklo

Rekomendowane odpowiedzi

Dużo brań drapieżnych ryb jest w momencie kiedy przynętą leży nieruchomo na dnie. I to fajnych ryb.

A tak po za tym to zauważyłem jak ktoś wrzuci dużą złowioną rybę, to zawsze komuś ściśnie pośladki, bo trup, bo brzydka, bo nie tak jak trzeba, nie ważne czy to okoń, sandacz czy szczupak czy białoryb, to zaraz problem jest, bo złowiona na przynętę nie taką jak trzeba, bo nie prowadzona jak trzeba...

Co to się porobiło na tych internetach...

Jest problem, jest przycisk "zgłoś" do moderatora, a jeśli moderator zostawi to chyba znaczy że jednak jest dobrze.

A jak komuś dalej przeszkadza to niech idzie do baru wylać żale barmanowi że taki "cyrk" na jerku się robi.

• Like 4

Miro (czy ktokolwiek inny) rzucał 85 razy i kładł przynętę na dnie i czekał na branie (bo stosował zapachowe przynęty

Sek w tym ze ja nie napisalem ze w ten sposób lowilem, zreszta nigdy tak tez nie robie, i tu przybil bym pione z głównym dyskutantem, ze lepiej by bylo postawic zywego robaka..

Prowadzę ochotke wolno tuz nad dnem, podszarpujac z dużą częstotliwością, sposob zbrojenia, powoduje ciekawa prace, zakladajac ta sama przynętę na zwykla główkę jigowa czar pryska..

To nie jest kiler o tej porze roku, czasem sie sprawdza czasem nie, pomimo 5 pudel różnych gum 95% czasu nad woda lowie kajtkiem 2' w kolorze #lt22, i na to najwiecje lowie ryb..

Dzis tez wybralem sie rano nad wode, pomimo pogody..

Dzwoni moja kobieta o 7:30 z pytaniem gdzie jestem i po odpowiedzi, pyta czy ciebie popi......ło do reszty?

W szasie rozmowy(35min) kilka razy z ciekawosci kładłem przynętę we wspomniane "jacuzzi", zostawialem na minute nawet i nic.. Koniec pogadanki, zmieniam na kajtka, drugi rzut, puk i siedzi ok 40 cm latawiec..

Zle sie wyraziłem z ta klatka troche bo u mnie w rzece(max 12m szerokości ) klatka to jest zwykle wewnetrzna strona zakrętu ze spokojna woda,ewentualnie wyplukana dziura w brzegu 2x3 ale jednak caly czas płynącą.

Kazdy interpretuje łowienie po swojemu.. , wazne zeby sprawiało przyjemność, a lowcow super ultra light przybywa????

I przyznaje rację, to nie byl przylow a celowo zlowiona ryba, i nastepnym razem jak cos ciekawego się trafi zaloze stosowny topic..

Wspomniany pęczek ochotki tez byl troche na wyrost, bo to raptem 3 szt, i w roznych kombinacjach montażu w ten sposob wydal mi sie najbardziej realistyczny..

Dyskusja dalsza mysle ze nie ma sensu poprostu, nic nie wnosi dla forum.. Jedni wola łowić meteowe szczupaki, inni karasie na mikrojiga, i tyle ile glow tyle bedzie opini..

post-49445-0-37724300-1582489387_thumb.jpg

• Like 22

Można, nigdzie nie masz zapisu że na spławik czy grunt nie można używać np. sztucznej kukurydzy. 

W mazowieckim jest zapis :

§ 2  Technika połowu

1.  Metody  i  przynęty.  Zabrania  się  połowu  (polowania)  kuszą,  połowu  metodą  trollingową,  jednoczesnego  łowienia

różnymi  metodami.  Łowiąc  metodą  gruntowo-spławikową można  używać  dwóch  wędek,  każda  z  linką  zakończoną

jednym  haczykiem  z  przynętą  naturalną,

Moim prywatnym zdaniem mazowiecki ZO spitolił swoje zasady połowu na wodach okręgowych. Powinny być bardzo szczegółowo opisane co i jak. Na zasadzie starego RAPR. Z głównym naciskiem na warunki i ryby jakie wędkarz na mazowieckich wodach może napotkać. A w mazowieckim okręgu nawet nie ma zapisów odnośnie tego co to tak w ogóle jest wędka, przynęta, czy jakie minimalne odległości powinni między sobą wędkarze zachować.  I wielu innych, które by się przydały, a których nie znajdziecie w Ustawie czy rozporządzeniach.

Ale coś tam zapisali. I to co zapisali jest jak najbardziej jasne.

Przepraszam bardzo, ale powyższe wpisy dowodzą tylko z jakim zrozumieniem ludzie czytają.

§ 2  Technika połowu  
1. Metody i przynęty. Zabrania się połowu (polowania) kuszą, połowu metodą trollingową, jednoczesnego łowienia różnymi metodami. Łowiąc metodą gruntowo-spławikową można używać dwóch wędek, każda z linką zakończoną jednym haczykiem z przynętą naturalną, natomiast wędkowanie z łodzi dozwolone jest tylko po jej zakotwiczeniu. W metodzie spinningowej obowiązuje przynęta sztuczna, uzbrojona jednym lub dwoma haczykami o rozstawie ostrzy nie większym niż szerokość przynęty (z tolerancją do 2 mm). W metodzie muchowej dozwolona jest wędka ze sznurem muchowym i nie więcej niż dwie sztuczne muchy. Łowiąc z lodu można używać mormyszki, co nie wyklucza połowu drugą wędką na przynętę naturalną.  

Co tu jest niejasne?

Macie tu wymienione cztery metody: trollingową, gruntowo-spławikową (to jedna metoda!!!), spinningową i muchową. Pierwsza metoda na wodach mazowieckiego Okręgu PZW w ogóle jest niedozwolona. Niedozwolone jest równoczesne łowienie na trzy kolejne metody. Nikt tam nie zabrania równoczesnego łowienia jedną wędką na grunt a drugą na spławik, albo na spławik i drugą wędkę na żywca (i nie ważne na jakim zestawie ten żywiec jest podany).

Zapis o przynętach naturalnych jako jedynych dozwolonych w metodzie spławikowo-gruntowej był w RAPR "od zawsze". I wywodzi się jeszcze z czasów, kiedy to wędkarzom nie śniły się sztuczne imitacje kukurydzy, robaków itp. Swoją drogą nijak ma się do dzisiejszych czasów. Ale to, że taki zapis budzi zdziwienie dowodzi tylko tego, jak ludzie czytali np. dawny RAPR i jaka jest świadomość przepisów u przeciętnego "Kowalskiego z wędką".

Więc najpierw przeczytać ze zrozumieniem, przed późniejszym (ewentualnym) zarzucaniem komuś np. debilizmu.

Edytowane przez tadekb
  • Like 7