Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Robert liczysz że firmy S i D będą dbały o nasz interes, czyli maszyny długowieczne?

Ja bym nie liczył na to, wiadome że jak odchudzone części to materiału mniej więc produkując 99 kołowrotków, następny jest z oszczędności gratis.

Tu nie ma na co liczyć tylko trzeba dokonywać świadomych decyzji i jak coś traci na jakości, a cena pozostaje bez zmian lub nawet rośnie to zwyczajnie mówię stop i szukam innych rozwiązań.

• Like 5

Cytat : Pisze calkiem umyslnie ze "przedmiotem sklasyfikowanym przez rynek w klasie premium" bo gdyby wziac jako punkt odniesienia jakis (pewnie nieistniejacy) ideal wykonany przez jakas manufakturke jako gorny punkt odniesienia to nagle okazalo by sie, ze to co nazywamy klasa premium jest tak naprawde w stosunku do idealu klasa mocno budzetowa, za ktora jednak trzeba zaplacic w wersji premium...( tu widac cel tego zabiegu).

Ergo,- od bardzo dawna zaden produkt nie okresla swojego rynkowego miejsca dzieki swojej jakosci/solidnosci/dlugowiecznosci tylko zajmuje miejsce jakie jest dla niego stworzone przez marketing.

No wreszcie jest podsumowanie tego tasiemca na 20 stron - może więcej krytycyzmu w Waszych koledzy obserwacjach - bo może ( a właściwie na pewno) nikt w Japonii  nie czyta Jerkbaita, ale siła jego oddziaływania marketingowego dla tych produktów jest w polskich realiach wielka. Przecież Shimano od dobrych kilku lat systematycznie schodzi z "kosztami" i ......jakością swoich produktów.

Czy nie trzeba tego bardzo dosadnie powiedzieć ???

• Like 2

Czy nie trzeba tego bardzo dosadnie powiedzieć ???

Chyba nie,- wydaje mi sie, ze tak dlugo jak nie bedziemy popadac w skrajnosci, tak dlugo bedziemy mieli przed oczami produkt i rzeczywiste wartosci wymierne ktore on soba proponuje zamiast kupowania marzen o produkcie. 

Mam tez takie wrazenie,- byc moze mylne, ze "permanentne zycie na kredyt" w Polsce zamiast slabnac - poglebia sie, dlatego kazdy powazniejszy wydatek/zakup jest obciazony juz na starcie wymaganiem/oczekiwaniem niezawodnosci i dlugowiecznosci i kiedy okazuje sie, ze zamisat do tej kategorii nalezec nalezal do "innej/gorszej/niechcianej" to jestesmy wsciekli. 

Czesc takiego myslenia widac w tym watku, w postaci prob przelozenia rozwiazan zastosowanych w nowym modelu na jego niezawodnosc i dlugowiecznosc o ktorej zreszta  producent nie pisnal ani slowa, za to potencjalni odbiorcy dospiewuja tu swoje marznia albo zawody ...

Tylez zrozumiale co utopijne, bez krysztalowej kuli i czarnego kota jest dazenie do takiej wiedzy....

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 3

A ja uważam, że wytworzony przez marketingowców "owczy pęd" wcale nie oczekuje od produktu długowieczności. Najlepiej widać to tutaj na giełdzie po liczbie TP 2015 wystawionych na sprzedaż w ostatnich tygodniach  ;)  Prawda taka, że ten sprzęt się ludziom nudzi, a nie zużywa. A "znudzenie" sprzętem zostało moim zdaniem zaszczepione przez wszechobecny marketing - "musisz mieć nową, lepszą stellę, czy exista, bo waży 5gr mniej i kręci bardziej gładko niż poprzednik". I dzięki temu co 4 lata nowy kołowrotek, podczas gdy staremu tak naprawdę nic nie dolega... :wacko: Ciekaw jestem, ilu użytkowników dajmy na to stelli 2010 oraz 2018 umie wytłumaczyć, czemu przesiadło się na nowy model i "o ile" ten nowy jest lepszy od starego? Oczywiście nie zamierzam polemizować z argumentami "bo tak", "bo stać mnie i miałem ochotę", "bo trzeba mieć z życia trochę radości" - akurat ten ostatni argument naprawdę szanuję :)

Ostatnio przyszło mi do głowy jeszcze jedno. Otóż tak naprawdę mega łatwo być "eko" - wg mnie wystarczy nie kupować nowych rzeczy, których nie potrzebujemy, bo dzięki temu producenci będą mniej truć :)

• Like 8

Tylko, że brak konsumpcji prowadzi do kryzysu, który jest w stanie zmieść najsilniejsze tygrysy biznesu...nawet Chińczykom, piórą mózgi w mediach aby zaczęli konsumować i zmieniać, zakorzeniony od wieków, styl bardzo skromnego i oszczędnego życia...jeśli się nie zmienią, popłyną...

Tylko, że brak konsumpcji prowadzi do kryzysu, który jest w stanie zmieść najsilniejsze tygrysy biznesu...nawet Chińczykom, piórą mózgi w mediach aby zaczęli konsumować i zmieniać, zakorzeniony od wieków, styl bardzo skromnego i oszczędnego życia...jeśli się nie zmienią, popłyną...

Pracowałem Kuba z Chińczykami przez ostatnie 4 lata. Przynajmniej ci "zeuropeizowani" potrafią wydawać pieniądze - jak nie na mieszkania, które w Chinach są kosmicznie drogie, to na samochody, ubrania, elektronikę... :-) Wg mnie ten skromny styl życia wynikał po prostu z biedy i odchodzi wraz z rosnącym dobrobytem.

• Like 5

• 2 tygodnie później...

Proszę o radę. Chcę kupić Twin Power 2020 w rozmiarze 4000 model SW. Teraz pytanie: są dwa modele z przełożeniem 4.4 i szybszym- który powinien lepiej sobie radzić z wedką do 100 gram - czyli i z przynętami do +- 100 gram. Najbardziej chodzi też o to który będzie się mniej męczył i zatem dłużej posłuży.

Proszę o radę. Chcę kupić Twin Power 2020 w rozmiarze 4000 model SW. Teraz pytanie: są dwa modele z przełożeniem 4.4 i szybszym- który powinien lepiej sobie radzić z wedką do 100 gram - czyli i z przynętami do +- 100 gram. Najbardziej chodzi też o to który będzie się mniej męczył i zatem dłużej posłuży.

Ale nie ma twin powera SW na 2020 czy coś mi umknęło hmm . Jeśli zależy ci na żywotności to mniejsze przełożenie .

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez phelela

Twin Power SW dostępny na rynku to model z 2015 roku, rozmiar 4000 jest dostępny jedynie w wersji XG wersja pg w rozmiarze 4000 była dostępna w poprzedniej generacji z roku 2009. Mam już około 1,5 roku oba. Żadnym nie łowiłem takimi gramaturami Max około 50-60g gdyż do cięższych zastosowań używam casta ale myśle że wersja 2015 4000 xg spokojnie ogarnie takie gramatury. Osobiście planuje kupić wersje 4000 pg z 2020 roku żeby zastąpiła mi TP SW pg 09 z racji mniejszej wagi ale stary będzie w zapasie tak na wszelki wypadek jakby przekładnia w nowym wypadła przez ten plastikowy fragment obudowy :D