Artek Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Bo niezasadnym jest kupowanie "betoniarki" do kręcenia lekkimi przynętami na ultralajtowym kiju...Kawestia wytrzymałości może być dyskusyjna mocno bo nowe Vańki kapitalne są.Lepiej też machać cały dzień zestawem ponad 70gr lżejszym.Kultura pracy to jakby level wyżej na wankiszu.Te aspekty powodują, że UL staje się czystą finezją bez utraty na mocy, wytrzymałości etc... No a chyba o to w tym chodzi prawda, więc po co na początku drogi od razu to ograniczać. Tym bardziej, że różnica w cenie nie jest jakaś gigantyczna.A nie pomyslałeś, że Tomek może woli cięższe kołowrotki, nawet na delikatnym kiju? Ale nie, od razu odpuść sobie TP, bo to betoniarka. Napisz jeszcze, że pełna zaprawy. Takim właśnie sposobem poleca się wędki i kołowrotki na jerku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Podałeś najważniejsze kryterium czyli zastosowanie. Do tak lekkiego łowienia vaniek będzie spoko, bo kręci "prawie" jak Stella , a waży znacznie mniej, co ma znaczenie przy lekkich zestawach. Zresztą...Jak się podoba Stella, to brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 A nie pomyslałeś, że Tomek może woli cięższe kołowrotki, nawet na delikatnym kiju? Ale nie, od razu odpuść sobie TP, bo to betoniarka. Napisz jeszcze, że pełna zaprawy. Takim właśnie sposobem poleca się wędki i kołowrotki na jerku.hmm....Wieszanie ćwierć kilograma do kija 6gr by uganiać się za okonkami?Zaiste dziwne rozumowanie UL...Póki co autor się waha, nie było nic o założeniach, że ma to być ciężkie bydle.I przestań panikować zaraz, bo dramatyzujesz coś...Pewno myslicie Panowie o wadze Vanka, owszem mniejsza, ale jakośc materiałów bardziej do mnie przemawia na korzyść TP. Prosze o konkrety. Dzięki Prosze o odpowiedź odnośnie tej płytkiej szpuli, będzie to ok pod okonia? Odbiję piłeczkę, a jaka to jakość materiałów jest w porónaniu TP z nowym Vańkiem....Płytka szpula nie ma nic w kontekście gatunku ryb łowionych. Ale tak będzie jak najbardziej do okoniowania się nadawała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Salmon63 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Pewno myslicie Panowie o wadze Vanka, owszem mniejsza, ale jakośc materiałów bardziej do mnie przemawia na korzyść TP. Prosze o konkrety. Dzięki Prosze o odpowiedź odnośnie tej płytkiej szpuli, będzie to ok pod okonia?Koledzy dobrze radzą by wybrać Vańka do lekkiego łowienia, ale Ty masz swój pogląd ojakości tych dwóch kolowrotków,wiec weź Twinka i pewnie też będziesz zadowolony.Płyta sztuka jest idealna "pod okonia " i nie tylko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 hmm....Wieszanie ćwierć kilograma do kija 6gr by uganiać się za okonkami?Zaiste dziwne rozumowanie UL...Póki co autor się waha, nie było nic o założeniach, że ma to być ciężkie bydle.I przestań panikować zaraz, bo dramatyzujesz coś... Odbiję piłeczkę, a jaka to jakość materiałów jest w porónaniu TP z nowym Vańkiem....Płytka szpula nie ma nic w kontekście gatunku ryb łowionych. Ale tak będzie jak najbardziej do okoniowania się nadawała.Chłopcze nikt nie panikuje, tylko te twoje kocopoły czytają nowi i młodzi użytkownicy jerka. A piszesz bajki nie tylko w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elninorc Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Na okonia to Soare c2000 pgss miałem, sprzedałem ale w pamięci mam piękny nawój i lekkość ! Ogólnie maszynka pod kajtka 2" i mormyszki 0,5 g z ochotką barkleya Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mdah Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Ja i tak bym wziął Stellę...albo Exista. Nigdy nie mogłem się zdecydować co generację, więc brałem z każdej. Po drodze trochę innych skoków w bok. Tak jest dobrze???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Koledzy dobrze radzą by wybrać Vańka do lekkiego łowienia, ale Ty masz swój pogląd ojakości tych dwóch kolowrotków,wiec weź Twinka i pewnie też będziesz zadowolony.Płyta sztuka jest idealna "pod okonia " i nie tylko.Jak już tej lekkości się nasz kolega obawia to może coś pośredniego czyli Certate LT 2500 (tylko tam chyba krucho z płytką szpulą).Waga w połowie drogi między vańkiem a TP, o moc nie ma się co obawiać bo to TP albo lepiej.Tylko czy awersji do Daiwy kolega nie ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Chłopcze nikt nie panikuje, tylko te twoje kocopoły czytają nowi i młodzi użytkownicy jerka. A piszesz bajki nie tylko w tym temacie.Znowu Cię gdzieś drapie?Póki co nic merytorycznego poza personalną wycieczką w tym wątku nie wniosłeś.Chore tezy póki co Ty namiętnie uskuteczniasz nie mając zielonego pojęcia, pozbawione mertoryki i przykładów.Więc jak nie masz nic poza wycieczkami osobistymi to lepiej nie pisz.Właśnie "nowi" mają problem z wyborem to się pokazuje różne alternatywy, a że w tym wypadku to oczywista oczywistość nie wpasowująca się w Twój światopogląd cóż życie, mnie to kompletnie nie interesuje... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artek Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 No tak, tak jak piszesz. Matagi zjada na śniadanie GL. TP 2500S betoniara. Lepsze bajki to Kobuszewski opowiadał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elninorc Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 A mnie w TP'15 2500 S podobał się tylko dźwięk porównywalny z turbo a aucie - nie wiem czy każdy egzemplarz tak miał a poza tym z TP'15 do nowego TP FD to tylko przełożyłbym tą gumową podkładkę pod pinion i tyle. Nie ma się na czym zastanawiać. Król jest jeden ! fuck Stella Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Za vanquishem przede wszystkim przemawia mniejsza o ok 45g waga niż w TP. Taka różnica przy kiju 6g to ogromna przepaść. Kto próbował ten wie. To trochę tak jakby lekkoatlecie dowiązać cegły do stóp..Inna kwestia że argument mocniejszych materiałów w TP przeminął bezpowrotnie wraz z wypuszczeniem nowej generacji TP na 2020.Takie moje zdanie, nie trzeba się z nim absolutnie zgadzać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 No tak, tak jak piszesz. Matagi zjada na śniadanie GL. TP 2500S betoniara. Lepsze bajki to Kobuszewski opowiadał.hehehRozbawiasz mnie, myślałem że jasno napisane było i chłopcy w podstawówce zrozumieliby przekaz... ...myliłem się, ludzie nie przestają zadziwiać. Ale chyba rozumiem, że piecze wciąż mocno, cóż kompletnie mnie to nie obchodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nyny Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 (edytowane) Za vanquishem przede wszystkim przemawia mniejsza o ok 45g waga niż w TP. Taka różnica przy kiju 6g to ogromna przepaść. Kto próbował ten wie. To trochę tak jakby lekkoatlecie dowiązać cegły do stóp..Inna kwestia że argument mocniejszych materiałów w TP przeminął bezpowrotnie wraz z wypuszczeniem nowej generacji TP na 2020.Takie moje zdanie, nie trzeba się z nim absolutnie zgadzać.Aj, burzysz niektórym światopogląd Tu się nie ma co nie zgadzać, bo nie mylisz się w tej kwestii. Apropo UL:Zmontowałem sobie zestaw ważący mniej niż sam nowy TP, cóż musi dużo wody upłynąć by niektórzy zrozumieli ideę UL... Edytowane 5 Stycznia 2021 przez nyny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CZM Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Panowie,proszę o poradę i wymianę opinii w następującym temacie. Zamierzam kupić TP 20 model 2500 lub 2500S ( a może nawet C3000) Przeznaczenie młynka to tylko okoniówka i łowienie główkami do 6g/ linka 0,04-0,06mm. Twin C3000? To jakieś dwa razy za grubo. Takie gramatury to Stradic Ci4+ by obleciał i jeszcze w idealnym stanie wnukom byś przekazał. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elninorc Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Soare BB c2000 pgss.https://archiwum.allegro.pl/oferta/shimano-soare-bb-c2000pgss-i8326132651.htmlWięcej nie potrzeba. Super rzuca najlżejszymi przynętami. Z CI4+. BOSKI 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
2703tomi Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Panowie, dziekuję, już wystarczy. Nie widziałem,że taką burzę wywołam moim zapytaniem. Znam już Waszą opinię i jest naprawdę ok. Wezmę Wasze opinie pod rozwagę, Dziękuję bardzo, ale lepiej zakończyć już tę wymianę czasmi kąśliwych zdan. Dziękuję za pomoc. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 5 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2021 Powiem ci tak TP fd 2500 SHG miód malina - a dlaczego - ano dlatego, że oprócz szumów które łatwo zniwelować dostajesz maszynkę BIJĄCĄ TP'15 na łeb. Sztywna konstrukcja, lekkość prowadzenia przynęt stawiających opór w nurcie, super precyzja i wrażenia z użytkowania. Jestem już po jednym sezonie bardzo intensywnym - powiem ci tak, ani boleń 70 ani troć 50 ani kleń, jaź 50 nie robi, żadnego wrażenia. Za to gra hamulcem, precyzja kontroli ryby walczącej w nurcie bezcenna. Można ładować się w stelle' 18 c 3000sdh (jedyny słuszny) ale szkoda zachodu i pieniędzy. Maszynka perfekcyjna. Żadnych bród, nieprawidłowych nawojów. POLECAM W jaki łatwy sposób zniwelować te szumy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elninorc Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Możesz pobawić masz tutorial kilkanaście stron wcześniej - albo olać temat i łowić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Panowie łowisko to Odra. Kij elitka do 28 g. Przynęty to max 25 g + guma 7 - 8 cm.TP 4000 da radę dłużej pochodzić, czy raczej w 4000 PG celować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Panowie łowisko to Odra. Kij elitka do 28 g. Przynęty to max 25 g + guma 7 - 8 cm.TP 4000 da radę dłużej pochodzić, czy raczej w 4000 PG celować? Bralbym 4000. Zwykle. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Bralbym 4000. Zwykle.Dokładnie. Zwykła wystarczy a pg może być za wolna, ale to już też zależy od preferencji. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guciolucky Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Bralbym 4000. Zwykle.Mając z tyłu głowy, boleniowy gen Artura 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 No właśnie tego wolnego zwijania trochę się obawiam. 13 cm na jeden obrót korbą, to chyba sporo?A Daiwa Luvias LT 4000, mocniejsza niż TP? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 6 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 No właśnie tego wolnego zwijania trochę się obawiam. 13 cm na jeden obrót korbą, to chyba sporo?A Daiwa Luvias LT 4000, mocniejsza niż TP?.Daiwa luvias bez szans by była mocniejsza od tp 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi