Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Bo niezasadnym jest kupowanie "betoniarki" do kręcenia lekkimi przynętami na ultralajtowym kiju...

Kawestia wytrzymałości może być dyskusyjna mocno bo nowe Vańki kapitalne są.

Lepiej też machać cały dzień zestawem ponad 70gr lżejszym.

Kultura pracy to jakby level wyżej na wankiszu.

Te aspekty powodują, że UL staje się czystą finezją bez utraty na mocy, wytrzymałości etc... No a chyba o to w tym chodzi prawda, więc po co na początku drogi od razu to ograniczać. Tym bardziej, że różnica w cenie nie jest jakaś gigantyczna.

A nie pomyslałeś, że Tomek może woli cięższe kołowrotki, nawet na delikatnym kiju?  Ale nie, od razu odpuść sobie TP, bo to betoniarka. Napisz jeszcze, że pełna zaprawy. Takim właśnie sposobem poleca się wędki i kołowrotki na jerku.

A nie pomyslałeś, że Tomek może woli cięższe kołowrotki, nawet na delikatnym kiju?  Ale nie, od razu odpuść sobie TP, bo to betoniarka. Napisz jeszcze, że pełna zaprawy. Takim właśnie sposobem poleca się wędki i kołowrotki na jerku.

hmm....

Wieszanie ćwierć kilograma do kija 6gr by uganiać się za okonkami?

Zaiste dziwne rozumowanie UL...

Póki co autor się waha, nie było nic o założeniach, że ma to być ciężkie bydle.

I przestań panikować zaraz, bo dramatyzujesz coś...

Pewno myslicie Panowie o wadze Vanka, owszem mniejsza, ale jakośc materiałów bardziej do mnie przemawia na korzyść TP. Prosze o konkrety. Dzięki

Prosze o odpowiedź odnośnie tej płytkiej szpuli, będzie to ok pod okonia?

Odbiję piłeczkę, a jaka to jakość materiałów jest w porónaniu TP z nowym Vańkiem....

Płytka szpula nie ma nic w kontekście gatunku ryb łowionych. Ale tak będzie jak najbardziej do okoniowania się nadawała.

Pewno myslicie Panowie o wadze Vanka, owszem mniejsza, ale jakośc materiałów bardziej do mnie przemawia na korzyść TP. Prosze o konkrety. Dzięki

Prosze o odpowiedź odnośnie tej płytkiej szpuli, będzie to ok pod okonia?

Koledzy dobrze radzą by wybrać Vańka do lekkiego łowienia, ale Ty masz swój pogląd o

jakości tych dwóch kolowrotków,wiec weź Twinka i pewnie też będziesz zadowolony.

Płyta sztuka jest idealna "pod okonia " i nie tylko.

hmm....

Wieszanie ćwierć kilograma do kija 6gr by uganiać się za okonkami?

Zaiste dziwne rozumowanie UL...

Póki co autor się waha, nie było nic o założeniach, że ma to być ciężkie bydle.

I przestań panikować zaraz, bo dramatyzujesz coś...

Odbiję piłeczkę, a jaka to jakość materiałów jest w porónaniu TP z nowym Vańkiem....

Płytka szpula nie ma nic w kontekście gatunku ryb łowionych. Ale tak będzie jak najbardziej do okoniowania się nadawała.

Chłopcze nikt nie panikuje, tylko te twoje kocopoły czytają nowi i młodzi użytkownicy jerka. A piszesz bajki nie tylko w tym temacie.

Koledzy dobrze radzą by wybrać Vańka do lekkiego łowienia, ale Ty masz swój pogląd o

jakości tych dwóch kolowrotków,wiec weź Twinka i pewnie też będziesz zadowolony.

Płyta sztuka jest idealna "pod okonia " i nie tylko.

Jak już tej lekkości się nasz kolega obawia to może coś pośredniego czyli Certate LT 2500 (tylko tam chyba krucho z płytką szpulą).

Waga w połowie drogi między vańkiem a TP, o moc nie ma się co obawiać bo to TP albo lepiej.

Tylko czy awersji do Daiwy kolega nie ma

Chłopcze nikt nie panikuje, tylko te twoje kocopoły czytają nowi i młodzi użytkownicy jerka. A piszesz bajki nie tylko w tym temacie.

Znowu Cię gdzieś drapie?

Póki co nic merytorycznego poza personalną wycieczką w tym wątku nie wniosłeś.

Chore tezy póki co Ty namiętnie uskuteczniasz nie mając zielonego pojęcia, pozbawione mertoryki i przykładów.

Więc jak nie masz nic poza wycieczkami osobistymi to lepiej nie pisz.

Właśnie "nowi" mają problem z wyborem to się pokazuje różne alternatywy, a że w tym wypadku to oczywista oczywistość nie wpasowująca się w Twój światopogląd cóż życie, mnie to kompletnie nie interesuje...

A mnie w TP'15 2500 S podobał się tylko dźwięk porównywalny z turbo a aucie - nie wiem czy każdy egzemplarz tak miał :D a poza tym z TP'15 do nowego TP FD to tylko przełożyłbym tą gumową podkładkę pod pinion i tyle. Nie ma się na czym zastanawiać. Król jest jeden :D ! fuck Stella :D

Za vanquishem przede wszystkim przemawia mniejsza o ok 45g waga niż w TP. Taka różnica przy kiju 6g to ogromna przepaść. Kto próbował ten wie. To trochę tak jakby lekkoatlecie dowiązać cegły do stóp..

Inna kwestia że argument mocniejszych materiałów w TP przeminął bezpowrotnie wraz z wypuszczeniem nowej generacji TP na 2020.

Takie moje zdanie, nie trzeba się z nim absolutnie zgadzać.

• Like 1

No tak, tak jak piszesz. Matagi zjada na śniadanie GL. TP 2500S betoniara. :lol:  Lepsze bajki to Kobuszewski opowiadał.

heheh

Rozbawiasz mnie, myślałem że jasno napisane było i chłopcy w podstawówce zrozumieliby przekaz... ...myliłem się, ludzie nie przestają zadziwiać.

Ale chyba rozumiem, że piecze wciąż mocno, cóż kompletnie mnie to nie obchodzi.

Za vanquishem przede wszystkim przemawia mniejsza o ok 45g waga niż w TP. Taka różnica przy kiju 6g to ogromna przepaść. Kto próbował ten wie. To trochę tak jakby lekkoatlecie dowiązać cegły do stóp..

Inna kwestia że argument mocniejszych materiałów w TP przeminął bezpowrotnie wraz z wypuszczeniem nowej generacji TP na 2020.

Takie moje zdanie, nie trzeba się z nim absolutnie zgadzać.

Aj, burzysz niektórym światopogląd ;)

Tu się nie ma co nie zgadzać, bo nie mylisz się w tej kwestii.

Apropo UL:

Zmontowałem sobie zestaw ważący mniej niż sam nowy TP, cóż musi dużo wody upłynąć by niektórzy zrozumieli ideę UL...

post-47499-0-87591300-1609879364_thumb.jpg

Edytowane przez nyny

Panowie,

proszę o poradę i wymianę opinii w następującym temacie. 

Zamierzam kupić TP 20 model 2500 lub 2500S ( a może nawet C3000)

Przeznaczenie młynka to tylko okoniówka i łowienie główkami do 6g/ linka 0,04-0,06mm.

Twin C3000? To jakieś dwa razy za grubo. Takie gramatury to Stradic Ci4+ by obleciał i jeszcze w idealnym stanie wnukom byś przekazał.

• Like 1

Panowie,

dziekuję, już wystarczy. Nie widziałem,że taką burzę wywołam moim zapytaniem. Znam już Waszą opinię i jest naprawdę ok. Wezmę  Wasze opinie pod rozwagę, Dziękuję bardzo, ale lepiej zakończyć już tę wymianę czasmi kąśliwych zdan. Dziękuję za pomoc.

• Like 2

Powiem ci tak TP fd 2500 SHG miód malina - a dlaczego - ano dlatego, że oprócz szumów które łatwo zniwelować dostajesz maszynkę BIJĄCĄ TP'15 na łeb. Sztywna konstrukcja, lekkość prowadzenia przynęt stawiających opór w nurcie, super precyzja i wrażenia z użytkowania. Jestem już po jednym sezonie bardzo intensywnym - powiem ci tak, ani boleń 70 ani troć 50 ani kleń, jaź 50 nie robi, żadnego wrażenia. Za to gra hamulcem, precyzja kontroli ryby walczącej w nurcie bezcenna. Można ładować się w stelle' 18 c 3000sdh (jedyny słuszny) ale szkoda zachodu i pieniędzy. Maszynka perfekcyjna. Żadnych bród, nieprawidłowych nawojów. POLECAM  

W jaki łatwy sposób zniwelować te szumy?