Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Każdy kołowrotek generuje szum czy tego chcemy czy nie...szumi exist, stella i każdy inny. Jeśli chcesz kupić drogi kołowrotek z myślą o braku szumu to pamiętaj, że taki nie istnieje. Szkoda prądu na rozprawki o szumie kołowrotków bo wniosek będzie zawsze taki sam, wirujące części będą słyszalne i nie będzie to melodia inna niż szum.

To nie tyle jest zwykły szum tylko w pewnej pozycji korbki pojawia się ten szum zapewne spowodowanym obcieraniem czegoś a to nienjest normalna sprawa [emoji12]

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Dodam tylko, że jak ktoś twierdzi, że jego kołowrotek nie szumi to znaczy, że jest głuchy albo ściemnia.

Nie zgodzę się. Założyłem szpulke z TP FD do PG i pojechałem nad wodę. W domu pg zakręcił może 2 razy , nad wodą nie szumi i pracuję masełko :)

Witam grono fachowców ... Mam konkretne pytanie :

Czy twin power Xd 4000 (przełożenie 4.4) będzie odczuwalnie lepszy do ściągania dużych obrotowek stawiających duży opór w wodzie od standardowej Stelli fi 4000 ????

(Chodzi mi o to czy idzie wyczuć różnice w przełożeniu ,zależy mi aby opór podczas kręcenia był jak najmniejszy )

Witam grono fachowców ... Mam konkretne pytanie :

Czy twin power Xd 4000 (przełożenie 4.4) będzie odczuwalnie lepszy do ściągania dużych obrotowek stawiających duży opór w wodzie od standardowej Stelli fi 4000 ????

(Chodzi mi o to czy idzie wyczuć różnice w przełożeniu ,zależy mi aby opór podczas kręcenia był jak najmniejszy )

Właśnie do takich zadań stworzone jest przełożenie 4,4-1 czyli PG, zwłaszcza na wodach stojących, lub ściąganych pod prąd.

Bo z prądem to się troszkę namachasz  :D.

Wczoraj zakupiłem drugiego i działa bardzo dobrze.

Wydaje mi się że podczas nawijania delikatnie za dużo nawija na dół szpuli a na gorze jakby lekko brakowało.

Standardowo widzę ze pod szpula jest jedna podkładka czarna i 4 podkładki w folijce.

Wiec kogą te co było od razu założona ściągnąć ?

Wczoraj zakupiłem drugiego i działa bardzo dobrze.

Wydaje mi się że podczas nawijania delikatnie za dużo nawija na dół szpuli a na gorze jakby lekko brakowało.

Standardowo widzę ze pod szpula jest jedna podkładka czarna i 4 podkładki w folijce.

Wiec kogą te co było od razu założona ściągnąć ?

Tą co jest na kołowrotku możesz zdjąć, jeśli jest tam ta grubsza to zamień ją na cieńszą (dołączone w zestawie 2 x grubsza, 2 x cieńsza) to powinno poprawić nawój.

Zazwyczaj jest tak że z tymi podkładkami trzeba troszkę pokombinować by nawój był OK. 

Edytowane przez Adaś Niezgódka
  • Like 2

• 5 miesięcy temu...

Mam pytanko, dzisiaj odebrałem Twin Powera C3000FD. Szumi i kręci dosyć głośno. Czy z czasem on się rozkręci i będzie chodził w miarę ok. Kręciłem wcześniej 2 egzemplarzami w sklepie no i oba chodziły w miarę cicho i płynnie. Ten typ tak ma że potrzebuję czasu na rozkręcenie i będzie chodził gładgo i ciszej?

Mam pytanko, dzisiaj odebrałem Twin Powera C3000FD. Szumi i kręci dosyć głośno. Czy z czasem on się rozkręci i będzie chodził w miarę ok. Kręciłem wcześniej 2 egzemplarzami w sklepie no i oba chodziły w miarę cicho i płynnie. Ten typ tak ma że potrzebuję czasu na rozkręcenie i będzie chodził gładgo i ciszej?

Wymiana smaru na syntetyczny i dolnego łożyska piniona na coś porządnego wyciszy młynek. 

Z całym szacunkiem kolego Gulf ale kropelka oliwki na ośkę nic nie da.

A co się tyczy łiskacza to " NO COMMENT" .

Edytowane przez Adaś Niezgódka

@Adaś Niezgódga

Dziękuję za rzeczową i merytoryczna odpowiedź.

Wiesz, nie bardzo bym chciał zakup nowego kołowrotka zaczynać od jego poprawiania i przywracania do stanu normalnego, gdzie mam możliwość poprostu jego zwrotu.

W przypadku Twin Powera nie spodziewałem się tego, co jest bolączka niższych serii jak chociażby Stradica. W sklepie wędkarskim naprawdę zrobił na mnie pozytywne wrażenie ten Twin Power a zamówiłem z neta bo jest trochę taniej. Jednak te zakupy bez oglądania to jest trochę taka loteria.

Ktoś wyżej pisał, że po pierwszym łowienie się poprawia ale nie wiem czy w każdym egzemplarzu więc nie będę ryzykował i go zwrócę. Gdyby nie powyższe, to naprawdę fajny i przyzwoity kręcioł, tylko trzeba będzie namierzyć właściwy egzemplarz :-)

• Like 2

A po podpięciu przynęty i zwijaniu nad wodą też szumią ? Może warto sprawdzić jak się sprawują podczas wędkowania?

Cześć pewnie zacznie pracować lepiej a w niektórych egzemplarzach praca się nie zmieni.

Zapewne jest to dylemat dla osób które kupiły kołowrotek nowy przez net, i mają możliwość go zwrócić.

Jeżeli pójdą nad wodę i zaczną łowić już go nie odeślą.

Edytowane przez neronhell

Moje egzemplarze ktore kupowalem z internetow chodziły/chodza od poczatku bardzo dobrze. Mialem c2000s, 2500, PG 4000 oraz ostatni swierzo zakupiony c3000 pracuje wybornie.

Twin powery 2015 potrafiły „postukiwac” od nowosci… przynajmiej te ktore byly w moim posiadaniu :)