Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

lepsze wrogiem dobrego :-)

czy lepsze?

Pamiętam analogiczne dysputy z okazji wyjścia Vanquisha 12. Rzeczywiście był to na swój sposób przełomowy model, szczególnie jeśli chodzi o zbicie masy. Porównania do Stelli i takie tam... w końcu ktoś, chyba Artur vel Mefisto zaryzykował otwarcie: lepszy, niż Stella (oczywiście porównanie dotyczyło Stelli 10). Po paru latach, niezbędnych do nabrania zdrowego dystansu można chyba stwierdzić, że okazał się on bardzo udanym kręciołkiem, lecz Stelli nie skaleczył i trwa sobie ona tam spokojnie na samym szczycie i lekce sobie waży podjazdy coraz to nowych harcowników.

mając do wyboru używaną Stellę 04 czy 07 o normalnym stopniu zużycia przez te, było nie było już naście lat, i nowego TP 20 bez sentymentów capnąłbym twinka

lepsze wrogiem dobrego :-)

czy lepsze?

Pamiętam analogiczne dysputy z okazji wyjścia Vanquisha 12. Rzeczywiście był to na swój sposób przełomowy model, szczególnie jeśli chodzi o zbicie masy. Porównania do Stelli i takie tam... w końcu ktoś, chyba Artur vel Mefisto zaryzykował otwarcie: lepszy, niż Stella (oczywiście porównanie dotyczyło Stelli 10). Po paru latach, niezbędnych do nabrania zdrowego dystansu można chyba stwierdzić, że okazał się on bardzo udanym kręciołkiem, lecz Stelli nie skaleczył i trwa sobie ona tam spokojnie na samym szczycie i lekce sobie waży podjazdy coraz to nowych harcowników.

mając do wyboru używaną Stellę 04 czy 07 o normalnym stopniu zużycia przez te, było nie było już naście lat, i nowego TP 20 bez sentymentów capnąłbym twinka

Uwierz mi nie zamieniłbym swojej 4000FD za nowego twinka[emoji38][emoji38].

Wysłane z mojego Mi 9T Pro przy użyciu Tapatalka

• Like 1

Ładne maszynki  Jozi , ja jeszcze niemam takiej Panny , ale jak będzie to tylko model 4000 by targała ciężkie wabiki.

No na końcu z prawej masz 4000 FJ, przełożenie 5.3, to już niezły mocarz.

Do ciężkich mam TP SW 4000 2009, to jest potwór.Na główki 50g + gumy 4-6".Docelowo ma obrabiać jeszcze na ciężej łowy boleniowe.

• Like 1

Mocno zbaczacie z kursu, a potem się dziwić że ktoś będzie zakładał nowy temat pytając o TP 20. Szuka taki nieszczęśnik konkretów, a tu połowa postów w tym temacie dotyczy wyższości daiwy nad shimano, lub wyższości Stelli nad TP :D

Ja już zarezerwowałem rozmiar 4000, zdążyłem nawet zmienić jeszcze kilka detali wizualnych w zamówionym u Skalka SLS9015, tak aby lepiej się komponowały z nowym TP :)

• Like 4

Mnie zastanawia wycinek tego co powiedział, w tym filmiku odnośnie zastosowania dwóch różnych metali w rotorze. Aluminium lub magnezu w zależności od wielkości modelu.Zapewne 4000 i c5000 ma magnez aby zmniejszyć wagę.

Mam wrażenie że shimano wykorzystuje komponenty,w tym wypadku rotor stelli FI w tym twin powerze. Wzmianka o magnezowym rotorze w zależności od rozmiaru.

Zapewne mieli duży stock tych części i być może znaleźli rozwiązanie aby je wykorzystać.  Domniemam nawet iż rolka w nim będzie stelli FI czyli zintegrowana z łożyskiem.

Edytowane przez woblery L.E.

Mnie zastanawia wycinek tego co powiedział, w tym filmiku odnośnie zastosowania dwóch różnych metali w rotorze. Aluminium lub magnezu w zależności od wielkości modelu.Zapewne 4000 i c5000 ma magnez aby zmniejszyć wagę.

Z tego co kojarzę, to magnez w najmniejszych modelach.

W Stellach jest magnezowy rotor do rozmiaru C2500 wlacznie.

2500/C3000/4000 i C5000 maja aluminiowy.

Per analogia, w TP 2020 moze byc to tak samo wdrozone. A moze sztab inzynierow ma nowy pomysl w tym zakresie ?

Dzięki za wyjaśnienie. Czyli analogicznie sądzę iż przeliczyli się z wyprodukowaniem  rotorów do stelli FI,  a teraz je adoptują do twin powera. Takie coś to norma w firmach produkcyjnych z którymi miałem do czynienia. Nie twierdzę tego na pewno w tym przypadku, ale wiem że tak się to robi:)

Edytowane przez woblery L.E.

Na podstawie tej samej tabeli ze strony shimano wyjaśniono tu również, że body w całości jest z Al, a okazuje się, że tylko w połowie.

Jak tak faktycznie jest to trzeba pisać do Shimano z pretensjami i żądać rekompensaty, albo kupować Daiwe :)

Edytowane przez rolen
  • Like 5

Na podstawie tej samej tabeli ze strony shimano wyjaśniono tu również, że body w całości jest z Al, a okazuje się, że tylko w połowie.

Brak cI4 w ikonkach użytych technologi, wyklucza twoją teorie. Poczekajmy a zobaczymy.Nie ma co snuć domysły:)

Body jest z alu ale klapka/pokrywka (czy jak ja tam zwal) do boody jest z platiku  :lol: i po problemie marketingowym :D