Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety knoba trzeba nabyć sobie osobno( ja wziołem od SW).Ale ostanio mnie ździwiło że w lokalnym dużym sklepie pokazali mi TP 20 tańszego od tych które sprzedaja w necie bo za 1495 zł ale PG nie miał ale może wziąść na sklep.Tylko pod koniec rozmowy usłyszałem żę Shimano podniosło ceny z uwagi na kurs USD.

Coś kręcisz. Tylko PG ma gałę a tego , jak sam piszesz, w sklepie nie miał. Reszta ma T knob to po co go zmieniać?

Czy wogóle nie miał knoba? Może dlatego kosztował 1495zł ha ha ha :-)

Nie znacie sie koledzy i tyle  :P

W Shiimano wiedzieli ze mozna zaoszczedzic na roboczogodzinie smarowacza i z jakiegos automatu zrobic cztery kropki smaru na kole glownym bo,- bo jak powszechnie wiadomo kazdy kolowrotek najpierw kreci 100 godzin w fotelu zanim wyladuje nad woda. A to skolei wystarcza zeby smarowidlo sie rozprowadzilo samo  :lol:

W sprawie scyzorykow,- wiadomo - dostaja ci co przedstawia iz sa zameldowani w jednym z wojewodztw znanych z zamilowania do EDC :lol:

• Like 2

Z tym smarowaniem, to już powoli jaja, może my czegoś nie wiemy / nie rozumiemy ?

Tu chodzi o to aby wytrzymał okres gwarancji , a wytrzyma na pewno ,i teraz rozbierasz tracisz ją nie robisz tego moim zdaniem skracasz znacząco jego żywotność ,czuć ewidentnie że nie ma wystarczającej ilości smaru ,jak kołowrotek jest odpowiednio przesmarowany nawet słabym smarem to pierwsze kilka pokręceń korbą efekt ''masła '' i jak smar jest dobry to ten efekt jest zachowany przy dłuższej eksploatacji ,jak smar jest marnej jakości to bardzo szybko się o tym przekonujemy ,a w przypadku nowych Tp nie twierdzę że we wszystkich na początku krecą nieco gorzej ,aby po czasie jak smar punktowo nałożony na przekładnię ,rozprowadził się po zębach ,przy pierwszym zakręceniu część smaru zostaje wyciśnięta na boki i coś tam kilka trybów dostanie bardzo niewielką warstwę ,ale im dalej od miejsca w którym jest smar to te tryby praktycznie maja jego niewielką ilość .W każdym kołowrotku który rozbierałem bo uznałem że jest ''suchy w środku '' taka sytuacja miała miejsce ,po przesmarowaniu nagle przestawał szumieć a pracą bardzo znacząco się poprawiała .Te kołowrotki które były używane jakiś czas z nie wystarczającą ilością smaru ,po ich rozebraniu smar był wyraznie ciemniejszy.

Foto 3 letniego, nie otwieranego wcześniej TPPG 15' po otwarciu. Widać jakieś placki smaru na przekładni. Na przekładni i pinoinie nie widać sladów zużycia, choć kołowrotek ciorany był przynętami od 50-80g a i czasem 120g

Tak że nie przesadzajmy Panowie????

post-48006-0-53672900-1584214619_thumb.jpg

Edytowane przez fish28
  • Like 7

''W każdym kołowrotku który rozbierałem bo uznałem że jest ''suchy w środku '' taka sytuacja miała miejsce ,po przesmarowaniu nagle przestawał szumieć a praca bardzo znacząco się poprawiała ''

Przeczytaj jeszcze raz to zdanie 

Edytowane przez MARIUSZ 69

Spokojnie, nie piję do Ciebie, przedstawiam tylko swoją opinię????

Po 3latach w końcu należał mu się serwis. Chciałem tylko powiedzieć tyle, że to tylko "nam tak się wydaje" że jest za mało posmarowany????

Mój mimo wszystko ma się dobrze, a miał na koncie suma prawie 2m na prawie maxymalnie dokręcony hamulcu????

Edytowane przez fish28
  • Like 2

Foto 3 letniego, nie otwieranego wcześniej TPPG 15' po otwarciu. Widać jakieś placki smaru na przekładni. Na przekładni i pinoinie nie widać sladów zużycia, choć kołowrotek ciorany był przynętami od 50-80g a i czasem 120g

Tak że nie przesadzajmy Panowie

IMG_20191215_145321.jpg

O <...>

Takie rzeczy to tylko w Erze...

<...> Takie gramatury to niejeden multik ma problem ogarnąć a co dopiero stałoszpulowiec.

Także już się panie nie pogrążaj z tymi tełorjami

proszę o zachowanie poziomu dyskusji,

najlepiej na poziomie merytorycznym a nie budki z piwem!

Edytowane przez Jano

Dalej czytaj to co ludzie piszą????

Z resztą jak chcesz, to używaj TPPG do okoniowania przynętami do 5g, nikt Ci nie broni. Ja używam swoich kołowrotków zgodnie z ich przeznaczeniem i ich nigdy nie zajeżdżam.

Mało tego, na początku sezonu 19' używałem Stelli FJ 4000 do tych przynęt, czyli od 50-80 i czasem 120g i też nic jej nie dolega. Jednak stwierdziłem że przeznaczę ją do kija boleniowego.

Tak że skończyłem teraz pindolić...

Edit

Kolega teraz zacznie drugi, pełny sezon że Stellą 4000FJ z przynętami takimi samymi jak moje, i jak ktoś mi się przypomni na koniec sezonu, jak kręci dalej, to dam mu odpowiedź????

Edytowane przez fish28
  • Like 2

O <...>

Takie rzeczy to tylko w Erze...

<...> Takie gramatury to niejeden multik ma problem ogarnąć a co dopiero stałoszpulowiec.

Także już się panie nie pogrążaj z tymi tełorjami

A miałeś,łowiłeś takim tppg 15?

Edytowane przez Jano
  • Like 2