Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

Witam ja mialem okazję juz pokrecic nowym twinkiem i musze powiedzieć ze jest wyśmienity, no ale to dopiero początek, zobaczymy jak się sprawdzi na szczublach w maju a pozniwj na sandalach od czerwca, poki co wrażenia sa niesamowite z posiadania takiej maszynki bo nie ukrywam ze jest to meeeega kręciol.

Poprzednim modelem mialek okazje trochę porzucac i pokrecic i odkąd wzialwm to do ręki to wiedzialem ze kiedyś bede miał takiego. Do porównania podobnej klasy Vankiem od konkurencji lowilem i musze powiedzieć ze nie dorasta Twinkowi nawet do dupki [emoji6]

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Witam ja mialem okazję juz pokrecic nowym twinkiem i musze powiedzieć ze jest wyśmienity, no ale to dopiero początek, zobaczymy jak się sprawdzi na szczublach w maju a pozniwj na sandalach od czerwca, poki co wrażenia sa niesamowite z posiadania takiej maszynki bo nie ukrywam ze jest to meeeega kręciol.

Poprzednim modelem mialek okazje trochę porzucac i pokrecic i odkąd wzialwm to do ręki to wiedzialem ze kiedyś bede miał takiego. Do porównania podobnej klasy Vankiem od konkurencji lowilem i musze powiedzieć ze nie dorasta Twinkowi nawet do dupki [emoji6]

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Proponuję jeszcze raz przeczytać. Obecnie na znanym Allegro można kupić słownik języka polskiego w promocji..... Polecam. ;)

Edytowane przez Cris83
  • Like 2

Na początku witam Wszystkich forumowiczów. 

Nabyłem TP 2020. Odrazu wymieniłem tulejki podparcia worm shawt na łożyska i dodatkowo skasowałem luz podkładką na przekładni oczywiście z zachowaniem tolerancji minimalnego luzu. Kołowrotek teraz kręci bajecznie. Ale coś mnie tknęło i nie daje mi to spokoju stąd moje pytanie do fachowców: Czy w gnieździe od strony micro modułu gdzie osadziłem łożysko powinna być podkładka? Gniazdo+podkładka+łożysko i dalej micro moduł i worm shaft. Z drugiej strony od "dupki" :) takowa podkładka jest. Ruskie sąsiady nie pokazują samej podmiany tylko o tym mówią że to zrobili. Ale czy dają tam podkładkę?  Znawcy tematu powinni może coś wiedzieć i proszę o pomoc abym mógł w końcu spać spokojnie. Z góry dziękuję. 

Na początku witam Wszystkich forumowiczów.

Nabyłem TP 2020. Odrazu wymieniłem tulejki podparcia worm shawt na łożyska i dodatkowo skasowałem luz podkładką na przekładni oczywiście z zachowaniem tolerancji minimalnego luzu. Kołowrotek teraz kręci bajecznie. Ale coś mnie tknęło i nie daje mi to spokoju stąd moje pytanie do fachowców: Czy w gnieździe od strony micro modułu gdzie osadziłem łożysko powinna być podkładka? Gniazdo+podkładka+łożysko i dalej micro moduł i worm shaft. Z drugiej strony od "dupki" :) takowa podkładka jest. Ruskie sąsiady nie pokazują samej podmiany tylko o tym mówią że to zrobili. Ale czy dają tam podkładkę? Znawcy tematu powinni może coś wiedzieć i proszę o pomoc abym mógł w końcu spać spokojnie. Z góry dziękuję.

Spij spokojnie :)

Mokrych snów

• Like 2

Wiem że daje się podkładki aby łożysko nie stykało się całą powierzchnią aby mogło się obracać. Ale może być też tak że gniazdo jest tak wyfrezowane że może nie trzeba podkładki. Myślałem że ktoś kto robi takie rzeczy będzie coś wiedział. Kołowrotek chodzi rewelacyjnie ale ta myśl że worm shaft będzie się obracał w zblokowanym łożysku jak w zwykłej tuleji nie daje mi spokoju.

Jak dla mnie sens dawania łożyska na wormshaft jest znikomy.Nie poprawi to pracy, tylko efekt placebo wiem to z własnych doświadczeń.Czy wpływa to na trwałość nie mam pojęcia ale sądzę podobnie.Odnośnie blokowania się łożyska przez podkładkę, jest to fizycznie niemożliwe przy dobrym dobraniu grubości podkładki. Łożysko pracuje wewnętrzną stroną. Co innego za mocny docisk worma na łożysko w gnieździe.Zapewne od spodu(czyli od dupki) będziesz musiał zastosować podkładkę. Podkładka DIN 988 3x6 grubość trzeba dobrać.

Ja w soare od spodu worma zastosowałem dystans między łożyskiem podkładką teflonową,która idealnie się sprawdza.Kołowrotek kręci leciutko.Ale sam zabieg zastąpienia tulejek teflonowych na łożyska to tylko i wyłącznie spokój ducha.

• Like 1

Pisałem o zblokowaniu się łożyska podczas gdy nie ma podkładki i tym się martwię, czy dawać czy nie trzeba. :) proszę czytać uważniej. Po takim zabiegu pracuje naprawdę wyśmienicie ale to napewno kwestia skasowania luzu przekładni bo ten stuk puk dobijał mnie za te pieniądze. W stelli14 też mam mały luzik ale tego tak nie słychać bo cała przekładnia zrobiona jest z innego materiału coś jakby mosiądzu i nie wydaje takich dzwięków.