Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Btw jak rozwiazujecie sprawę podkładu ( pisze do użytkowników 4000 PG lub podobnych) producent podaje że wejdzie tam 320 metrów PE 1.5 , cała jedna plecionkę zużywacie na podkład i cała druga nawijacie do pełna :D ?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez phelela

Btw jak rozwiazujecie sprawę podkładu ( pisze do użytkowników 4000 PG lub podobnych) producent podaje że wejdzie tam 320 metrów PE 1.5 , cała jedna plecionkę zużywacie na podkład i cała druga nawijacie do pełna :D ?

Wysłane z mojego ONEPLUS A6003 przy użyciu Tapatalka

Mefi ma takie fajne oryginalne plastikowe "redukcje"do TP15, zapytaj może do tp20 również ma. Edytowane przez Sławek77

Witam chłopaki i dziewczęta. Mam pytanko do posiadaczy TP 4000 2020r. Jakie macie oznaczenia na tej okrągłej naklejce na stopce? I w jakim kraju zakupione? I może ktoś wie dokładnie co one oznaczają gdzieś to wiedziałem ale nie mogę tego teraz znaleźć. Dzięki za odp. i pozdrawiam.

Witam chłopaki i dziewczęta. Mam pytanko do posiadaczy TP 4000 2020r. Jakie macie oznaczenia na tej okrągłej naklejce na stopce? I w jakim kraju zakupione? I może ktoś wie dokładnie co one oznaczają gdzieś to wiedziałem ale nie mogę tego teraz znaleźć. Dzięki za odp. i pozdrawiam.

Miesiac i rok produkcji oznaczają

Literkami

• Like 1

Dopiero dzisiaj w naszym wiejskim sklepiku kolonialnym miałem okazję zakręcić wersją C3000 . Nie spodziewałem się , że to tak pięknie chodzi . Bez żadnych szumów mniejszych lub większych znanych mi z Vańków różnych generacji . Bardzo zwarta i sztywna konstrukcja . Tak to przynajmniej odebrałem , przez krótką chwilę mając go w rękach . Bezpośrednio na miejscu porównałem z Vanquishem 4000XG FB i Stellką C3000FJ . Powiem szczerze,  że to porównanie wypadło zdecydowanie pozytywnie dla nowego Twinka . Oczywiście mowa tu o tych konkretnych egzemplarzach z półki i warunkach pokręcenia w sklepie , czyli niewiele mówiących . Ale odczucia "na sucho" bardzo zaskakujące dla mnie .

• Like 4

Odczucia o ktorych piszesz Bartek sa dla wielu, podstawowa przeslanka do decyzji o zakupie badz o jej zaniechaniu. Kilka osob z forum juz nabylo FD, szkoda ze nikt nie podzielil sie wiesciami z pola walki, czy lepiej napisac z pierwszych randek ;) ale moze to tak dziala jak z dziecmi wyslanymi na kolonie,- milcza,- to znaczy, ze im dobrze  :)

Podoba mi sie okreslenie wiejski sklepik :lol:  ;) Ja tez dzis odwiedze moj wiejski sklepik i zakrece 4000 FD bo cos mi sie zdaje, ze pora zrobic mala roszade w moich Shimano, gdzie bardzo mocno zamiezsala Stella FJ- XG... Po raz kolejny okazalo sie ze lepsze jest wrogiem dobrego a nawet bardzo dobrego  :lol:  i trzy szybkie mlynki XG - to o jeden za duzo...

Edytowane przez Rheinangler
  • Like 2

Mam od Maja 4000 PG ,i jak na razie jest ok choć osobiście uważam ze poprzedni model bardziej ''miękko '' pracował ,może to być efekt lepszego nasmarowania ,kolega oddał Mi swojego PG do przesmarowania bo stwierdził ze jest taka potrzeba ,i miał rację przekładnia została bardzo ubogo potraktowana  w trzech miejscach smarem ,nie wrzucałem fot bo zapewne wielcy fachowcy mieli by swoje teorie i mądrości  ,nie jestem zwolennikiem rozbierania każdego kołowrotka jeżeli nie czuję takiej potrzeby ,po smarowaniu jest  :good: .FD wydaje się być lepiej spasowany od poprzedniego i jest lżejszy ,część obudowy w której jest zawarta przekładnia jest z plastiku  ,na chwilę obecną bez zastrzeżeń ,a jak będzie dalej czas pokaże 

• Like 5

Jak to kołowrotek. Kręci :)

Pracuje podobnie jak Stradic FL a więc bardzo fajnie. Różnicy 10g prawie nie czuć.

Tylko teraz czy Stradic pracuje tak super jak TP czy może TP pracuje gorzej niż powinien....

Z opisów użytkowników Stradica FL wychodzi, że pracuje super jak TP.

Z opisów użytkowników Stradica FL wychodzi, że pracuje super jak TP.

A ilu z tych użytkowników Stradica FL używało w praktyce TP, a nie tylko pokręciło w sklepie przy ladzie? I na podstawie czego twierdzą, że kręcą tak samo? Sorry, ale tak powstają „internetowe legendy ludowe”. Zaraz wyjdzie, że lepiej kupić Stradica i nie przepłacać za TP ????
  • Like 3

Np ja.

A możesz Kamil napisać jak długo używałeś jednego i drugiego i co dla Ciebie oznacza, ze kręcą „tak samo”?

Bo żeby nie było - ja osobiście uważam, ze szara Shimano Catana RA kręci „lepiej” niż Stella SW, (bo jest plastikowa), zatem „ po co przepłacać” ????

• Like 1

Moim zdaniem...

Mam w tej chwili certate 3000cxh i twin powera 20 4000mhg. Wczesniej miałem tp15 pg oraz hg. Tp 20 mhg kręci na sucho lepiej tzn łatwiej rusza od tp15 hg. Z tp15 pg jeżeli chodzi o łatwość kręcenia nie porównuję bo to mniejsze przełożenie i co za tym idzie super praca /łatwość kręcenia w fotelu i podczas wędkowania - bajka/. Natomiast tp15 hg vs 20 mhg podczas pracy z woblerami boleniowymi 7 - 17g tutaj plus dla tp20. Kręci bardziej gładko i lżej startuje. Tp 20 pod obciążeniem to jakby inny kołowrotek.

Spasowanie kołowrotków tzn luzy na rotorze i rączce lepsze w tp20 niż tp15. Sama budowa korpusu i wrażenie pancerności kołowrotka tutaj wg mnie o wiele lepiej wypada tp15.

Natomiast szokiem dla mnie jest jak dobrze spasowana w porównaniu z ww jest daiwa certate i jak łatwo i gładko pracuje na sucho /nie łowiłem certatą/. Certata 3000c xg czyli wysokie przełożenie gdzie start powinien być trudniejszy startuje pod obciążeniem samej wajchy i jest mega fajne. Jak kręcę certatą to uśmiecham się do siebie:).

Edytowane przez Kupisz
  • Like 1

.... kupilem dzis TP 2020 4000 FD, ogladalem rowniez pozostale modele. PG mial moim (nie fachowym) zdaniem duze luzy a pozostale ,- chyba takie jak powinny byc, czali na tzw .... wlos  ;)

Kolowrotek kreci miekko i lekko, mysle ze to MM robi swoje,  ale wyraznie slychac ze jest suchy. U mnie poniewaz Stella XG zdetronizowala uwielbianego przeze mnie TP XD-XG to przymierzylem nowego TP 20 do kijow z ktorymi bede go uzywal a dotychczas uzywalem o 30g ciezszego TP XD i .... i zadnej roznicy w wywazeniu nie zauwazylem... Tyle na sucho,- sucho w przensni i doslownie...

• Like 5

A możesz Kamil napisać jak długo używałeś jednego i drugiego i co dla Ciebie oznacza, ze kręcą „tak samo”?

Bo żeby nie było - ja osobiście uważam, ze szara Shimano Catana RA kręci „lepiej” niż Stella SW, (bo jest plastikowa), zatem „ po co przepłacać” ????

Nic się stuka, nie puka. Oba tak samo lekko kręcą, mimo iż Stradic jest HG. Jakbym dostał do ręki jeden czy drugi bez patrzenia to bym nie stwierdził że ten to TP a ten Stradic. TP z racji niedawnego zakupu trzy razy łowiłem. Stradiciem sporo więcej.