Tomasz79 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Witam zakupłiem w sobotę TP 4000 MHG.Popracował w niedziele ze 3 godziny i od tamtej pory słychac szmery przy kręceniu na sucho.Czy to jest normalne ,czy raczej trafił mi się wadliwy egzemplarz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Właśnie mam pytanie odnośnie wersji MHG, czy 3000 i 4000MHG to są hybrydy czy tylko wersja 3000MHG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Tylko 3000 MHG to hybryda z tego co się orientuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 ok.Tak myślałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 4000 mhg to 4000 z przełożeniem hg i szpula średniej głębokości Hybryda to 3000mhg / 3000hgm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 3000hgm też? Myślałem że to "zwykły " 3000 z większym przełożeniem. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 3000hgm też? Myślałem że to "zwykły " 3000 z większym przełożeniem. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka3000 hgm to hybryda w generacji tp15 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 3000 hgm to hybryda w generacji tp15Dzięki bardzo idzie się pogubić[emoji3] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Chyba dlatego kluczowa literka "M" od 2017r. znalazła się zaraz po oznaczeniu numerycznym. 3000M ... HG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Chyba dlatego kluczowa literka "M" od 2017r. znalazła się zaraz po oznaczeniu numerycznym. 3000M ... HGLubisz literkę M ?Czy na czym polega jej kluczowosc w przypadku tych kołowrotków ? Przecież oznacza średnia głębokość szpuli Hybryda wynika z 3000 bez literki c przed 3000, z niczego więcej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 (edytowane) Lubisz literkę M ?Czy na czym polega jej kluczowosc w przypadku tych kołowrotków ? Przecież oznacza średnia głębokość szpuli Hybryda wynika z 3000 bez literki c przed 3000, z niczego więcej.No nie bardzo ???? bo np 14'stella 3000hg bez "M" ma rotor i szpule od 4000 Edytowane 18 Sierpnia 2020 przez dreadknight 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 No nie bardzo ???? bo stella 3000hg bez M ma rotor i szpule od 4000Ale przecież rozmawiamy o Twin Powerach 15 i 20 i ich oznaczeniach ?Czy aż tak bardzo pomyliłem wątki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dreadknight Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Ale przecież rozmawiamy o Twin Powerach 15 i 20 i ich oznaczeniach ?Czy aż tak bardzo pomyliłem wątki ? raczej ja pomyliłem , ale z "M" czy bez "M" to nie takie oczywiste, na przykładzie stelli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Sierpnia 2020 Panowie kilka dni temu zadałem pytanie odnośnie pracy TP 4000MHG , nie uzyskałem odp. Czy Wy macie (używacie) ten kołowrotek ,....czy tylko informacje modelowe posiadacie?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Panowie kilka dni temu zadałem pytanie odnośnie pracy TP 4000MHG , nie uzyskałem odp. Czy Wy macie (używacie) ten kołowrotek ,....czy tylko informacje modelowe posiadacie?PozdrawiamPowiem tak, szumienie w kołowrotkach jest naturalnym zjawiskiem którym nie warto się przejmować.Twin power, vanquish, stella jak i inne modele potrafią szumieć. Jeśli zacznie coś mocno postukiwać to w tedy warto zajrzeć do środka.Czasem nowe kołowrotki mogą wymagać smarowania gdyż jest to nakładane maszynowo i czasem placek smaru trafi na obudowę a nie na mechanizmy. Ogólnie ja bym się nie przejmował i po roku intensywnego użytkowania bym przesmarował jak mechanizmy się dotrą.W tedy kołowrotek dopiero zaczyna fajnie pracować.Jeszcze jedno szmery również mogą pochodzić od wormshaftu w skrajnych położeniach góra-dół.Nie przejmuj się tym również.Co ciekawe takich przypadłości nie mają multiki względem stało-szpulowców. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez woblery L.E. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) Potwierdzam to co mówi przedmówca, mam kilka kołowrotków shimano (TP stella, vanquish) każdy pracuje z lekkim szumem. Nie słyszałem Twojego TP i nie wiem jak mocno słyszalny jest to szum. Jedynie TP SW Pg 09 pracuje praktycznie bezgłośnie i bez oporu. Powiem na swoim przykładzie, że młynek zmienia trochę swoją prace na lepsze po kilku wypadach na ryby. Stradic Fb postukiwał, po oddaniu na serwis do Shimano został przesmarowany i ucichł, podobna przypadłość była w nowym Vanquishu ale tutaj przesmarowanie nie wyciszyło stuków. Myślałem o sprzedaży vanquisha ale zabrałem go na ryby kilka razy wyciągnął koło 300 mniejszych i większych okoni i kleni, przyłowił pare większych leszczy i boleni. Ja bym na Towim miejscu połowil chwile młynkiem a następnie jak dolegliwości nie ustąpią albo się nasilą odesłał na gwarancje... Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez 19john92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CORNEL Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Moje twin powery miały różnie, 2 sztuki model 2015 - po zakupie jedna szumiała, druga nie. Pierwszy, który nie szumiał po 3 latach zaczął ostro szumieć podczas zwijania, przesmarowanie pomogło i nic nie szumi, używany do łowienia sandaczy na główki 10-12g, czasami 15g, ostre podbijanie z kija i kołowrotka, 3 wyjazdy do Szwecji, łowienie w słonej wodzie.Nowy twin power 2020 nie szumi, pięknie nawija, jest miodzio.Wszystkie kołowrotki to model C3000.Kumpel ma C3000 model 2015 i szumi, wręcz rzęzi, nic nie robi, łowi dalej..... 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Nie oszukujmy się produkcja jest masowa czy to Japan czy Malaysia.W dużej mierze maszynowa.Kontrola jakości jest pewnie też,zakręcenie,hamulec szpuli,zbijanie kabłąka,wizualna i do wora w pudło. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 U mnie TP15 3000 szumiał bardzo, przesmarowanie nic nie dało. Teraz używam Daiwy BG 2500 i 3000 też szumią, różnica jest taka że TP kosztuje ponad 1000zl a BG w okolicy 400 tak więc się nie denerwuje bo wiem że dużo droższe kołowrotki mają podobnie. Co ciekawe miałem jakiś czas temu Spro Red Arca który naprawdę dużo przeszedł i nie szumiał [emoji3]. Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kadet Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Jak to zwykle bywa, szumi tylko w fotelu. Nad wodą tego nie słychać. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz79 Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Sierpnia 2020 Wielkie dzięki za odpowiedzi,trochę mnie podniosły na duchu.W marcu kupiłem penn clasha 4000, był z 10 razy ze mną na rybach to teraz chodzi jak traktor(byłem zzapytaniem o reklamacje kazali jeszcze odczekac troche).Kupiłem TP bo słyszałem ,że cicha praca.W sklepie po wyjęciu z pudełka tak było,ale po pierwszym 3 godzinnym wypadzie słychać delikatny szmer i troche mnie to zaniepokoiło.Dzisiaj brodząc po Wiśle wcale tego nie słyszałem(tak jak to powiedział Kadet) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
popper Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Sierpnia 2020 Nad wodą są ciekawsze odgłosy i dźwięki, do nasłuchiwania???? 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yankis Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Te modele szumią niestety i to dość głośno. Kupiłem 4000 MHG, szumiał i ocierał, wymieniłem, kolejny też szumi, może mniej. Ogólnie do dupy partia po mojemu. Ceny poszły w dół, bo chyba słabo się sprzedają. Ściągałem z Japan kilku, a nawet kilkunasto letnie TP i Stell i chodziły miodzio. Czasem jakieś luzy, ale żeby tak szumieć jak nowy TP ze sklepu, to nie trafiłem na taki. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bazyloss Opublikowano 14 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Września 2020 Pamiętam narzekania na szum 12 Vanquish, a teraz bardzo puszkiwany model 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saw Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Września 2020 Z vanquishem F to nie były żarty, szumiał jakby ktoś tam świerszcza zainstalował. TP 2020 mam 2 modele c2000 i 2500s nie szumią. 2500 kupiłem w sklepie stacjonarnym wybrałem ten, który najciszej pracował. C2000 z netu. Chyba sporo zależy od egzemplarza, one są podobno ręcznie składane, ma to chyba znaczenie, jak jest poskładany. Mój vaniek w 2013r https://youtu.be/r-ric9o8wg4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi