Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

• 4 tygodnie później...

Od ręki pewnie tu

https://www.mefistofishing.pl/podwojna-korbka-shimano-16-vanquish-c3000sdh-p-1814.html

Na giełdzie czasem się trafiają trochę tańsze

Czas reakcji miałem lepszy  :)

Na pewno jak zagada z Arturem to mu zrobi jakiś rabacik.

• Like 1

• 2 tygodnie później...

Na sucho po nawinięciu plecionek:

Model 2500

Młynek pracuje dużo ciszej i lżej niż Stradic FL. Zauważyłem jednak, że po zakręceniu korbą w momencie kiedy jest ona w dolnym położeniu i przechodzi w górne jest wyczuwalne zjawisko jakby mechanizm jakis w środku generował tarcie- nie wiem jak to nazwać - nic nie słychać tylko czuć to trzymając kołowrotek za stopkę. Kiedy kręcę korbą trzymając ją efekt ten jest niewyczuwalny. Przy Stradicu też to czuć ale zdecydowanie mniej. Tak samo w drugim modelu TP 4000 też to zjawisko jest minimalne. Najbardziej wyczuwalne w TP 2500. Co ciekawe po wykręceniu korby i zakręceniu rotorem jest płynnie- maślanie rzekłbym.

Edytowane przez scOOtt

Wziąłem dziś do ręki 3 różne TP. Każdy pracował inaczej. We wszystkich występowało to zjawisko, o którym wcześniej napisałem. Więc te typy tak mają i tyle, nie ma co się rozwodzić nad tematem tylko iść nad wodę i łowić.

W moich tp nie zaobserwowałem tego zjawiska ????

Co kto lubi, ale mineralny smar Shimano jakoś szczególnie nie zachwyca.

Święta prawda, ja swojego 20TP PG zrobiłem na:

Super lube - przekładnia

Daiwa 104 - wałek + mikro modul

Ardent oliwka - kropelka na ośkę

Teraz pracuje doskonale.

A wymiana tulejek na wałku wbrew temu co niektórzy twierdzą, jak najbardziej ma sens. 

Wałek na tych tulejach ma spory luz poprzeczny (nie mylić z luzem wzdłużnym który można skasować podkładką)

Po wymianie na łożyska luz poprzeczny znika  :)

Święta prawda, ja swojego 20TP PG zrobiłem na:

Super lube - przekładnia

Daiwa 104 - wałek + mikro modul

Ardent oliwka - kropelka na ośkę

Teraz pracuje doskonale.

A wymiana tulejek na wałku wbrew temu co niektórzy twierdzą, jak najbardziej ma sens.

Wałek na tych tulejach ma spory luz poprzeczny (nie mylić z luzem wzdłużnym który można skasować podkładką)

Po wymianie na łożyska luz poprzeczny znika :) .

Możesz dać linka do super lube?

No to mamy z goła odmienne zdan

Rzadki ciut i za mało lepki na przekładnię większych młynków moim zdaniem. Ale fakt, dobry lekki smar.
ABU też go sprzedaje pod swoją marką, 10 x mniej za 3 razy drożej oczywiśnie.

No to mamy zgoła odmienne zdanie, bo wcale nie taki "rzadki" choć ja osobiście nie lubię tego określenia w odniesieniu do parametrów smaru, bo rzadka dla mnie to może być co najwyżej kac-kupa , za przeproszeniem  :huh: .

A jeśli chodzi o lepkość, to jest w sam raz, i właśnie na przekładnie w mojej ocenie nadaje się najlepiej.

Na wałek, ani tym bardziej na mikro moduł go nie daję bo na te elementy właśnie jest zbyt lepki i potrafi "zmulić młynek" :) .

Tak czy siak, bije na łeb lubrykanty shimano, i na zębach trzyma się bardzo długo.

Po trzech latach dość intensywnego użytkowania rozłożyłem mojego 11TP4000, bardziej profilaktycznie niż z realnej potrzeby i byłem miło zaskoczony stanem smaru.

A to tylko jeden z wielu kołowrotków które zrobiłem na tym smarowidle i za każdym razem podczas kolejnego serwisu sytuacja jest podobna.

Edytowane przez Adaś Niezgódka