smokwelski Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 No co ty, w większości się przecież zgadzamy???? kończąc offtop (jest ku tym sprawom wątek w dziale naprawy, tuning, majsterkowanie) ja wolę Ardent lub Hot Sauce jako przekładniowy do cieżkich kręciołów, w tym Twinów 4000, szczególnie PG. Ale do mniejszych - złego słowa na niego nie powiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 No co ty, w większości się przecież zgadzamy kończąc offtop (jest ku tym sprawom wątek w dziale naprawy, tuning, majsterkowanie) ja wolę Ardent lub Hot Sauce jako przekładniowy do cieżkich kręciołów, w tym Twinów 4000, szczególnie PG. Ale do mniejszych - złego słowa na niego nie powiem.Ok. niech będzie sztama Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 9 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2022 Pracował całkiem przyjemnie, ale dodawałem łożyska na worma i tylko dlatego go otworzyłem.Robert widzę, że serwisant na pełny full z Ciebie .Super, tak trzymaj, sama przyjemność sobie serwisować kołowrotek. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorgol Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Panowie czy to aż taka różnica w jakości kołowrotków, że jednemu jest bardziej mimo ,że ma mniej,a drugiemu nic ,że więcej...już tłumaczę.W wątku albo o tuningu,albo stradic fl,w każdym razie o ten model chodzi,chłop pisze ze chce dołożyć/podmienić z tulejkami 3 łożyska do tego kolowrotka,to dostał w odpowiedzi,że będzie lepiej,ale tylko w świadomości użytkownika bo ma +3 łożyska,I szkoda ogólnie roboty.A tu w tp,jedno łożysko działa cuda i ogólnie lepiej pracuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Do TP można dołozyc nie jedno, a trzy łożyska (2x worm + nakrętka rotora).Jesli chodzi o sama pracę kołowrotka to moim zdaniem główne znaczenie ma dobrej jakości smar i łożyska. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Panowie czy to aż taka różnica w jakości kołowrotków, że jednemu jest bardziej mimo ,że ma mniej,a drugiemu nic ,że więcej...już tłumaczę.W wątku albo o tuningu,albo stradic fl,w każdym razie o ten model chodzi,chłop pisze ze chce dołożyć/podmienić z tulejkami 3 łożyska do tego kolowrotka,to dostał w odpowiedzi,że będzie lepiej,ale tylko w świadomości użytkownika bo ma +3 łożyska,I szkoda ogólnie roboty.A tu w tp,jedno łożysko działa cuda i ogólnie lepiej pracuje.Oprócz lepszego samopoczucia kręcącego jest jeszcze kwestia mniejszego luzu na wałku, co powinno przekładać się na stabilniejszą pracę worma, tylko należy pamiętać o tym że pod łożysko powinna być podłożona podkładka by oddzielić pracę bieżni wewnętrznej od zewnętrznej.Jeżeli chodzi o nakrętkę rotora, to ma to jak najbardziej sens. Mam tak zrobione w TP 4000SW XG z 2009 roku. Do łożyska jest jeszcze potrzebna tulejka i wówczas mamy podparcie osi jak w stelli. Nie wiem czy w tym Twoim TP jest tak zrobione. Do TP można dołozyc nie jedno, a trzy łożyska (2x worm + nakrętka rotora).Jesli chodzi o sama pracę kołowrotka to moim zdaniem główne znaczenie ma dobrej jakości smar i łożyska.Worm niekoniecznie trzeba uszczęśliwiać łożyskami, ale nakrętkę rotora jak najbardziej. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Józek, u mnie rozwiązania wzięte żywcem z najwyższych modeli, więc nie ma dylematów Przerobiłem też Soare XR na pełne łożyskowanie (12BB) i jestem bardzo zadowolony 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Tam gdzie można to wymieniać na łożyska! 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Do TP można dołozyc nie jedno, a trzy łożyska (2x worm + nakrętka rotora).Jesli chodzi o sama pracę kołowrotka to moim zdaniem główne znaczenie ma dobrej jakości smar i łożyska.Można też dołożyć czwarte łożysko w wózku pióra posuwu. Zamiast tulei z oringiem pasuje tam set od 14STL (krótka tulejka, podkładka, łożysko 2x5x2,5). Przy odpowiednim spasowaniu pióro praktycznie przestaje bujać się na boki. Co to da? Ano to, że dobrze spasowany wałek i pióro znacznie eliminują słynny luz ośki/szpuli góra-dół. Edytowane 10 Marca 2022 przez Adaś Niezgódka 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Najbardziej żałosne w tym całym radosnym Twin Powerze jest to, że musisz go otwierać by uzupełnić smar. Przecież to jest kpina. W tej półce wszystko powinno być tak jak należy. Przecie to made in Japan ???? Edytowane 10 Marca 2022 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Najbardziej żałosne w tym całym radosnym Twin Powerze jest to, że musisz go otwierać by uzupełnić smar. Przecież to jest kpina. W tej półce wszystko powinno być tak jak należy. Przecie to made in Japan Ile TP 20 rozebrałeś, że tak twierdzisz? Czy tylko przeczytałeś na forum, że trzeba dołożyć smaru? Jak dla mnie akurat TP 20 jest nasmarowany odpowiednio… 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Najbardziej żałosne w tym całym radosnym Twin Powerze jest to, że musisz go otwierać by uzupełnić smar. Przecież to jest kpina. W tej półce wszystko powinno być tak jak należy. Przecie to made in Japan ????Made in Japan ... Teraz to tylko napis na stopce za którym już nie idzie jakość i trwałość Biznes musi się kręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Mało miałem w rękach tych TP 20/fd. Może kilkanaście sztuk, tak że nimi kręciłem.Z tak przypadkowej próby trudno wyciągnąć generalne wnioski odnośnie potrzeby smarowania. Lub jej braku.Każdy egzemplarz to oddzielny temat.Przynajmniej ja tak to widzę. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Ile TP 20 rozebrałeś, że tak twierdzisz? Czy tylko przeczytałeś na forum, że trzeba dołożyć smaru? Jak dla mnie akurat TP 20 jest nasmarowany odpowiednio…Właśnie kupiłem dwie sztuki i oba pracują jakby w środku piasek mieliły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Tak jak napisał Guzu, dużo zależy od tego jaki egzemplarz nam się trafi, i to jest smutna wiadomość. Spodziewać by się można powtarzalności, ale o to coraz trudniej. Natomiast skromne fabryczne smarowanie nie było by problemem, gdyby ten smar był lepszej jakości. Generalnie, dobre, syntetyczne smary są jak Clint Eastwood (starzeją się ładnie, długo i zgodnością ), i wystarczy porównywalna do fabrycznej, niewielka ilość tych smarowideł by kołowrotek pracował dobrze, długo i szczęśliwie. Edytowane 10 Marca 2022 przez Adaś Niezgódka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Zamiast tulei z oringiem pasuje tam set od 14STL (krótka tulejka, podkładka, łożysko 2x5x2,5). Jakie jest najsensowniejsze zrodlo pozyskania takiego upgrade KIT ?Moze byc na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Jakie jest najsensowniejsze zrodlo pozyskania takiego upgrade KIT ?Moze byc na priv Nie będę oryginalny i napiszę że części zamawiałem u Mefiego. Potrzebne jest: 14 STL4000FI -16617 (tulejka) -16472 (podkładki) - no i łożysko 2x5x2,5 na przykład Ezo S-MR 52 ZZ 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Oczywiście ten upgrade jest też możliwy w innych młynkach. 18 Stella, 19 Vanquish, 21 Exsence, 21 Twin Power XD, 15 Twin Power i jeszcze kilku innych produkowanych po 2014. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Nie wykluczam możliwości, że akurat faktycznie tak trafiłem. Młynki zwróciłem i czekam na wersję PG - może będzie jak to mówią do trzech razy sztuka.Przy okazji pytanie do użytkowników modelu 4000 - jakimi przynętami operujecie? Chodzi mi o ich gramaturę Edytowane 10 Marca 2022 przez scOOtt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Nie będę oryginalny i napiszę że części zamawiałem u Mefiego. Potrzebne jest: 14 STL4000FI -16617 (tulejka) -16472 (podkładki) - no i łożysko 2x5x2,5 na przykład Ezo S-MR 52 ZZMerci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jozi Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Tak jak napisał Guzu, dużo zależy od tego jaki egzemplarz nam się trafi, i to jest smutna wiadomość. Spodziewać by się można powtarzalności, ale o to coraz trudniej. Natomiast skromne fabryczne smarowanie nie było by problemem, gdyby ten smar był lepszej jakości. Generalnie, dobre, syntetyczne smary są jak Clint Eastwood (starzeją się ładnie, długo i zgodnością ), i wystarczy porównywalna do fabrycznej, niewielka ilość tych smarowideł by kołowrotek pracował dobrze, długo i szczęśliwie. Powtarzalna ostała się jedynie cena . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Skoro są takie lipne to po co je kupujecie? Jeżli uważam że coś jest do kitu to tego nie kupuję i nie muszę się w internetach wypłakiwać :-) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 (edytowane) Skoro są takie lipne to po co je kupujecie? Jeżli uważam że coś jest do kitu to tego nie kupuję i nie muszę się w internetach wypłakiwać :-)Nie są lipne tylko lipnie nasmarowane w fabryce i tez łatwo je doprowadzić do używalności smarując należycie dobrym smarem.Po takiej operacji wszystko jest cacy.Szkoda natomiast że taka oeracja jest potrzebne w nowych kolowrotkach made in Japan... Druga sprawa że wcale nie trzeba ich kupować.Cały czas jest wybór na rynku. Edytowane 10 Marca 2022 przez saitt 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Ile ich miałeś/ rozebrałeś że twierdzisz że są lipnie nasmarowane? Bo ja Ci powiem że otwierając po 3-4 latach te lipnie nasmarowane młynki dalej widzę w nich smar. Z tym smarowaniem nowych młynków to jest tylko i wyłacznie wymysł. A kolejny to że smary Shimano są lipne. Bo jak se posmaruje Ios-em to będzie lepiej. Będzię ale w psychice :- A te lipne smary Shimano świetnie dają sobie radę. Już było tyle smarów na topie jerbaitowym że aż trudno policzyć i za jakiś czas pewnie następne wynalazki będą osławione. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saitt Opublikowano 10 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2022 Każdy robi i kupuje to co lubi i należy to uszanować???? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi