Adaś Niezgódka Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Jeśli ktoś przy zaczepie uszkadza kołowrotek to nie pomoże mu 6 dodatkowych łożyskNie chodzi tu tylko o wyszarpywanie na siłę przynęty z zaczepu, bo przecież nikt z obecnych na tym forum tak nie robi .Równie dobrze sytuacja którą opisałem może się zdążyć podczas zacinania sandacza z mocno dokręconym heblem lub bardzo mocnego i gwałtownego brania dużej ryby.Myślę że nie muszę nikomu tłumaczyć, że nadmierne luzy (nie mylić ze spasowaniem na zero) to nie zaleta tylko wada, bez względu na to czy chodzi o rower, młynek do kawy czy kołowrotek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 Nie złowiłem jeszcze tak dużej ryby, żeby mi przy braniu rozwaliła kołowrotek Ale zapewne może się to zdarzyć.Szczególnie podczas wędkowania morskiego 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smokwelski Opublikowano 11 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2022 (edytowane) Sztywniejsze osadzenie wodzika worma rozwiązuje problem tylko częsciowo. Nie neguję, że ma sens, ale i tak oś będzie miała luzik, gdyż porusza się na jednej, nie jak kiedyś na dwóch, prowadnicach. Dodatkowo: duże oddalenie worma od osi też sprzyja luzikowi. Gdyby łukowaty element kończący oś, na końcu którego jest wodzik, był nie cynkowym odlewem, ale trwale połaczoną i precyzyjnie skalibrowaną częscią duralową, wiele by pomogło.Po raz kolejny też zajmuję stanowisko, że obecnie stosowane łożyska mają same w sobie zbyt duże luzy.Co do smaru: ja nie mogę odżałować dziury do smarowania. Komu to przeszkadzało? Super był to pomysł, a że byli mistrzowie lejący tam litry oliwki to jeszcze nie powód by od niego odchodzić. Odrobinka smaru strzykawką raz do roku robiła cuda, a można było uniknąć częstego rozbebeszania, co miom zdaniem dobre dla tych nowych konstrukcji nie jest. Edytowane 11 Marca 2022 przez smokwelski 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Cześć, czy ktoś z Was posiada wymiary szpuli od TP FD4000 i TP FD C5000? Wiem, że będą pasować zamiennie. Pytanie czy różnica jest tylko w głębokości czy również w jej szerokości/wysokości. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 21 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 99,99999% tylko głębokość.Przy zmianie wysokości pojawił by się problem z nierównym nawojem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 (edytowane) Cześć, czy ktoś z Was posiada wymiary szpuli od TP FD4000 i TP FD C5000? Wiem, że będą pasować zamiennie. Pytanie czy różnica jest tylko w głębokości czy również w jej szerokości/wysokości. PozdrawiamRóżnią się głębokościąI tym że c5000 ma tarcze hamulcowe przystosowane do większych obciążeń (SW) Wymiary szpul są identyczne 52/19. Edytowane 21 Marca 2022 przez Guzu 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Różnią się głębokościąI tym że c5000 ma tarcze hamulcowe przystosowane do większych obciążeń (SW) Wymiary szpul są identyczne 52/19.Dzięki Jeżeli chodzi o okładziny, to rozumiem, że w wersji PG jest również carbontex? Czy jest możliwość wymiany na zwykłe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Dzięki Jeżeli chodzi o okładziny, to rozumiem, że w wersji PG jest również carbontex? Czy jest możliwość wymiany na zwykłe?Nie. Tylko w c5000 jest carbon.4000 PG ma normalne filce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 21 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2022 Super, nie otwierałem jeszcze szpul. Byłem pewny, że będzie carbontex do wymiany Ten uważam, że w Stradicu działa słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Ten uważam, że w Stradicu działa słabo.Nie znam się ale czy w nowym Stradicu są podkładki z carbon i dlatego hamulec działa tak skokami a nie płynnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woblery L.E. Opublikowano 22 Marca 2022 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 (edytowane) Od c3000 w górę tak jest węglowa tarcza lichej jakości, przez to jest problem.W 2500 jest filc i wszystko pięknie gitarka. Edytowane 22 Marca 2022 przez woblery L.E. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Tak Okładziny z Carbontexu mają mniejszy zakres regulacji, ale lepiej odprowadzają ciepło i dają większą moc hamulca, co w praktyce na naszych łowiskach nie ma tak dużego znaczenia. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Dobrze że zaglądnąłem tutaj na temat TP bo mam 4000FL a kumpel C3000 i w obu jest dokładnie to samy z tym hamulcem i już miałem go złomować a gdzie kupię podkładki zwykłe filcowe do tych modeli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wojtek B. Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Dokupić miałem problem, ale wykonałem z filcu samodzielnie 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 A dla mnie też wykonasz ? dobrze zapłacę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MatB Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Ktoś już o tym wspominał a ja postąpiłem zgodnie z zaleceniem. Wyciągnąłem te "carbontexy" papier 1500 i przeszlifowałem je z obu stron dość mocno. Wymyłem, odtłuściłem smar od nowa i działają o niebo lepiej (w sensie czułości).Pacjent Stradic FL 4000. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Dzięki za instrukcję ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 (edytowane) Od Stelli Fj będą pasowały filcowe i bez wycinania :-)https://bialaryba.pl/shimano-drag-washer-a-p-19895.html2 są takie i 1 ta:https://bialaryba.pl/shimano-drag-washer-p-15923.htmlKiedyś było pisane że do " normalnego" łowienia Carbontex się nie sprawdza to się niektórzy kłócili że lepiej im hamulec działa he he :-) Edytowane 22 Marca 2022 przez przemo_w 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Guzu Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Od Stelli Fj będą pasowały filcowe i bez wycinania :-)https://bialaryba.pl/shimano-drag-washer-a-p-19895.html2 są takie i 1 ta:https://bialaryba.pl/shimano-drag-washer-p-15923.htmlKiedyś było pisane że do " normalnego" łowienia Carbontex się nie sprawdza to się niektórzy kłócili że lepiej im hamulec działa he he :-)Bo są tacy, którym zawsze lepiej działa. Niż innym. Nieważne jakie są podkładki. Po prostu umieją dobrze wybrać udane egzemplarze spośród wielu dostępnych w sklepie 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 22 Marca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2022 Jest jeszcze teflon ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Do St. Croix Legend Elite ES86MF2 czyli 2,6 cw. 7-21g co lepiej brać TP4000 zwykły czy TP4000 PG? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmiszk1 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zwykle TP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Do St. Croix Legend Elite ES86MF2 czyli 2,6 cw. 7-21g co lepiej brać TP4000 zwykły czy TP4000 PG?A co to za różnica?????ta sama wielkość i ciężar.pytanie do czego ma służyć…do ciągania wolnego i przynęt stawiających opór brałbym pg,do opadu zwykły.A najlepiej 300mhg???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scOOtt Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 4000 do gramatury 21 - ????♂️ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Przekrój przynęt ogólny - woblery, wahadła, obrotówki i gumy. Przynęta lub jej całkowita masa raczej nie przekracza 30g. Zwykły TP4000 napewno da radę to wiem ale wszyscy tak się zachwycają tym PG więc trochę się zacząłem zastanawiać. Że podobno mocniejszy, więcej zniesie, że przy zwijaniu nie czuć takiego oporu przynęty. To jest napewno na plus dla wersji PG ale czy przełożenie jakie ma PG nie jest trochę irytujące, gdy np. chcesz szybciej zwinąć przynętę i musisz namachać się tą korbą? W żadnym innym kołowrotku Shimano chyba nie ma wersji PG tylko w Twin Power. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi