Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Jeśli ktoś przy zaczepie uszkadza kołowrotek to nie pomoże mu 6 dodatkowych łożysk

Nie chodzi tu tylko o wyszarpywanie na siłę przynęty z zaczepu, bo przecież nikt z obecnych na tym forum tak nie robi ;) .

Równie dobrze sytuacja którą opisałem może się zdążyć podczas zacinania sandacza z mocno dokręconym heblem lub bardzo mocnego i gwałtownego brania dużej ryby.

Myślę że nie muszę nikomu tłumaczyć, że nadmierne luzy (nie mylić ze spasowaniem na zero) to nie zaleta tylko wada, bez względu na to czy chodzi o rower, młynek do kawy czy kołowrotek.

Sztywniejsze osadzenie wodzika worma rozwiązuje problem tylko częsciowo. Nie neguję, że ma sens, ale i tak oś będzie miała luzik, gdyż porusza się na jednej, nie jak kiedyś na dwóch, prowadnicach. Dodatkowo: duże oddalenie worma od osi też sprzyja luzikowi. Gdyby łukowaty element kończący oś, na końcu którego jest wodzik, był nie cynkowym odlewem, ale trwale połaczoną i precyzyjnie skalibrowaną częscią duralową, wiele by pomogło.

Po raz kolejny też zajmuję stanowisko, że obecnie stosowane łożyska mają same w sobie zbyt duże luzy.

Co do smaru: ja nie mogę odżałować dziury do smarowania. Komu to przeszkadzało? Super był to pomysł, a że byli mistrzowie lejący tam litry oliwki to jeszcze nie powód by od niego odchodzić. Odrobinka smaru strzykawką raz do roku robiła cuda, a można było uniknąć częstego rozbebeszania, co miom zdaniem dobre dla tych nowych konstrukcji nie jest.

Edytowane przez smokwelski
  • Like 6

• 2 tygodnie później...

Cześć,

czy ktoś z Was posiada wymiary szpuli od TP FD4000 i TP FD C5000? Wiem, że będą pasować zamiennie.

Pytanie czy różnica jest tylko w głębokości czy również w jej szerokości/wysokości.

Pozdrawiam

Różnią się głębokością

I tym że c5000 ma tarcze hamulcowe przystosowane do większych obciążeń (SW)

Wymiary szpul są identyczne 52/19.

Edytowane przez Guzu
  • Like 1

Różnią się głębokością

I tym że c5000 ma tarcze hamulcowe przystosowane do większych obciążeń (SW)

Wymiary szpul są identyczne 52/19.

Dzięki :)

Jeżeli chodzi o okładziny, to rozumiem, że w wersji PG jest również carbontex? Czy jest możliwość wymiany na zwykłe?

Ktoś już o tym wspominał a ja postąpiłem zgodnie z zaleceniem. Wyciągnąłem te "carbontexy" papier 1500 i przeszlifowałem je z obu stron dość mocno. Wymyłem, odtłuściłem smar od nowa i działają o niebo lepiej (w sensie czułości).

Pacjent Stradic FL 4000.

• Like 1

Od Stelli Fj będą pasowały filcowe i bez wycinania :-)

https://bialaryba.pl/shimano-drag-washer-a-p-19895.html

2 są takie i 1 ta:

https://bialaryba.pl/shimano-drag-washer-p-15923.html

Kiedyś było pisane że do " normalnego" łowienia Carbontex się nie sprawdza to się niektórzy kłócili że lepiej im hamulec działa he he :-)

Edytowane przez przemo_w
  • Like 1

Od Stelli Fj będą pasowały filcowe i bez wycinania :-)

https://bialaryba.pl/shimano-drag-washer-a-p-19895.html

2 są takie i 1 ta:

https://bialaryba.pl/shimano-drag-washer-p-15923.html

Kiedyś było pisane że do " normalnego" łowienia Carbontex się nie sprawdza to się niektórzy kłócili że lepiej im hamulec działa he he :-)

Bo są tacy, którym zawsze lepiej działa. Niż innym.

Nieważne jakie są podkładki.

Po prostu umieją dobrze wybrać udane egzemplarze spośród wielu dostępnych w sklepie ;)

• Like 4

• 1 miesiąc temu...

Do St. Croix Legend Elite ES86MF2 czyli 2,6 cw. 7-21g co lepiej brać TP4000 zwykły czy TP4000 PG?

A co to za różnica?????ta sama wielkość i ciężar.pytanie do czego ma służyć…do ciągania wolnego i przynęt stawiających opór brałbym pg,do opadu zwykły.A najlepiej 300mhg????????

Przekrój przynęt ogólny - woblery, wahadła, obrotówki i gumy. Przynęta lub jej całkowita masa raczej nie przekracza 30g. Zwykły TP4000 napewno da radę to wiem ale wszyscy tak się zachwycają tym PG więc trochę się zacząłem zastanawiać. Że podobno mocniejszy, więcej zniesie, że przy zwijaniu nie czuć takiego oporu przynęty. To jest napewno na plus dla wersji PG ale czy przełożenie jakie ma PG nie jest trochę irytujące, gdy np. chcesz szybciej zwinąć przynętę i musisz namachać się tą korbą? W żadnym innym kołowrotku Shimano chyba nie ma wersji PG tylko w Twin Power.

• Like 1