Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Przekrój przynęt ogólny - woblery, wahadła, obrotówki i gumy. Przynęta lub jej całkowita masa raczej nie przekracza 30g. Zwykły TP4000 napewno da radę to wiem ale wszyscy tak się zachwycają tym PG więc trochę się zacząłem zastanawiać. Że podobno mocniejszy, więcej zniesie, że przy zwijaniu nie czuć takiego oporu przynęty. To jest napewno na plus dla wersji PG ale czy przełożenie jakie ma PG nie jest trochę irytujące, gdy np. chcesz szybciej zwinąć przynętę i musisz namachać się tą korbą? W żadnym innym kołowrotku Shimano chyba nie ma wersji PG tylko w Twin Power.

Bierz zwykły,bardziej uniwersalny.Ja bym brał do takiego kija 3000mhg lub daiwa certate lt 3000d.

Przekrój przynęt ogólny - woblery, wahadła, obrotówki i gumy. Przynęta lub jej całkowita masa raczej nie przekracza 30g. Zwykły TP4000 napewno da radę to wiem ale wszyscy tak się zachwycają tym PG więc trochę się zacząłem zastanawiać. Że podobno mocniejszy, więcej zniesie, że przy zwijaniu nie czuć takiego oporu przynęty. To jest napewno na plus dla wersji PG ale czy przełożenie jakie ma PG nie jest trochę irytujące, gdy np. chcesz szybciej zwinąć przynętę i musisz namachać się tą korbą? W żadnym innym kołowrotku Shimano chyba nie ma wersji PG tylko w Twin Power.

Jest irytujące i to strasznie jak dla mnie.

Pg to raczej przynęty stawiające duży opór i wolno prowadzone.

• Like 2

• 2 tygodnie później...

Witam właśnie przebrnąłem przez 57 stron wątku. I nikt nie wspomniał o przynętach znaczy o ich wadze jakie może wytrzymać ten kołowrotek czy targanie gum do 12 cm z główkami do 40 gram czyli łącznie około 60 gram, jest w stanie wytrzymać TP20 PG lub model zwykły ?

FL2500 pod klenie, a FL4000 pod bolenie (tu ostro kręcę i nic nie stuka nic nie puka). Podpiąłem tylko żeby przetestować i wychodzi że lepiej spasowany jest Stradic, ot taki paradoks. Ze Stradicòw jestem zadowolony.

Edytowane przez Daaaro

Witam właśnie przebrnąłem przez 57 stron wątku. I nikt nie wspomniał o przynętach znaczy o ich wadze jakie może wytrzymać ten kołowrotek czy targanie gum do 12 cm z główkami do 40 gram czyli łącznie około 60 gram, jest w stanie wytrzymać TP20 PG lub model zwykły ?

Przy opadingu z obciążeniem 60g. to raczej proponował bym ci TP 4000 SW.

Zwykły TP podoła, ale przy takich obciążeniach nie liczył bym na wieloletnią bezproblemową i maślaną pracę.

To samo g.. co TP

W środku się niczym w zasadzie nie różnią

W TP rotor jest sztywniejszy bo z amelinium a nie plastiku i to od strony technicznej w zasadzie tyle

Ciekawa teoria  :).

Pomijając całą resztę, wystarczy wspomnieć koło przekładni, w Stradicu czarna powłoką zaczyna znikać po pierwszym sezonie użytkowania.

W TP ta srebrna powłoka jest jednak znacznie lepszej jakości.  

Posiadam dwa stradici fl 2500/c3000 i jedne po kilku wypadach wysyłałem na gwarancję ewidentnie było czuć przekładnie. Drugi 1,5 sezonu lata z kijem 10lb i jest ok. TP 4000PG '20 używam z kijem 17lb jako uniwersalny zestaw na rzekę. Również 1,5 sezonu za sobą, ale do obciążeń powyżej 40g wybrałbym coś innego.

Posiadam dwa stradici fl 2500/c3000 i jedne po kilku wypadach wysyłałem na gwarancję ewidentnie było czuć przekładnie. Drugi 1,5 sezonu lata z kijem 10lb i jest ok. TP 4000PG '20 używam z kijem 17lb jako uniwersalny zestaw na rzekę. Również 1,5 sezonu za sobą, ale do obciążeń powyżej 40g wybrałbym coś innego.

Co polecasz?

Może ktoś mi odpisze jak w praktyce by to wyglądało:

Podpinamy do tej samej wędki raz TP4000 a później TP4000PG. Jako przynętę zakładamy powiedzmy obrotówkę nr 4 lub woblera. Woda stojąca np. jezioro. Zwijamy przynętę. Czy jest jakaś odczuwalna różnica przy takim samym kiju i przy tej samej przynęcie dla TP4000 czyli zwykłego i TP4000PG podczas zwijania przynęty?

Witam.

Tak w skrócie. Jedziemy rowerem pod górkę. Zmieniamy "przrzutką" tylną zębatkę z mniejszej na większą i odwrotnie. Czy poczujemy różnicę? Jeden cyklista poczuje, drugi nie ???? Ogólnie im niższe przełożenie tym lżej się kręci. Kwestia siły kończyn dolnych, percepcji i różnicy pomiędzy przełożeniami. W przypadku kołowrotków jest podobnie.

• Like 5

sslonio na wodzie stojącej raczej nie odczujesz różnicy ale na rzece pod prąd już tak :) w sumie ja łowiłem shimano o przełożeniu 6.2, 5.3, 4.8 i wszystkimi mi się dobrze łowiło i większej różnicy nie widziałem :) tylko że ja w sumie lekko łowię do 12g maks i może dlatego...

• Like 2

Może ktoś mi odpisze jak w praktyce by to wyglądało:

Podpinamy do tej samej wędki raz TP4000 a później TP4000PG. Jako przynętę zakładamy powiedzmy obrotówkę nr 4 lub woblera. Woda stojąca np. jezioro. Zwijamy przynętę. Czy jest jakaś odczuwalna różnica przy takim samym kiju i przy tej samej przynęcie dla TP4000 czyli zwykłego i TP4000PG podczas zwijania przynęty?

Do ciągania jednostajnego,wolnego przynęt bym wziął pg,do opadingu zwykły.

• Like 2

W moim przypadku po majowkowych testach nowego PG na wodzie stojącej czuć różnicę. Nie wiem czy wynika to z przełożenia czy z tego że PG jakby lepiej pracuje niż model ze zwykłym przełożeniem. Dzisiaj gdybym miał zostawić sobie jeden z nich pozostał by PG.