huligan77 Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Przekrój przynęt ogólny - woblery, wahadła, obrotówki i gumy. Przynęta lub jej całkowita masa raczej nie przekracza 30g. Zwykły TP4000 napewno da radę to wiem ale wszyscy tak się zachwycają tym PG więc trochę się zacząłem zastanawiać. Że podobno mocniejszy, więcej zniesie, że przy zwijaniu nie czuć takiego oporu przynęty. To jest napewno na plus dla wersji PG ale czy przełożenie jakie ma PG nie jest trochę irytujące, gdy np. chcesz szybciej zwinąć przynętę i musisz namachać się tą korbą? W żadnym innym kołowrotku Shimano chyba nie ma wersji PG tylko w Twin Power.Bierz zwykły,bardziej uniwersalny.Ja bym brał do takiego kija 3000mhg lub daiwa certate lt 3000d. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rolen Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Ja bym brał do takiego kija 3000mhg lub daiwa certate lt 3000d.Trudno się z tym nie zgodzić - jedynie bym odjął te literkę "d" na końcu tej drugiej pozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemow Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2022 Przekrój przynęt ogólny - woblery, wahadła, obrotówki i gumy. Przynęta lub jej całkowita masa raczej nie przekracza 30g. Zwykły TP4000 napewno da radę to wiem ale wszyscy tak się zachwycają tym PG więc trochę się zacząłem zastanawiać. Że podobno mocniejszy, więcej zniesie, że przy zwijaniu nie czuć takiego oporu przynęty. To jest napewno na plus dla wersji PG ale czy przełożenie jakie ma PG nie jest trochę irytujące, gdy np. chcesz szybciej zwinąć przynętę i musisz namachać się tą korbą? W żadnym innym kołowrotku Shimano chyba nie ma wersji PG tylko w Twin Power.Jest irytujące i to strasznie jak dla mnie. Pg to raczej przynęty stawiające duży opór i wolno prowadzone. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Witam właśnie przebrnąłem przez 57 stron wątku. I nikt nie wspomniał o przynętach znaczy o ich wadze jakie może wytrzymać ten kołowrotek czy targanie gum do 12 cm z główkami do 40 gram czyli łącznie około 60 gram, jest w stanie wytrzymać TP20 PG lub model zwykły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Moze i wytrzyma tylko nie wiadomo jak długo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Zwłaszcza że jakiś odestek nowych TP stuka delikatnie pod obciążeniem przy kręceniu korbą. Mam Stradici FL i tam nic nie stuka:) zobaczymy jak serwis sobie poradzi z TP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Zwłaszcza że jakiś odestek nowych TP stuka delikatnie pod obciążeniem przy kręceniu korbą. Mam Stradici FL i tam nic nie stuka:) zobaczymy jak serwis sobie poradzi z TP.używasz FL do takich obciążeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Onufry kocipała Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 używasz FL do takich obciążeń?To samo g.. co TP W środku się niczym w zasadzie nie różnią W TP rotor jest sztywniejszy bo z amelinium a nie plastiku i to od strony technicznej w zasadzie tyle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Daaaro Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 (edytowane) FL2500 pod klenie, a FL4000 pod bolenie (tu ostro kręcę i nic nie stuka nic nie puka). Podpiąłem tylko żeby przetestować i wychodzi że lepiej spasowany jest Stradic, ot taki paradoks. Ze Stradicòw jestem zadowolony. Edytowane 4 Maja 2022 przez Daaaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Witam właśnie przebrnąłem przez 57 stron wątku. I nikt nie wspomniał o przynętach znaczy o ich wadze jakie może wytrzymać ten kołowrotek czy targanie gum do 12 cm z główkami do 40 gram czyli łącznie około 60 gram, jest w stanie wytrzymać TP20 PG lub model zwykły ?Przy opadingu z obciążeniem 60g. to raczej proponował bym ci TP 4000 SW.Zwykły TP podoła, ale przy takich obciążeniach nie liczył bym na wieloletnią bezproblemową i maślaną pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adaś Niezgódka Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 To samo g.. co TP W środku się niczym w zasadzie nie różnią W TP rotor jest sztywniejszy bo z amelinium a nie plastiku i to od strony technicznej w zasadzie tyleCiekawa teoria .Pomijając całą resztę, wystarczy wspomnieć koło przekładni, w Stradicu czarna powłoką zaczyna znikać po pierwszym sezonie użytkowania.W TP ta srebrna powłoka jest jednak znacznie lepszej jakości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Posiadam dwa stradici fl 2500/c3000 i jedne po kilku wypadach wysyłałem na gwarancję ewidentnie było czuć przekładnie. Drugi 1,5 sezonu lata z kijem 10lb i jest ok. TP 4000PG '20 używam z kijem 17lb jako uniwersalny zestaw na rzekę. Również 1,5 sezonu za sobą, ale do obciążeń powyżej 40g wybrałbym coś innego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
19john92 Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Może nie było czuć przekładni a padło łożysko trzymające Pinion, daje to podobne objawy do zajechałem przekładni… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 Prawdopodobnie, bo zajechać przekładnie w kilka wyjść to mało prawdopodobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Artech Opublikowano 4 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Maja 2022 (edytowane) Może nie było czuć przekładni a padło łożysko trzymające Pinion, daje to podobne objawy do zajechałem przekładni…Też miałem ten wkurzający objaw w stradicu 4000 FL. Dlatego zamieniłem go na TP 4000 Edytowane 4 Maja 2022 przez Artech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DominikBP Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Posiadam dwa stradici fl 2500/c3000 i jedne po kilku wypadach wysyłałem na gwarancję ewidentnie było czuć przekładnie. Drugi 1,5 sezonu lata z kijem 10lb i jest ok. TP 4000PG '20 używam z kijem 17lb jako uniwersalny zestaw na rzekę. Również 1,5 sezonu za sobą, ale do obciążeń powyżej 40g wybrałbym coś innego.Co polecasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gringo Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Poszedłbym raczej w coś bardziej budżetowego. Przy tej gramaturze już nie zależałoby mi na kulturze pracy młynka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neronhell Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Co polecasz?Penn slammer. Jak się rozwali po 2-3 sezonach to i tak nie będzie mocno boleć po kieszeni. [emoji6] Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lucas Opublikowano 5 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Maja 2022 Ja również uważam że slammer 360 to będzie najlepsza opcja pod takie łowienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sslonio Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Może ktoś mi odpisze jak w praktyce by to wyglądało: Podpinamy do tej samej wędki raz TP4000 a później TP4000PG. Jako przynętę zakładamy powiedzmy obrotówkę nr 4 lub woblera. Woda stojąca np. jezioro. Zwijamy przynętę. Czy jest jakaś odczuwalna różnica przy takim samym kiju i przy tej samej przynęcie dla TP4000 czyli zwykłego i TP4000PG podczas zwijania przynęty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarek M Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Witam. Tak w skrócie. Jedziemy rowerem pod górkę. Zmieniamy "przrzutką" tylną zębatkę z mniejszej na większą i odwrotnie. Czy poczujemy różnicę? Jeden cyklista poczuje, drugi nie ???? Ogólnie im niższe przełożenie tym lżej się kręci. Kwestia siły kończyn dolnych, percepcji i różnicy pomiędzy przełożeniami. W przypadku kołowrotków jest podobnie. 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe. Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 sslonio na wodzie stojącej raczej nie odczujesz różnicy ale na rzece pod prąd już tak w sumie ja łowiłem shimano o przełożeniu 6.2, 5.3, 4.8 i wszystkimi mi się dobrze łowiło i większej różnicy nie widziałem tylko że ja w sumie lekko łowię do 12g maks i może dlatego... 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
huligan77 Opublikowano 6 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2022 Może ktoś mi odpisze jak w praktyce by to wyglądało: Podpinamy do tej samej wędki raz TP4000 a później TP4000PG. Jako przynętę zakładamy powiedzmy obrotówkę nr 4 lub woblera. Woda stojąca np. jezioro. Zwijamy przynętę. Czy jest jakaś odczuwalna różnica przy takim samym kiju i przy tej samej przynęcie dla TP4000 czyli zwykłego i TP4000PG podczas zwijania przynęty?Do ciągania jednostajnego,wolnego przynęt bym wziął pg,do opadingu zwykły. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysztof Jeżyna Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 W moim przypadku po majowkowych testach nowego PG na wodzie stojącej czuć różnicę. Nie wiem czy wynika to z przełożenia czy z tego że PG jakby lepiej pracuje niż model ze zwykłym przełożeniem. Dzisiaj gdybym miał zostawić sobie jeden z nich pozostał by PG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luciu79 Opublikowano 7 Maja 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2022 Na moc kołowrotka ma wpływ :przełożenie, oscylacja i rozmiar przekładni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi