Skocz do zawartości

Shimano Twin Power 2020

woblery L.E.

Rekomendowane odpowiedzi

Mi właśnie przyszedł TP 2020 - 4000 FD.

Po podkręceniu chwile ( mam tez Stradica 2500 6.0:1) mozna stwierdzić że to Stradic jest kolowrotekim 1,2 klasy wyższym :(

Stradiciem jak się zakręci to się korbka kręci i kręci a w TP dosyć szybo się zatrzymuje - i słychać jakby coś obcieralo i jest tez przez to szum.

To jest jakieś przegięcie !

W tamtym roku kupiłem Stradica i tez podobnie miałem i oddałem i kupiłem w innym sklepie i działa lux.

A tu kupuje człowiek kreciol 2.5 raza droższy i jest tragedia - mi po prostu rece opadly - a prosiłem w komentarzu w sklepie aby sprawdzili mi działanie kołowrotka.

Teraz w sumie nie wiem co robić - czy pp zwrocie brać innego czy może poszukać inny kołowrotek :(

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Like 1

Mi właśnie przyszedł TP 2020 - 4000 FD.

Po podkręceniu chwile ( mam tez Stradica 2500 6.0:1) mozna stwierdzić że to Stradic jest kolowrotekim 1,2 klasy wyższym :(

Stradiciem jak się zakręci to się korbka kręci i kręci a w TP dosyć szybo się zatrzymuje - i słychać jakby coś obcieralo i jest tez przez to szum.

To jest jakieś przegięcie !

W tamtym roku kupiłem Stradica i tez podobnie miałem i oddałem i kupiłem w innym sklepie i działa lux.

A tu kupuje człowiek kreciol 2.5 raza droższy i jest tragedia - mi po prostu rece opadly - a prosiłem w komentarzu w sklepie aby sprawdzili mi działanie kołowrotka.

Teraz w sumie nie wiem co robić - czy pp zwrocie brać innego czy może poszukać inny kołowrotek :(

Jak tak miałem jak kupiłem z ciekawości nowego Sustaina i się zastanawiałem czy mam w ręce Okume za 100zl czy Shimano za 1000zl :) Mam teraz dwa TP20 i Stradica FL też mam i faktycznie Stradic dużej się kręci od TP co nie oznacza że jest lepszy :) 

Z moich obserwacji wynika że kołowrotki Shimano potrzebują trochę czasu nad wodą i zaczynają zdecydowanie lepiej pracować niż nowe wyjęte z pudełka.

Nie zmienia to faktu że powtarzalność kołowrotków jest słaba.

Miałem kilka sztuk Stradica i TP i ewidentnie są egzemplarze lepiej kręcące/spasowane I gorzej, ale o tym było już mówione niejednokrotnie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Like 1

W Daiwach też mam wrażenie że Certate pracuje lżej od na przykład Luvias Airity LT. Niemniej jednak ani jeden ani drugi model nie ma żadnych dziwnych szumów i zachowań jak to miało miejsce w obu wspomnianych przeze mnie TP.

Edytowane przez scOOtt

A ja odwrotnie,z certat przeszedłem na shimano.Jeśli tp jest dobrze przesmarowany, nie ma wad fabrycznych to nic mu nie brakuje i stawiam go na tym samym poziomie co cerata[emoji12]

To mnie pocieszyłeś. Mam nadzieję, że w serwisie go naprawią. Edytowane przez Daaaro

Moje TP 2020 były wybierane spośród kilku na półce ale przez sprzedawcę ponieważ kupiłem 3 z różnych miejsc i w różnym czasie. Żaden nie wykazuje wadliwych oznak. Inaczej wygląda TP 2015, tu była loteria i mam stary przeplatany, który chodzi lepiej od młodszego o 2 lata i mniej używanego, a który od zakupu w sklepie miał większe szumy. 

Jestem w nowych TP 2020 bardzo zadowolony dlatego mam zapas w szafie...

Edytowane przez CORNEL
  • Like 1

Panowie

Łowić, łowić, łowić, a nie narzekać na kołowrotki[emoji6]

Mam Stradica i TP 2020 (kupione przez internet) i z obu jestem zadowolony. Obydwa ponad 2 lata nad wodą.

Jako ciekawostkę podam fakt, że 2 lata temu mój kolega przy mnie wyholował szczupaka 85 cm na starą daiwę (nie pamiętam modelu), w której nie trzymał hamulec. Obecnie łowi na Stradica i sobie chwali.

Z kołowrotkami jak z samochodami, zależy na jaki egzemplarz się trafi.

• Like 1

Panowie

Łowić, łowić, łowić, a nie narzekać na kołowrotki[emoji6]

Mam Stradica i TP 2020 (kupione przez internet) i z obu jestem zadowolony. Obydwa ponad 2 lata nad wodą.

Jako ciekawostkę podam fakt, że 2 lata temu mój kolega przy mnie wyholował szczupaka 85 cm na starą daiwę (nie pamiętam modelu), w której nie trzymał hamulec. Obecnie łowi na Stradica i sobie chwali.

Z kołowrotkami jak z samochodami, zależy na jaki egzemplarz się trafi.

Wiesz przy kołowrotku za 200-300 zł to moze i dobrze mówisz, ale nie za takie pieniądze - tym bardziej mam porównanie do Stradica i to on chodzi o wiele lepiej od TP, ponadto jak co coś szumu przez obcieranie to nie ma komfortu łowienia.

Wiesz przy kołowrotku za 200-300 zł to moze i dobrze mówisz, ale nie za takie pieniądze - tym bardziej mam porównanie do Stradica i to on chodzi o wiele lepiej od TP, ponadto jak co coś szumu przez obcieranie to nie ma komfortu łowienia.

A co mają powiedzieć Ci, którzy wydali na nowe auto powiedzmy 50-100 tys. zł i ciągle je naprawiają w serwisie na gwarancji. Wymiana takiego auta jest praktycznie niemożliwa, a wydana kasa nieporównywalna do ok. 1500 zł za TP (tyle dałem 2 lata temu) Kołowrotek możesz oddać lub wymienić, auta praktycznie nie.

Nabrałem jeszcze większego szacunku do TP holując w poniedziałek szczupaka 74 cm przez łan kapelonów (praktycznie hol na wydrę). Kołowrotek nawet nie jęknął i dobrze wykonał pracę. To jest maszynka do ciężkiej roboty, zatem uważam, że w tym przypadku komfort łowienia to rzecz drugorzędna. Podejrzewam, że ze Stradicem w takiej sytuacji miałbym problemy, a do finezji i komfortu mam Vańka.

Na koniec dygresja. Kręcę trochę na rowerach z przerzutkami ze stajni Shimano. Te z niższej półki po regulacji na wiosnę dają spokój na cały sezon jednak pracują średnio. Te z wyższej np. SX trzeba regulować częściej, ale pracują jak masełko.

Jak widzisz ten producent daje każdemu wg. potrzeb.

Pozdrawiam.

Jak bym chciał maszyny do ciężkich zadań bez komfortu, to bym slammera sobie za 3 stówy kupił a nie TP za 1600

Mimo wszystko w TP jest większy komfort niż w Slamerze no i ten ostatni popracuje znacznie krócej niż TP.

A co mają powiedzieć Ci, którzy wydali na nowe auto powiedzmy 50-100 tys. zł i ciągle je naprawiają w serwisie na gwarancji. Wymiana takiego auta jest praktycznie niemożliwa, a wydana kasa nieporównywalna do ok. 1500 zł za TP (tyle dałem 2 lata temu) Kołowrotek możesz oddać lub wymienić, auta praktycznie nie.

Nabrałem jeszcze większego szacunku do TP holując w poniedziałek szczupaka 74 cm przez łan kapelonów (praktycznie hol na wydrę). Kołowrotek nawet nie jęknął i dobrze wykonał pracę. To jest maszynka do ciężkiej roboty, zatem uważam, że w tym przypadku komfort łowienia to rzecz drugorzędna. Podejrzewam, że ze Stradicem w takiej sytuacji miałbym problemy, a do finezji i komfortu mam Vańka.

Na koniec dygresja. Kręcę trochę na rowerach z przerzutkami ze stajni Shimano. Te z niższej półki po regulacji na wiosnę dają spokój na cały sezon jednak pracują średnio. Te z wyższej np. SX trzeba regulować częściej, ale pracują jak masełko.

Jak widzisz ten producent daje każdemu wg. potrzeb.

Pozdrawiam.

Ja i tak chce TP, tylko wkurza mnie że drugi w ciągu kilku miesięcy kołowrotek z tej stajni - i przychodzi mi rzech uszkodzony :(

Każdy kołowrotek generuje szum czy tego chcemy czy nie...szumi exist, stella i każdy inny. Jeśli chcesz kupić drogi kołowrotek z myślą o braku szumu to pamiętaj, że taki nie istnieje. Szkoda prądu na rozprawki o szumie kołowrotków bo wniosek będzie zawsze taki sam, wirujące części będą słyszalne i nie będzie to melodia inna niż szum.

• Like 3