Skocz do zawartości
  • 0

Szczupły z Belly Boat'a

rognis_oko

Pytanie

19 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• 0

Tak, dobre zdjęcie piękna ryba. Dodatkowo znam całą historię jak doszło do złowienia tej ryby i co się działo dzień przed ale myślę, że zostawię ją dla siebie ... Ale swoją drogą to śmieszna historia. Co ciekawe, z wędkarskiego punktu, szczupak został złowiony na znanej i łownej miejscówce.

Pozdrawiam

Remek

• 0

Marku, szczupak jak szczupak. Po prostu bardzo duży. Ale z takich pływadełek łowią ludzie sumy i to takie 1,5 do 2 metrów n.p. na Rodanie. Wyobrażasz sobie hol takiego suma.To musi być wrażenie jak przycumowany wąchal pomacha ogonkien. Na pewno po skórze przechodzą dreszcze. ale jak pracuje adrenalinka jak ma ochotę zanurkować... .

pozdrawiam

• 0

@Andrzej,

widziałem parę filmów jak sumiarze łowią swoje okazy używając pływadełek. Najczęsciej we Francji i we Włoszech.

To niesamowite. Jak już weźmie porządna ryba, to lubi pociągnąć po wodzie takie pływadełko z wędkarzem.

Widziałem tak łowione sumy, które przekraczały ponad 2 metry... :mellow:

@Friko,

ten szczupły wziął na rybkę ze spławikiem.

Metoda jest podobna do spinningowej, bo bardzo często zmienia się miejsce postawienia rybki i dodatkowo zwija się ją tak jak spinningiem.

Holendrzy bardzo dużo łowią na rybki, na trupki.

• 0

To może są to tylko trupki, kto wie...

Na wszystkich stronach holenderskich widzę na zdjęciach szczupakowe zestawy spławikowe z rybkami (najczęściej okoń lub płoć).

Jeżeli jest to trupek to w zasadzie po co spławik? Rozumiem, że to sygnalizator brań ale po co? Branie szczupaka, na trupka będzie widać na szczytówce wędziska.

Jeżeli spławik jest wykorzystany do tego aby zawiesić trupka nad dnem to po co stosują takie duże ciężarki? Sam trupek i kilka śrucin wystarczy aby utrzymać trupka blisko dna.

Może oni łowią nielegalnie na żywca?

Jakoś na zdjęciach, te rybki wykorzystywane do połowów, wyglądają mi na żywe...ale może tylko sie mylę...

• 0

Rognis u nich jest podobnie jak w Irlandii. Bezwzględny zakaz na żywca, ale trupek jak najbardziej. a jak przypłynął do Irlandii trupek. razem z wędkarzami z Niderlandów. a co do zestawu to Ty Sebek nie podejżewaj ich o tak wysublimowane zestawy.

Chociasz może masz rację. Stosując taki zestaw zawsze można go szybciutko przezbroić. Z brzegu nic nie widać. To są tylko domysły bo nie widziałem. Ale u nas też jest coś podobnego co z brzegu wygląda jak poprwyny zestaw. krótka ninfa. Przeciesz zamiast wełnianej muchy lepiej jak się coś rusza. W tym przypadku to już nie są domysły. To jest spotykana praktyka. Przykre.

pozdrawiam

• 0

Frico co to znaczy zasadniczo kłusował.? To coś tak jak u nas. Gostek łowi stczupaki na żywcam ma 2 wądki główne i 5 pomocniczych. Ty mu mówisz, że kłusuje, a on krzyczy - jakie kłusownictwa, przeciesz już wolno łapać na żywca. Czyli w zasadzie ma rację, prawda?

pozdrawiam