Skocz do zawartości

KLUB "STRZEGOMKA"

Gość Tomek O

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie nie wyobrażam sobie by mej osoby nie bylo w klubie.Jako rodowity Strzegomianin rzekę na odcinku od źródel do granicy okregu Wałbrzych znam dokładnie i od 12 lat staram się o to by w rzece były ryby.Osobiscie przywoziłem pstrągi z dopływu Bystrzycy do Strzegomki (2000 szt.) wpuszczałem wylęg troci wedrownej a trzy lata temu lipienie.Lipienie pięknie przyjeły się i odbywają tarło.Zapraszam na stronę Strzegomski Serwis Wędkarski(jest to strona Kola Strzegom).

Prosze dopisać mą osobę do listy.

Pozdrawiam Stanisław Pomykała

To lipien ze Strzegomki złowiony przez młodego muszkarza Kubę i wypuszczony! Mamy nie tylko wylęg lipieni ale i WĘDKARSKI NARYBEK

post-6383-1348917030,5365_thumb.jpg

• Like 1

Mam taką smutną wiadomość odcinek miejski rzeki w Strzegomiu został zmeliorowany i przepadły miejsca gdzie można było obserwować tasujące się 40 cm lipienie.W naszym kraju melioracja polega na zasypaniu wszystkich przegłębień i wyrównaniu koryta,teraz można korytem spacerować w sandałach.A miał byc tylko usunięty nadmiar naniesionego żwiru.Zawsze to kilka wywrotek mniej do wywiezienia i jakoś Okreg Wrocław nie robi szumu.Trafia mnie jak sobie przypomnę uśmiechniete twarze włodarzy miasta na zdjęciu z informacja o przewidywanych pracach.Na nic obietnice o powiadomieniu Zarzadu Koła by wczesniej odłowić meliorowany odcinek rzeki.Dowiedzieliśmy się jak zobaczyliśmy koparki w korycie rzeki.Ręce opadają.

Tak się zastanawiam czy jest osoba w Okregu Wrocław ktora odpowiada za stan wód górskich bardzo chętnie bym się z nią spotkał.Jak przed laty byłem szczęśliwy gdy zostałem poproszony o pomoc w rozstawieniu wylegu troci wędrownej(400 000 szt.)którą przywiózł kierowca w workach.Cały dzień chodziliśmy z wiaderkami na odcinku rzeki od Morawy do Dobromierza.Niestety to był początek i zarazem koniec wspólpracy.

@lipien 54, a kiedy zrobili tą meliorację i gdzie dokłądnie? Ja praktycznie każde wakacje w dzieciństwie spędzałem nad Strzegomką (ja znam w miarę dobrze odcinek od Dobromierza do Strzegomia) i ostatnio w listopadzie będąc na grobach widziałem na przeciwko szkoły pięknego lekko 40 cm kropasa jak się wygrzewał w słońcu, więc być może to jedno z Twoich dzieci;-) Pozdrawiam

ja tez sie chetnie przyłacze do tego klubu zreszta do każdego który chroni pstrągi i nie tylko na Dolnym Ślasku i służe pomocą

Co do melioracji to niestety dowiedziałem sie niedawno że chcą zniszczyc kolejną naszą rzeczke mianowicie Ścinawke :(

Kończą już koło ronda poniżej szkoły,podejrzewam że był to lipień pstrągi są z natury bardziej płochliwe a te większe szczególnie.Pstragi juz w 2006 łowilem duze największy 46 cm a w zeszłym sezonie w okolicach Pastuchowa złowiony został już powyzej 60 cm.Rzeka nie ma gospodarza z prawdziwego zdarzenia,gospodarki nie ma wcale.

Kropas to był na 100%, długą chwilę tam stałem. Przy murku, chyba teraz już można powiedzieć w czasie przeszłym, była rynna, a ona stał na krawędzi. Sam byłem zdziwiony, że się nie boi, zwłaszcza że pełno ludzi z okazjo odwiedzin grobów tam chodziło tego dnia. A na Grabach też zmeliorowali?