Janusszr Opublikowano 15 Marca 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2021 (edytowane) Kołowrotek jako element wyważający ma znaczenie, ale w bardzo ograniczonym zakresie i przy krótkich wędziskach. Wynika to z ukształtowania stopki, im bardziej odgięta ku tyłowi, tym większe przesunięcie ciężaru kołowrotka do tyłu od środka ciężkości, ale to jest "kropla w morzu" Sprawdzałem wyważenie kołowrotka. Taki trochę aptekarz ze mnie. Tak jak piszesz. "Kropla w morzu", ale raczej na niekorzyść wędki. Na niekorzyść, bo jak szpula np. w moim najcięższym Slammerze 560 jest wysunięta max do przodu, to kołowrotek leci nieznacznie na "pysk" i musi ciągnąć w tym samym kierunku wędkę. Jak max cofnięta, to jest wyważony idealnie. Reszty z mojego stadka nie sprawdzałem.Ot takie doświadczenia aptekarskie Edytowane 15 Marca 2021 przez Janusszr 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
snejki Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Z podobnych kijków jest jeszcze Mitchell Epic R Spinning - 3,00m 2-12g aczkolwiek nie miałem go w ręku więc się nie wypowiem. Czy ma ktoś może jakiś doświadczenia? Ja mam Microflexa 230 3-15 i używam go na pstrągi. Jestem bardzo zadowolony. Jestem zmuszony jednak na podlaskie rzeczki znaleźć coś dłuższego i przymierzałem się właśnie do Chubstera 3,05 3-15, ale po przeczytaniu Waszych opinii zastanowię jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 (...) po przeczytaniu Waszych opinii zastanowię jeszcze.... i to bardzo głęboko, bo później trudno o zbyt na ten chłam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 6 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Kwietnia 2021 ... i to bardzo głęboko, bo później trudno o zbyt na ten chłam... Dla jednych chłam, dla innych nie. Mam znajomego ( b.majętny gość), który używa wędzisk teleskopowych wyprodukowanych jeszcze w CCCP 50+ lat temu, takich typowo ciężkich krowich ogonów. Twierdzi, że lepszych jeszcze nikt nie wyprodukował 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @Janusszr, ale w temacie nie chodzi o ugięcie (krowie ogony), tylko o wyważenie wędzisk, a Chubster w tej dziedzinie to chyba jedna z najgorszych konstrukcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Okonhel Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @Janusszr, ale w temacie nie chodzi o ugięcie (krowie ogony), tylko o wyważenie wędzisk, a Chubster w tej dziedzinie to chyba jedna z najgorszych konstrukcji. Chubster 275 już tak nie leci na pysk jak 3,05 - łowi się nim dobrze a kolega wahał się między Microflexem 2,70 a Chubsterem 3,05. 1 gr różnicy w dolnym i goórnym c.w. też nie jest przepaścią i krótszy Chubster bolenia wyholuje. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 @Janusszr, ale w temacie nie chodzi o ugięcie (krowie ogony), tylko o wyważenie wędzisk, a Chubster w tej dziedzinie to chyba jedna z najgorszych konstrukcji.Wiem. Napisałem to, bo niektórym brak wyważenia nawet podoba się Te ruskie teleskopy pod własnym ciężarem wyginają się w piękny łuk. Nie wiem czy kilogram w dolniku wyważyłby to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Wiem. Napisałem to, bo niektórym brak wyważenia nawet podoba się Te ruskie teleskopy pod własnym ciężarem wyginają się w piękny łuk. Nie wiem czy kilogram w dolniku wyważyłby to.Nadal nie rozumiem jaki związek ma ugięcie z wyważeniem wędziska. Są wędziska, które "leją" jak krowi ogon i są dobrze wyważone, są też sztywne kije od miotły i też są dobrze wyważone. Moim zdaniem nie ma żadnego przełożenia wyważenie na wyważenie konstrukcji.Natomiast zgadzam się, że są fani kijków lecących "na łeb", sam znam takich bo udało mi się sprzedać dwa takie wędziska (spinna i casta), a nabywcy byli zachwyceni. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 ... i to bardzo głęboko, bo później trudno o zbyt na ten chłam... Piszesz o trudnościach w pozbywaniu się chłamu. Nie dla wszystkich chłam jest chłamem. Nadal nie rozumiem jaki związek ma ugięcie z wyważeniem wędziska. Nie ma żadnego związku. Nigdzie o tym nie napisałem. Nie doszukuj się drugiego dna w moich wypowiedziach Pisząc o krowim ogonie chciałem uwypuklić minusy ruskiego sprzętu, które to stają się minusami dodatnimi dla niektórych wedkarzy Rozumiesz teraz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (...)Rozumiesz teraz?Nie, nie rozumiem, bo w temacie roztrząsana jest sprawa wyważenie, a Ty mieszasz w to ugięcie. Trudno, nie rozumiem i nie będę tego zgłębiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 7 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2021 (edytowane) Nie, nie rozumiem, bo w temacie roztrząsana jest sprawa wyważenie, a Ty mieszasz w to ugięcie. Trudno, nie rozumiem i nie będę tego zgłębiał. Rency opadły, ale szanuję to Masz prawo nie rozumieć. Tematem przewodnim jest wybór wędziska, a nie jego wyważenie. Odniosłem się niepotrzebnie do Twojej wypowiedzi. Przepraszam. Edytowane 7 Kwietnia 2021 przez Janusszr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alexspin Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 (edytowane) (...)Tematem przewodnim jest wybór wędziska, a nie jego wyważenie. (...)Bezsprzecznie tak, wybór wędziska m.in. pod kątem jego wyważenia, a nie ugięcia.Pozdrawiam, bez odbioru. Edytowane 8 Kwietnia 2021 przez Alexspin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Janusszr Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi