Skocz do zawartości

Twardogłowe władze ZG PZW

uvex

Rekomendowane odpowiedzi

Siema.

W zasadzie tak informacyjnie zapoznam kolegów z korespondencją, jaką przeprowadziłem z ZG PZW w zakresie terminu organizowania Indywidualnych Spinningowych Mistrzostw Polski w 2020 roku. Termin zeszłorocznych mistrzostw również wymuszał organizację zawodów na szczeblu kół w maju.

From: Robert K<ke......@gmail.com>
Sent: Monday, December 23, 2019 8:47 AM
To: sekretariat@zgpzw.plbiuro@pzwokregkielce.pl
Subject: Organizacja mistrzostw w spinningu w 2020

Witam

Chciałbym poinformować Państwa, że termin 11/14.06.2020r do rozgrywania zawodów najwyższej rangi, to kpina. Kpina z władz okręgu, kół oraz wędkarzy. Proszę państwa, taki terminarz wymusza organizowanie zawodów spinningowych na szczeblach kół w maju.

Niechcący, tak się składa, że w maju okresem ochronnym objęte są sandacze. Dla przypomnienia zwracam uwagę, że jest to jeden z głównych gatunków poławianych metodą spinningową.

Ponadto informacyjnie zwracam uwagę, że szczupaki w maju są po tarle i wyglądają jak zwłoki, a nie jak ryba godna wędkarskich zawodów.

Proszę państwa, czy to nie czas najwyższy, aby wszystko planować z rozsądkiem i z głową??? Kiedy Państwa czyny zaczną iść z duchem czasu i potrzeb???

Ocknijcie się tam na górze, bo czasy się jakby lekko zmieniły.

Z poważaniem

R. K

From: sekretariat@zgpzw.pl <sekretariat@zgpzw.pl>
Sent: Monday, December 23, 2019 10:18 AM
To: sportpzw@zgpzw.pl; Tadeusz C.  <t.c.....@zgpzw.pl>; p.d......@zgpzw.pl
Subject: FW: Organizacja mistrzostw w spinningu w 2020

Dzień dobry,

uprzejmie proszę o przesłanie do GKS i zajęcie się poniższą sprawą.

Pozdrawiam,

Donata M.

Od: T. C. <t.c.........i@zgpzw.pl>
Date: czw., 23 sty 2020 o 12:15
Subject: Organizacja mistrzostw w spinningu w 2020
To: <k........@gmail.com>
Cc: <biuro@pzwokregkielce.pl>

Dzień dobry!

W odpowiedzi na pismo z dnia 23 grudnia 2019 roku przysłanego do Sekretariatu Biura ZG PZW w Warszawie, które zostało zarejestrowane pod nr L.dz. 2105 uprzejmie informujemy, że przedmiotowy temat był jednym z punktów obrad Głównego Kapitanatu Sportowego w dniu 11 stycznia 2020 roku.

GKS informuje, że zawody rozgrywa się z uszanowaniem okresów i wymiarów ochronnych wyznaczonych w Rozporządzeniu Ministra Rolnictwa a termin Indywidualnych Spinningowych Mistrzostw Polski jest najlepszym i jedynym terminem możliwym do rozegrania zgodnie z sugestią organizatora.

Z poważaniem

Z up. Tadeusz C.

Zespół Sportu i Młodzieży

Biura ZG PZW w Warszawie

R K
16:12 (31 minut temu)

cleardot.gif
cleardot.gif
do CH.biuro
cleardot.gif

Skoro mają Państwo za nic słuszne sugestie i uwagi kierowane pod państwa adresem i nic sobie nie raczycie robić z głosu szeregowych członków, 
to pozostaje mi życzyć aby zwykli członkowie jak najszybciej odwdzięczyli się tym samym.

Bez poważania

R. K

Edytowane przez uvex
  • Like 1

witam. A miejsce organizowania tych zawodów to rzeka  San / Myczkowce więc to są zawody  gdzie rybą punktowaną będą tylko pstrągi i jest to uzupełnienie GP Polski w spinningu z brzegu .Z tych zawodów bedzie wybierana Kadra Narodowa na mistrzostwa świata w połowie pstrąga kture odbędą sie w czerwcu wiec termin jest jak najbardziej na miejscu.

Ile okręgowych kapitanatów sportowych organizuje mistrzostwa okręgu na wodzie pstrągowej?

By wyłonić mistrza okręgu na wodzie w przybliżeniu podobnej do miejsca rozgrywania nadrzędnych mistrzostw. 

Niestety w moim okręgu Lublin mistrzostwa rozegrane będą z łodzi na jeziorach 23-24.maja.

witam. A miejsce organizowania tych zawodów to rzeka San / Myczkowce więc to są zawody gdzie rybą punktowaną będą tylko pstrągi i jest to uzupełnienie GP Polski w spinningu z brzegu .Z tych zawodów bedzie wybierana Kadra Narodowa na mistrzostwa świata w połowie pstrąga kture odbędą sie w czerwcu wiec termin jest jak najbardziej na miejscu.

Czyli kolegi zdaniem ZG PZW jest rozgrzeszone?!

Ciekawe czy sandacze też tak uważają. Ale pewnie pilnując gniazda z ikrą czy też narybkiem ochoczo polują na spinningowe wabie ????????????

Sport wędkarski teraz jest dostosowany do Mistrzostw  Świata w połowie pstrąga z brzegu i Teamowych Mistrzostw Świata z łodzi. Do tych zawodów wybierana jest Kadra Narodowa .  W porzednich latach po reorganizacji sportu w PZW , Mistrzostwa Polski nic nie wnośiły  dla zwycięzcy poza tytułem.Nie wiem jak teraz będzie ale przypuszczam że Mistrz Polski bedzie mógł startować w MŚ. A że MŚ też oganizowane sa w czerwcu to jak można zorgznizować zawody w puziniejszym terminie. A co do sandaczy dla mnie organizowanie zawodów gdzie zawodnicy nie nabędą nowych doświadczeń w sportowym połowie pstrągów mija się z celem .Mistrzostwa Polski jak wyżej pisałem są organizowane na Sanie a to specyficzna rzeka i umiejętności w łowieniu sandaczy nic nie dadzą. Lepiej żeby Okręgi jak nie na pstrągch to przynajmniej na rzekach organizowały Mistrzosta Okręgu tam gdzie występują gatunik ryb zajmujące podobne miejsca bytowania co pstrągi , więc kleń , jaż, boleń.

• Like 1

witam. A miejsce organizowania tych zawodów to rzeka  San / Myczkowce więc to są zawody  gdzie rybą punktowaną będą tylko pstrągi i jest to uzupełnienie GP Polski w spinningu z brzegu .Z tych zawodów bedzie wybierana Kadra Narodowa na mistrzostwa świata w połowie pstrąga kture odbędą sie w czerwcu wiec termin jest jak najbardziej na miejscu.

Sport wędkarski teraz jest dostosowany do Mistrzostw  Świata w połowie pstrąga z brzegu i Teamowych Mistrzostw Świata z łodzi. Do tych zawodów wybierana jest Kadra Narodowa .  W porzednich latach po reorganizacji sportu w PZW , Mistrzostwa Polski nic nie wnośiły  dla zwycięzcy poza tytułem.Nie wiem jak teraz będzie ale przypuszczam że Mistrz Polski bedzie mógł startować w MŚ. A że MŚ też oganizowane sa w czerwcu to jak można zorgznizować zawody w puziniejszym terminie. A co do sandaczy dla mnie organizowanie zawodów gdzie zawodnicy nie nabędą nowych doświadczeń w sportowym połowie pstrągów mija się z celem .Mistrzostwa Polski jak wyżej pisałem są organizowane na Sanie a to specyficzna rzeka i umiejętności w łowieniu sandaczy nic nie dadzą. Lepiej żeby Okręgi jak nie na pstrągch to przynajmniej na rzekach organizowały Mistrzosta Okręgu tam gdzie występują gatunik ryb zajmujące podobne miejsca bytowania co pstrągi , więc kleń , jaż, boleń.

Jak to teraz mówi młodzież-jebłem :)

Nie lepiej od razu nazwać te Mistrzostwa Polski Mistrzostwami w Wyłanianiu Kadry na Mistrzostwa Świata w Łowieniu  Pstrągów? :D

• Like 1

Kolego Robercie, jedna uwaga. Sport organizuje Główny Kapitanat Sportowy, nie Zarząd Główny.

A czy ten kapitanat to odrębna jednostka? Niezależna i nie podlegająca pod ZG PZW? Pytam bo nie wiem. Zresztą osobiście mam to mocno w poważaniu. Psy szczekają, karawana zasuwa dalej. Tylko ryb jakoś jakby coraz mniej.

Pozdro

• Like 1

A czy Okręg jest zobowiązany organizować mistrzostwa okręgu przed krajowymi??

Rozwiązanie najprostsze z mozliwych. Reprezentację na Mistrzostwa wyłaniamy w roku poprzedzającym start...

Mozliwe jest wtedy nawet zorganizowanie całego cyklu, by wybrać tych najlepszych, którzy w roku nastepnym będą Okręg reprezentować...

To chyba nie jest jakies trudne i skomplikowane??

• Like 4

Tak właśnie jest to zorganizowane w moim okręgu.

Robert, GKS jest odrębnym bytem, choć uzależnionym od ZG, który go "karmi". Każda część organizacyjna PZW jest jakoś zależna od ZG, ale to kapitanat decyduje co, kiedy i gdzie w sporcie na poziomie ogólnozwiązkowym.

• Like 3

Tak właśnie jest to zorganizowane w moim okręgu.

Robert, GKS jest odrębnym bytem, choć uzależnionym od ZG, który go "karmi". Każda część organizacyjna PZW jest jakoś zależna od ZG, ale to kapitanat decyduje co, kiedy i gdzie w sporcie na poziomie ogólnozwiązkowym.

Tak jest - a przynajmniej było - to zorganizowane w całej Polsce. Cykl Grand Prix plus Mistrzostwa Polski wyłaniały Kadrę na przyszły rok i drużynę na MŚ w przyszłym roku.

Edytowane przez Sayonara
  • Like 2

Wraz z przyjściem nowej władzy w 2017 roku w ZOSW PZW(kto nie wie co oznacza ten skrót, niech wpisze sobie w wyszukiwarkę) pojawiły się nowe pomysły na dyscyplinę spinningową. Dotychczasowy system zawodów, który dopuszczał zawody zarówno z łodzi jak i brzegu, zaczął ulegać modyfikacjom, z tradycyjnych zawodów sum/szczupak/sandacz/boleń/kleń/jaż/okoń w kierunku zawodów pstrągowych(brzegowych). Podyktowane to zostało tym, że postawiono na tą gałąź spinningu(wyczynowy połów pstrąga) w której rozgrywane są mistrzostwa świata. Z drugiej strony dotychczasowy styl zawodów spinningowych(z łodzi) szybko zaadaptowały zawody drużynowe tzw. Teamów(par), w której to gałęzi spinningu również rozgrywane są MŚ.

CDN

P K <p...........@poczta.onet.pl>
27 sty 2020, 14:36 (18 godzin temu)

cleardot.gif
cleardot.gif
do henrykmachkrzyniuchakrzys31mareknRomanRyszardSebastianSławomirTKNzibi621zbychcZbigniewmnieCH.
cleardot.gif
Szanowny Panie,
w tym roku spinningowe mistrzostwa Polski odbędą się na rzece San, a głównym przedmiotem połowów będą pstrągi potokowe.
Okres ochronny dla tego gatunku rozpoczyna się 1 września, a połów w miesiącu lipcu i sierpniu jest mocno ograniczony z powodu
letnich stanów wód i temperatur. Każdy kto łowi pstrągi bądź organizuje zawody na pstrągowych wodach rozumie sytuację.
Rozumie również, iż aby dobrze przygotować się do takiej imprezy należałoby trenować i rozgrywać zawody eliminacyjne na pstrągach
a nie sandaczach czy szczupakach.

Mimo wszystko z poważaniem
cleardot.gif

R K <k...........72@gmail.com>
27 sty 2020, 15:00 (17 godzin temu)

cleardot.gif
cleardot.gif
do Piotr
cleardot.gif
Szanowny Panie. Uprzejmie informuję, że państwa decyzje ciągną za sobą cały szereg zdarzeń, z których po prostu tam na górze nie zdajecie sobie sprawy. Rozumiem, że Pana i Państwa zdaniem wszystkie okręgi oraz wszystkie koła w okręgach powinny zorganizować zawody rangi mistrzostw koła, oraz okręgu na wodach zasobnych w pstrągi, czyli najlepiej na Wodach Górskich. Normalnie ubawiłem się po pachy.
Gratuluję dobrego samopoczucia oraz wyszukanego humoru. 
Proszę się nie dziwić, że w związku z takim podejściem do tematu, zainteresowanie zwykłych wędkarzy udziałem w mistrzostwach kół i okręgów, spada z roku na rok. I tak naprawdę, to odnoszę wrażenie że o to w tym wszystkim chodzi. Wolicie się pławić we własnym sosie. Tak więc zdrowia życzę. 
R. K

W gwoli ścisłości, łowię pstrągi od ponad 30 lat i niestety nie mają Państwo u mnie zrozumienia. Wręcz przeciwnie, nie mogę się nadziwić Państwa krótkowzroczności. 

Chyba tymi postami zakończyłem dyskusję.

Tak czy siak PZW O Kielce jest w stanie zorganizować zawody rangi Mistrzostw Okręgu na Wodach Górskich, jednakże z powodu wielu trudności niczego takiego nie zorganizuje. Poszczególne koła takiej imprezy nie zorganizują. Nie ma takiej możliwości!!! 
Co w związku z powyższym. Osobiście myślę, że na Mistrzostwa Polski prolongatę otrzymywać powinni mistrzowie z poprzedniego roku. W ten sposób okręgi nie musiały by wyłaniać mistrzów w maju/czerwcu a poszczególne koła w maju. Pytanie brzmi jak to wyłożyć władzą Okręgu??? Jak przekonać władze poszczególnych kół??? Czy takie sprawy nie powinny być ustalane odgórnie??? Czy zwykły wędkarz musi się tym interesować i wytykać badziewne myślenie ludzi odpowiedzialnych za logiczne funkcjonowanie PZW???
Dodam jeszcze, że od ładnych kilku lat uczestniczyłem w mistrzostwach mojego koła, bo po prostu był to dzień, w którym można było spotkać się z kolegami. W zeszłym roku już udziału w tym nie brałem ze względu na majowy termin. W tym roku będzie podobnie. 
​Stwierdzam, że przez te wszystkie lata ewoluowałem i nie bawi mnie machanie spinningiem nad głowami siedzących w gnieździe sandaczy. Nie tędy droga. Wolę w terminie organizowanych majowych zawodów, jechać nad pstrągową rzeczkę. Czy przesadzam? Pewnie w mniemaniu wielu kolegów tak, ale ja mam poczucie, wręcz jestem przekonany, że nie.
I w zasadzie to tyle ode mnie.

Edytowane przez uvex

Sluszny kierunek, na dluzsza mete. 

Nie komentuje terminow zawodow, korespondencji z betonem, czy detali organizacyjnych.

W perspektywie kilku lat sensownym jest, by glodni rywalizacji wedkarze, zamiast na resztkach populacji dzikich drapieznikow, rywalizowali o puchary lowiac produkty z hodowli pstragowych.

Najlepiej na zamknietych akwenach w ramach Trout Area.

Ewentualnie na zamknietych odcinkach rzek miedzy zbiornikami zaporowymi lub MEW .

Powodzenia zycze !

• Like 4

Sluszny kierunek, na dluzsza mete. 

Nie komentuje terminow zawodow, korespondencji z betonem, czy detali organizacyjnych.

W perspektywie kilku lat sensownym jest, by glodni rywalizacji wedkarze, zamiast na resztkach populacji dzikich drapieznikow, rywalizowali o puchary lowiac produkty z hodowli pstragowych.

Najlepiej na zamknietych akwenach w ramach Trout Area.

Ewentualnie na zamknietych odcinkach rzek miedzy zbiornikami zaporowymi lub MEW .

Powodzenia zycze !

Daniel, wszelkie poważne imprezy karpiowe od lat są na komercjach, a teoretycznie powinno być łatwiej zawodnikom- patrząc na politykę zarybieniową PZW

• Like 1

No niestety jest kontynuacją. Jednemu gostkowi się pomyliło i odpowiedział na email całej grupie. W związku z czym email dotarł i do mnie????

I pięknie Piotrze, chociaż wątpię czy zostanie to przeczytane ze zrozumieniem, bo wiele tendencyjności było w tych pismach. Miejmy jednak taką nadzieję, a jak nie to pozostanie Ci tylko zarybić San sandaczem........ Pozdrawiam

Nie omieszkałem oczywiście odpowiedzieć.

Gościu, następnym razem upewnij się, czy email idzie tylko do osoby do której chcesz aby dotarł.

I pięknie?! Bez jaj. Jesteście jedną kliką szytą na swoją miarę. Nic do was nie dociera i niestety nie dotrze. Aż żal, że macie przełożenie na co kolwiek i gdzie kolwiek.

R K

Normalnie i straszno i śmieszno. Wręcz ubaw po pachy. Normalnie jak w powiedzeniu o babie i radiu.

Pozdrawiam i nie męczę więcej kolegów.

Robert