Skocz do zawartości

Cięższy uniwersalny spining (boleń, sandacz, szczupak, troć)

Krupin

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem, wiem że się nie da.

Ale może jednak ktoś mi może polecić jakiś uniwersalny spining który obsłuży bolenia (standardowe boleniowe przynęty), sandacza (wobler i z opadu główki tak max. do 15-18g), szczupaka (jezioro, średnie i duże przynęty tj. gumy, wahadła, obrotki) i od biedy także trocie z rzek.

Łowienie 100% z brzegu lub brodząc z wody. Tak myślę że w grę by wchodziło 2,7m +-5cm, i c.w. pewnie 10-30g (35g). 

Budżetowo powiedzmy 500-1000pln.

Ktoś, coś?

• Like 1

Cięższą taiahe używam na głowacice, także coś poczytam o proponowanej.

A Avidem łowiłem lata ale lżejszym - do 18g i faktycznie to był doskonały lekki uniwersał, jednak cena avida jest dość wysoka i może było by coś tańszego. Tym bardziej że jednak więcej łowię lżejszym spiningiem, także ten byłby drugim w kolejności co do częstotliwości łowienia.

Edytowane przez Krupin

Cięższą taiahe używam na głowacice, także coś poczytam o proponowanej.

A Avidem łowiłem lata ale lżejszym - do 18g i faktycznie to był doskonały lekki uniwersał, jednak cena avida jest dość wysoka i może było by coś tańszego. Tym bardziej że jednak więcej łowię lżejszym spiningiem, także ten byłby drugim w kolejności co do częstotliwości łowienia.

To poszukaj w używkach. Jest chyba taki obecnie na olx.

• Like 1

Koledzy dobrze podpowiadają tego avida MHF do 1 oz. Świetny uniwersal do zastosowań jakie wymieniłeś. Poszukaj używki wtedy bez problemu zmieścisz się w ok 800zl.od siebie tylko dodam że gdybyś częście lowil nim gumami to proponowałbym długość 8,6 a jeśli częsciej woblery niż gumy to 9'

• Like 2

Na upartego wszystko się da ;)

Avid powinien się sprawdzić, ale cena i serwis gwarancyjny są adekwatne w USA, a nie u Nas. Wiem, że St. Croix ma wielu zwoleników, ale nie dałbym za nią tyle pieniędzy.

Moje typy:

Robinson Ultra Power Jig 8-30 -Według Marka Szymańskiego "kij, który nie istnieje", bo rzuca 3cm woblerkiem a za chwilę 30g gumą.

Szybka, cięta, elektryczna...wklejka. Bardzo czuły, wysokiej jakości blank z czasów świetności firmy Robinson. Era sprzed Diaflex'a. Raczej już nie do dostania.

Ron Thompson Tyran 10-30 - "tani chrust"... który podnosi wiadro 10kg i dynda nim nad ziemią bez zająknięcia.

W oryginale fatalnie uzbrojony (jak każda taniocha) ale pancerny i czuły blank. Po przezbrojeniu - najlepszy travel jaki miałem.

Shimano BeasMaster 10-30 z pierwszej serii - według Szymańskiego "tanie mięso". Legendarny klasyk. Prawdziwie niezniszczalna wędka, można o nią nie dbać, rzucać po łodzi, wozić w bagażniku, kosić trawę, walić w gałęzie, wytrzeć i łowić ryby.  BeastMasterem można z powodzeniem łowić okonie, a kiedy indziej sumy czy łososie. Miota przynętami (nawet małymi) jak katapulta, można go do woli przeciążać bez strachu.

Edytowane przez kineret
  • Like 1

Avs86mhf2, kijek swoje kosztuje ale tak jak Koledzy wcześniej pisali powinien spełnić Twoje oczekiwania. Sam takiego używam i jestem naprawdę zadowolony. Od 8g w górę to jego optimum ale poradzi sobie z 5g plus Matusiak 3" czy wirujacy ogonek 6g a to małe przynęty.

• Like 1

....

Ron Thompson Tyran 10-30 - "tani chrust"... który podnosi wiadro 10kg i dynda nim nad ziemią bez zająknięcia.

W oryginale fatalnie uzbrojony (jak każda taniocha) ale pancerny i czuły blank. Po przezbrojeniu - najlepszy travel jaki miałem.

.....

Mój ulubiony post na JB  :)

http://jerkbait.pl/blog/4/entry-131-chrustowy-travel-czy-tanio-zawsze-znaczy-%C5%BAle/

Edytowane przez ObraFM
  • Like 3

Avida bym sobie darował

Miałem,lowilem, Ale szału nie ma jeżeli chodzi o czucie przynęty

Może jak by samemu pozbroił było by ok ale fabryczna to jest tragedia

Nie za te pieniążki

Zdecydowanie taiaha 20lb do 35 gram ewentualnie xls do 25 lub do 28 gram Ale tu może być problem z zakupem

• Like 4

Sportex black arrow. Mam pierwsza serię. 10 lat gwarancji na blank. Świetny uniwersalny kij.

Jakie C.W? Czy pierwsza seria miała niebieski blank?

Giąłem kiedyś niebieskiego sportexa u znajomego, kawał badyla zbrojony na ciężko ;)  bardziej na sumy niż bolenie i szczupaki.

• Like 1

Kij ma niebieskie wstawki ale blank jest czarny jak wskazuje jego nazwa. Kij jest długość 240 cm. Cw - 60g tolerancja 37-72g. Kij jest wyśmienity. Na główkach 10g a czasem lżejszych w połączeniu z 10 cm gumą czuje opad nawet używając grubych plecionek. Silny wislany nurt podczas podwyższonego stanu wody oraz główki 40g z gumami 15cm, żaden problem. Do tego waga kija ok 140g, świetnie wyważony. Uwielbiam ten kij. Używałem go kiedyś na małej rzeczce w Niemczech o dużej populacji leszcza , lowilem wahadłówka od czasu do czasu podczepiłem je za grzbiet (kij jest bardzo "czuły") myśląc że to branie. Leszcze 30-40cm podnosiłem na kiju bez gimnastyki w obawie o uszkodzenie blanku. Puknięcia małych okoni też czuć bardzo dobrze. Podczas kolejnej wizyty w Niemczech, chyba skusze się na ten model do lekkiego łowienia. 240cm 1-7g, wklejka, właśnie odgrzewam kotleta w postaci filmu na YouTube z kijem tym w roli głównej, prezentowynym przez wschodniego kolegę wędkarza.

• Like 2

Konger Paladin Steel Arm 274 cm 7-28 g. Do czasu kiedy miałem okazję połowić tą wędka, traktowałem ją na podstawie internetowych opinii jako drogi chrust, a tymczasem to świetna, bardzo uniwersalna wędka. Lekka, bardzo dobrze przekazująca pracę przynęt np. 6-7 cm sandaczowe woblery i gumy na 10 g główkach w opadzie i oczywiście brania. Szczytówka w tej wędce naprawdę się udała Kongerowi. Moc też ma odpowiednia, kolega łowi na nią regularnie ryby 80-90+ w rzece, plus przyłowy typu tołpygi 100+ czy sum 180 cm  :)

• Like 1