Michal Duzynski Opublikowano 25 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2020 Siemandero Napisalem, tu,i Strefie Muchowej na Fejsie i na FF pl. Czy ostatnimi czasy wychowal sie jakis dystansowiec, lub wzroslo zainteresowanie w dystansie? Jesli tak, to pytanko, czy ktos sie wybiera do Szwecji na Mistrzostwa Swiata? pozdrawiamMichal Duzynski 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Przyjechałbym bardziej jako widz niż zawodnik. Z moimi 30 kilkoma metrami to bym nic nie zwojował . Z Norwegii daleko nie mam to się zobaczy bliżej tego terminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 O, super. to juz lepiej niz nic. Pogadamy blizej terminu.pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 27 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 Michał,a powiedz mi proszę jakie Ty osiągasz odległości podczas rzucania? Pytam o takie powtarzalne rzuty, a nie najlepszy wynik, bo jak w każdym sporcie te najlepsze zdarzają się raz na milion . Kiedyś czytalem, że jeden z Rajefow rzucił 240 stop czyli z 70m. Najpierw myślałem, że to błąd w druku, a później trafiłem na info w innym miejscu. Dla mnie niewiarygodne!!! Jakie odległości liczą się już na zawodach? Pytam o rzucanie jednoręczna. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 CzescPowiem tak Sa rozne dzyscypliny i zestawy odleglosciowe. to 70m Rajefa to przypuszczam ze bylo z glowica rzutowa T38, cienka, ciezka, pelna wolframu glowica, wtedy tak. Mistrzosta o ktorych pisze ja nazywaja sie World Championship in Fly Casting with Fishing Tackle, czyli nie wazny jaki kij( chodzi o klase) ale wazna lika jaka rzucasz.Najbardziej popularna dyscyplina to Trout Distance, gdzie rzucamy linka o dlugiej glowicy, plywajaca w klasie 5( i to jest rowniez moja specjalnosc). Startuje rowniez w Trout Accuracy i Seatrout Distance( plywajaca glowica rzutowa nie ciezsza niz 27gram). to tak na szybko. Wiem, ze nie pytasz o ten jeden na 1000 rzut, ale tu musze sie pochwalic.Mowimy o lince w klasie 5 i wietrze, ktory DOBRZE wieje w plecy ha ha W 2018 wygral Szwed dystansem 44m, ja sie uklasowalem na 14 miejscu z rzutami 39.5m i 40m. Steve Rajeff tuz nademna z rzutami 38m i 40.5m Ostatnio w domu wialo jak cholera i mialem wlasnie ten jeden na tysiac o odleglosci 45.10m- to tylko udowadnia, ZE JEST TO WYKONALNE i nie trzeba sie bac tych najlepszych jak sie 8ch widzi z kijem. trzeba trenowac, wierzyc w siebie, dozyc po zloto- w czasie zawodow tylko to sie liczy. Jesli chodzi o czesc pytania i odlegosci srednie. - pogoda bezwietrzna miedzy 35-38m- lekki wiaterek w plecy ok 40m- jak wieje dobrze to rzuty powyzej 41m to juz jest super cool.pozdrawiammichal 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 27 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2020 ... a tu jest powod dlaczego pytam... Czesc napisalem z takim wyprzedzeniem, poniewaz w 2012 i 2018 reprezentowalem Polske sam i sam sie mianowalem "kapitanem" Teraz robie to oficjalnie przez Polski Zwiazek Castingu( dzisiaj bede rozmawial z przewodniczacym zwiazku) i chcialbym wiedziec, czy ktos sie wybiera, czy powstal ostatnimi czasy jakis klub dystansowy itp itp. Jako, ze jeden kraj moze wystawic max 8 zawodnilow do jednej dyscypliny, to lepiej zapytac teraz, zeby potem nie bylo burdelu. pozdro michal 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Część Michale. Wybacz, że tak drążę temat ale na muchę łowię w morzu, a tu liczy się tylko dystans. Jaki sprzęt zabierasz na takie zawody - wędka , linka? Zakładam, że kołowrotek nie odgrywa wielkiego znaczenia. Czego używasz do Trout Distance, a czego do Seatrout Distance? 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Czesc, draz, draz temat- dla mnie bomba????. Do trout distance uzywam kija w klasie 10- Sexyloops HT10 i linke SA Master Expert Distance o glowicy 21m. Linka nadaje sie do lekkiego lowienia, ale juz w tym zestawie z 10tka to juz nie bardzo. Do Seatrout distance mam 2 skladowego, 10 stopowego Loomisa o nazwie Tournament distanse T38( czy cos takiego), jest to kij typowo rzutowy i nierekomendowany na ryby. Linka/glowica( ta ktora mi najbardziej pasuje) to stara glowica,Barrio plywajaca o dl 17.5m doczepiona do mono o srednicy 0.37mm. Pamietaj, ze my tylko walimy na odleglosc i nie lowimy ryb. Jak lowie w morzu to kij w kkasie 8 lub 10 9stopowy i linki OBS( mi pasuja). jak musze szybko zejsc gleboko to do 8ki Rio Leviathan 350 grains, a do 10 400grains.czasami bawie sie z glowicami T14- do T20, ale kontrola shooting line jest troche do dupy. Leviathan jest super. pozdrawiammichal 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Taps Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Dlaczego nie szukasz zawodników poprzez sekcje rzutowców przy PZW ? Przecież,chyba nawet są mistrzowstwa Polski w tej dyscypline.(Kiedyś zbroiłem kilka muchówek dla bydgoskich rzutowców,Niewiele miało to wspólnego z klasyczną muchówką) Ile jesteś w stanie "wyciągnąć" z zestawu np #5 2,90m linka DT lub WF, taki zestaw do łowienia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Sekcje rzutowe? A co to kur.a jest?"Przecież chyba nawet są..."? Chyba sam nie wierzysz, że są???W mało którym kole są jakieś sekcje/kluby czy inne muchowe wynalazki...Spotkałeś kogoś kto, chciał coś zrobić i dlatego zbroiłeś 'wędki dla Bydgoszczy' poza tym przypadkiem, ilu znasz "RZUTOWCÓW"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forest-Natura Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Witam.Taps ... ja też z zaciekawieniem wielkim czytam michałowy wątek i trochę Mrożkiem zaczął on jechać gdy padły słowa "sekcje rzutowców przy PZW"... Zapodam cytat ze strony organizacji, o której Michał wspomina. Dużo to wyjaśni o obecnych związkach naszyego stowarzyszenia (zakładam że należysz) i zawodach, w których Michał startuje ... A w SŁ dopiero co można było poczytać o całkiem sporym kawałku historii sportu rzutowego w naszym kraju. "W związku z uprawomocnienia się decyzji Ministra Sportu i Turystyki z dnia 9 grudnia 2016 r. stwierdzającej, że Polski Związek Wędkarski, będący wcześniej podmiotem o statusie polskiego związku sportowego, nie dostosował swojej działalności do wymagań ustawy o sporcie oraz w związku z dokonaniem w dniu 31 sierpnia 2017 r. wpisu do KRS nr 0000108423 uchwalonej w dniu 15 marca 2017 r. na nadzwyczajnym Zjeździe Delegatów PZW zmiany Statutu PZW, który stał się stowarzyszeniem zwykłym działającym na podstawie prawa o stowarzyszeniach, a nie na podstawie ustawy o sporcie, Polski Związek Wędkarski utracił posiadany wcześniej statusu polskiego związku sportowego działającego w wędkarstwie rzutowym. Takiego statusu nie posiada obecnie żadna organizacja.W związku z tymi ostatnimi wydarzeniami, w październiku 2017 r. został powołany Polski Związek Castingsportu z siedzibą w Krakowie, który zrzesza większość czołowych obecnie zawodników i zawodniczek uprawiających castingsport. PZC będący związkiem sportowym w rozumieniu przepisów ustawy o sporcie został wpisany do KRS, a na Kongresie ICSF w Polsce w listopadzie 2017 r. został przyjęty w poczet członków ICSF.Kontakty polskich zawodników i działaczy z władzami ICSF pozwoliły reprezentantom Polski na starty w organizowanych co 4 lata Światowych Igrzyskach Sportów Nieolimpijskich; w 1993 r. w Hadze (Holandia), w 1997 r. w Lahti (Finlandia), w 2001 r. w Akicie (Japonia) i w 2005 r. w Duisburgu (Niemcy)." PozdrawiamPS. W związku z powyższym, aż strach pomyśleć czy zasadnym jest używanie przez PZW określenia "sport" w temacie każdego innego naszego sportu wędkarskiego ... Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Forest-Natura 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Czesc Sa, rzutowcy w kraju, ale to sa kompletnie inne dyscypliny niz te, w ktorych biore udzial. Tak jak mowisz kije do tych dyscyplin nie( o ktorych mowisz) nie wiele z muszkarstwem maja wspolnego. Nie lubie polityki i nie bede wchodzil w jakies metne tematy na temat organizacji. Mam wiadomosci z pierwszej reki, jestem czlonkiem innego klubu w kraju, ktory jest pod parasolem ICSF i moge reprezentowac Polske bez zbednych duskusji i papierowej roboty. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 29 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Czesc Forest Wkleiles swoj post, kiedy pisalem moj. Dokladnie tak jak w tekscie. Ja jestem czlonkiem PZC, ktory jak sie nie myle zalozyl Wlodek Targosz aby odbiec od PZW. Ja z Wlodkiem czesto rozmawiam i mam troche informacji. Podobno w 2018 reprezentowalem Polske nielegalnie???? Z PZW podobno jest tak, ze musialbym sie ich zapytac czy moge startowac w MS i przejsc klasyfikacje- jakie k... klasyfikacjie skoro jestem jedynym Polakiem( ale na obczyzie), ktory uprawia ten sport.Teraz nalezac do PZC moge spokojnie i legalnie reprezentowac Polske. Dzis bede rozmawial z przewodniczacym PZC w Krakowie, to jutro bede mial wiecej info. p.s ciekawostka Gdybym nalezal do PZW ale chcial reprezentowac Australie, to musialbym napisac podanie do PZW, oni wtedy napisaliby do ISCF i wtedy musialbym czekac 2 lata na decyzje i podczas tych 2 lat niemoglbym startowac w zadnych zawodach- ale jaja. Tak to z grubsza wyglada.pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bezi Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 No właśnie o tym pisałem, że w pzw nie ma czegoś takiego jak flycasting i inne tego typu głupoty, po co to komu?. Karp ma pływać i karp ma brać. Michał odnośnie Twojej ciekawostki...W wielu dyscyplinach sportowych, nawet nie igrzyskowych jest czas karencji przy zmianie barw, więc Ameryki, czy innej Australii tutaj nie odkryli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 O karencji nie wiedzialem, ale mniejsza z tym,nie zmieniam barw. No chyba ze ACF Australian Casting Federation dolozyloby sie troche z jakims sponsoringiem. Dokladka do biletow, czy oplaty startowe. Jak narazie to wszystko na moj koszt, a nawet w momencie zostania MS to i tak jest tylko medal i uscisk dloni prezesa. Nie ma nagrod, ktore pylyby przydatne, lub moznaby bylo je sprzedac aby uzyskac srodki na nastepne zawody( ale to temat wrazliwy i juz go nie ruszam- jest jak jest). pozdrawiam 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Ile jesteś w stanie "wyciągnąć" z zestawu np #5 2,90m linka DT lub WF, taki zestaw do łowienia ?Dołączam się do pytania Tapsa. Michale, odpowiesz? Pytam nie dlatego, żeby sprawdzić jak Ci idzie, ale pytam, żeby sprawdzić ile mi brakuje do najlepszych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Spoko Tak jak pisalem wczesniej kijem 10 i linka 5( ale linka o dlugiej glowicy, plywajaca)- bez wiatru ok 38m- przy wietrze 41+ , aby takie dystanse uzyskac utrzymuje w powietrzu 26m linki bez przyponu( mierzone od reki ktora robi haul).Maksymalnie przy sprzyjajacych warunkach robilem miedzywymachy z 28.5m linki w powietrzu bez przyponu, ale to juz bylo za duzo do wystrzelenia bo petla zaczela sie robic niestabilna. Kiedys Z-Axis w klasie 5 i ta sama linka 5 polecialo 41m. Mowimy tu o kijach 9stopowych. Jesli mowimy o rzutach dystansowych z linka w klasie 5 to wszystko powyzej 35m to juz jest super rzut. Kilka dni temu kijem 7'8" w klasie 3 i linka w klasie 3( zwykla WFka) bez wiatru polecialo na 28m. Linka OBS ma glowice 30stop ( 9m), przy dobrej technice mozna robic wymachy tym OBS nawet z 70stop(21.5m) linki w powietrzu. Tu mowie o rzutach z kawalkiem welny na koncu przyponu. Dystanse beda zalezaly od jak duzego i ciezkiego muchozona zalozycie.pozdrawiam 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigart Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Od 1.50' minuty , rzuty na odległość 70 m są na prządku dziennym .Z. https://www.youtube.com/watch?v=rSnF5YrJDm0&feature=youtu.be Edytowane 30 Stycznia 2020 przez Zbigart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 No,ale to jest wlasnie ciezkie machanie ( dla niektorych) T38, T120 I to od zawodow z tzw Fishing Tackle, o ktorych tu pisze duzo sie rozni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jack__Daniels Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Kiedys Z-Axis w klasie 5 i ta sama linka 5 polecialo 41m To te Z-axisy to takie dobre kije czy miałeś jednego pod ręką? Pytam bo szukam czegoś w klasie #8 i 9' do łowienia w ciepłej solance i jak najdalsze rzuty się liczą.Takiego kija w klasie, która mnie interesuje widziałem gdzieś w necie za ok 1399zl i się zastanawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 30 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Czesc, ja mialem #5 ale sprzedalem. Poluj na TCR w klasie 8, bardzo durzo o nich dobrego slyszalem i raz czy dwa rzucalem.pozdrawiam 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbigart Opublikowano 31 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Tu jest wędka , którą się daleko rzuca : https://www.youtube.com/watch?v=QbVwj8HILDYZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 31 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2020 Wracajac do sprawy klubow i zezwolen. Zrobie to co robilem do tej pory. Zglosze sie sam i pokryje wszystkie koszta, a jakby ktos pytal to wtedy dostane zaswiadczenie od PZC potwierdzajace moje zgloszenie i moj udzial. I gra gitara.pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz.walaszewski Opublikowano 6 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Michał trzymam kciuki.Robisz dla muchowego sportu rzutowego zdecydowanie więcej, niż wszystkie organizacje z PZW, na czele. Nie wdając się w "politykę", bardzo dziękuję, choćby za sierpień 2018 Pozdrawiam 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal Duzynski Opublikowano 6 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2020 Czesc, fajne zdjecia. dzieki i pozdrawiam. Jest oficjale logo. Trening czas zaczac.ciao Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi