Skocz do zawartości

Coronavirus 2019-nCoV

gajosik

Rekomendowane odpowiedzi

Dzisiaj w radiu słyszałem, że z powodu nCoV branża filmowa straciła już ok 1mld $ - odwoływane są seanse i Chińczycy nie chodzą do kina. Giełdy też żywo reagują.

https://www.parkiet.com/Inwestycje/302059916-Loza-Parkietu-Czy-koronawirus-moze-wywolac-kryzys.html

A badacze przyznają, że wirus prawdopodobnie zmutował do postaci bardziej zaraźliwej:

https://www.cnbc.com/2020/02/04/researchers-say-the-coronavirus-may-be-more-contagious-than-current-data-shows.html

Edytowane przez Bułka

Nie no qrwa brawo.

Dlaczego oni w ogóle wjechali do Pl z Chin???

Nasze zabezpieczenia przed zagrożeniami są jak w średniowieczu.

Choć wtedy pewnie od razu by zakopali ciała jeszcze na polskiej granicy. Bez skrupułów.

• Like 1

Nie no qrwa brawo.

Choć wtedy pewnie od razu by zakopali ciała jeszcze na polskiej granicy. Bez skrupułów.

Płot z dykty, zasieki z papieru ????

Nie no qrwa brawo.

Płot z dykty, zasieki z papieru ????

• 2 tygodnie później...

Jako,że oglądam filmiki niezbyt dostępne drogą oficjalną,mogę napisać,że to,co mówią o coronavirusie,to taka delikatna ściema. Nieoficjalnie mówi się o ponad milionie zmarłych,a jeśli ktoś uważa,że efektem jest zapalenie płuc,to śpieszę poinformować,że śmierć trwa dosłownie chwilę,trup sieje się gęsto,zwłoki leżą na ulicach,w centrach handlowych,na bazarach (kobieta,która robiła zakupy,po prostu padła na stolik z warzywami i tak została),ludzie uciekają z kwarantanny domowej,wychodzą przez okna,co czasami kończy się upadkiem i śmiercią,wyrzucają przez okna pieniądze,rodziny wyganiają wracających domowników itp. A nowy szpital wybudowany w 7 dni to w zasadzie izolatka,z której raczej się już nie wyjdzie,do tego totalna fuszerka,woda leje się z sufitu... Ale najbardziej szkoda mi zwierząt,ale nie chcę poruszać tego tematu,bo wiadomo,jak Chińczycy się z nimi obchodzą.

• Like 1

Ja obawiam się mentalności zachodu. Jeżeli będzie trzeba wprowadzić kwarantannę na taką skalę jak w Chinach słabo to widzę. Bandy oszołomów i miłośników wszelkiej teorii spiskowej walczących o swoje wolności, będą piszczeć że to kłamstwo w imię ograniczenia ich swobody.. Jakoś nie widzę całego narody solidarnie siedzącego na 4 literach w domu jak zajdzie taka potrzeba.

• Like 1

Tak sobie czasem słucham wiadomości w radiu i słyszałem o ostatnich zgonach ... osób 80+. Ciekawe czy przeżyliby, gdyby zarazili się naszą rodzimą grypą? A w lubelskim szkoły zamykają..., a u mnie w szkole na osiemnastu uczniów w czwartek w jednej klasie było aż sześcioro!  ;)

• Like 2

Grypy nie da się porównać. Tą znamy od bardzo długiego czasu.

Coronavirus dopiero poznajemy. Nikt nie wie nic o powikłaniach. Te leki które fundują chorym bez znaczenia dla organizmu też nie są. W Tajlandia podawali leki zmieszane z tymi które podaje się zarażonym HIV.. Ja bym wolał jednak grypę naszą zwykłą niż takie szprycowanie jak przy coronavirus tym bardziej że nikt tak naprawdę nie wie jak to leczyć. To co robią lekarze to są eksperymenty.

• Like 1

Podkręćmy spiralę strachu: 

https://www.medicover.pl/koronawirus/koronawirus-statystyki-who/ - ilość zmarłych to 1.34 % w stosunku do chorych.

https://rcb.gov.pl/grypa-w-sezonie-epidemicznym-2018-2019-w-polsce-i-europie/ Śmiertelność grypy sezonowej wynosi 0,1-0,5% (tzn. umiera 1 do 5 na 1000 osób, które zachorowały), przy czym 90% zgonów występuje u osób po 60 roku życia.

https://pulsmedycyny.pl/prognozy-who-wiecej-zachorowan-na-nowotwory-w-2018-r-939859

Co piąty mężczyzna oraz co szósta kobieta zachorują na chorobę nowotworową w jakimś momencie swojego życia. Co ósmy mężczyzna i co jedenasta kobieta umrą z tego powodu.
Edytowane przez Koincydencja
  • Like 1

Miałem nie śmieszkować ale spirala strachu to będzie jak wykryją u nas pierwszy przypadek ???? Nie jesteśmy na to przygotowani zupełnie. Ludzie będą mieli pełne spodnie. A powyżej 100 przypadków w Polsce wizyta w Biedronce będzie porównywalna z lądowaniem aliantów w Normandii. Ludzie oszaleją tym bardziej że większość łyka jak młode pelikany wszystko co im podsunąć. Już biją się o jajka lub cebulę na promocji... A jak apokalipsa bedzie blisko to Pan Zdzisio zatłucze parasolka sąsiada w potyczce o ostatni kartonik kaszy gryczanej...

Mamy jeszcze troszkę czasu ja czekam obecnie na rozwój sytuacji w innych krajach. Chiny liczą straty, ale wydaje mi się ze sobie poradzą.

Amerykanie już ponoć mają szczepionkę ale zanim wejdzie do sprzedaży trzeba ok 2 lat.

Ps. Zobaczcie co się stało na Ukrainie, jak protestowali przeciwko ewakuacji rodaków z Chin... Który to wiek mamy? Myślałem że kamieniami w trendowatych się już nie rzuca..

Edytowane przez gajosik

Bo widzisz Paweł, to jest pokłosie newsów, fake newsów i innych srusów.

Moja św. pamięci Babcia opowiadała jak przychodził co jakiś czas rok, kiedy ptactwo domowe padało jak przysłowiowe muchy. Może to była ptasia grypa? Tylko, że nikt o tym nie wiedział i żyło się dalej.

• Like 2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...