Skocz do zawartości

Coronavirus 2019-nCoV

gajosik

Rekomendowane odpowiedzi

Odnosnie szpitali jednoimiennych w mojej miejcowosci PULAWACH  wojewoda postanowil zorganizowac taki szpital na cale wojewodztwo lubelskie .Dodam ze jest to jedyny szpital w ponad 48 tys miescie gdzie rowniez znajduje sie jeden z najwiekszych zakladow produkcyjnych w wojewodztwie  .Do tej pory nie ma potwierdzonego przypadku zakazonego wirusem .Wydaje mi sie to glupota bo co w przypadku wypadku awarii na zakladach azotowych o ktorych wczesniej byla mowa co w wypadku zawalu wylewu itp transport do Lublina  50 km .W Lublinie jest 5 czy 6 szpitali w ktorych juz sa chorzy na oddzialach tu nie widze zadnej logiki moze i jestem glupi albo zlosliwy ale ja tego nie rozumiem dlaczego podjeto taka decyzje.

• Like 2

Decyzję podjęto, bo wirus ma priorytet. Poza tym działa mechanizm strachu podwładnych przed przełożonymi i obawa o ewentualne konsekwencje w przypadku zaniedbań. Medialnie jeden zgon z powodu wirusa jest silniejszy, niż sto z powodu zawału. Smutna rzecz, ale tak ludzie reagują. Z drugiej strony wywołanie atmosfery strachu przed zarażeniem przynosi pożadane efekty, które często mylone są z mądrością i odpowiedzialnością. Bo to, że większość nie jest ani mądra, ani odpowiedzialna jest raczej oczywiste.

• Like 3

Odnosnie szpitali jednoimiennych w mojej miejcowosci PULAWACH  wojewoda postanowil zorganizowac taki szpital na cale wojewodztwo lubelskie .Dodam ze jest to jedyny szpital w ponad 48 tys miescie gdzie rowniez znajduje sie jeden z najwiekszych zakladow produkcyjnych w wojewodztwie  .Do tej pory nie ma potwierdzonego przypadku zakazonego wirusem .Wydaje mi sie to glupota bo co w przypadku wypadku awarii na zakladach azotowych o ktorych wczesniej byla mowa co w wypadku zawalu wylewu itp transport do Lublina  50 km .W Lublinie jest 5 czy 6 szpitali w ktorych juz sa chorzy na oddzialach tu nie widze zadnej logiki moze i jestem glupi albo zlosliwy ale ja tego nie rozumiem dlaczego podjeto taka decyzje.

U mnie w Łomży ta sama sytuacja. Jedyny szpital w ponad 60-tysięcznym mieście będzie przekształcony na zakaźny.

80 km dalej Białystok (300 tys mieszkańców) z kilkoma szpitalami i tam żaden nie będzie typowo pod koronawirusa.

Myślę że to dlatego, gdyby wirus wyciekł do miasta. Łatwiej zamknąć małe miasto niż duże  :(

Edytowane przez bogunow

Wedug mnie, chyba najbardziej rzetelny materiał na jaki trafiłem. Warto obejrzeć.

https://www.youtube.com/watch?v=zFvsYoKL5C8

Szkoda Kolego, że przeszedł bez echa.

Pokrótce:

Panikę budzi nazwa która jest nowa - koronawirus - nazwa - grypa z Wuchan  nikogo by nie niepokoiła zbytnio. Grypa jest codziennością.

Zatem - celowe działanie?

Wirus który zabija nosiciela wkrótce sam ginie. Logiczne.

Koronawirus jest bardzo łagodny.

80 % zarażonych przechodzi chorobę w sposób niemal niezauważalny. Przy braku, a na pewno skomplikowanej procedurze wykrywalności powyższa teza jest jak najbardziej prawdziwa.

Test - taki jak test ciążowy - dostępny w aptece i możliwy do samodzielnego wykonania dałby prawdziwy obraz skali zachorowań.

Śmiertelność - podawana w mediach - ok 2%. Bardzo zawyżona z powodu jak wyżej. W samych Chinach - w prowincji Wuchan - śmiertelność ok 3% - w  pozostałych prowincjach - ok 0,7 %

Wg autora rzeczywista śmiertelność wynosi mniej niż 0,1 %

To jak to by się przełożyło na Polskę?

Ok 40 tysięcy zmarłych z powodu wirusa gdyby wszyscy Polacy się zarazili. Całe średnie miasto powiatowe. Szok.  Szokiem byłoby gdyby wymarło jedno miasto.

Ale równomierne rozłożenie zgonów - w mojej gminie zmarło by 5 osób. 

Bywają dni, że tyle klepsydr wisiało chociaż o wirusie nikt nie słyszał.

Zachęcam do obejrzenia filmu -- naprawdę warto.

A dla teoretyków i miłośników papierologii mam pytanie. 

Córka która pracuje w szpitalu mieszka z nami. Wywalić pod most? Jak mi zarazę do domu przywlecze to kto będzie za to odpowiedzialny? Rząd skoszarowania służby zdrowia nie przewiduje...a powinien...

Pozdrawiam

• Like 3

Korol, co masz na myśli? Rozwiń bardziej tę myśl ;)

Granica przebiega po rzece. Po spuszczeniu części wody z zapory stan wody się podniesie.

Co więcej. Widzimy jak działa UE. Mało zdolna do reakcji, wygrywa solidarność poszczególnych Państw.

A teraz chwila SF? Wyobraźmy sobie północe Włochy jako całą Europę oraz niekontrolowany napływ częściowo uzbrojonych "gości".

Edytowane przez korol
  • Like 2

Od poniedziałku "duże" sklepy bedą zamknięte.

Dostałem ,,cynk,, że od poniedziałku Polska zamyka wszystkie granice (inne kraje również) i utworzy 3 strefy...Czerwona to blokada,pomarańczowa i zielona to tylko uzasadnione przypadki mogą opuszczać...Ciekawe czy się sprawdzi...

Chyba będzie się działo...

Edytowane przez chlodnica
  • Like 2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...