bartsiedlce Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Na prośbę autora poprawiłem tytuł wątku 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Mi to pachnie maczaniem w tym rak innego mocarstwa. Rywalizacja z Chinami trwa. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SlawekNikt Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Nie wpadajmy w panikę. 1000 osób zarażonych i 20 zgonów. Reszta zdrowieje. Mocniejsza grypa i tyle.Pod koniec lutego jak już pierwsza ekipa zarażonych dojdzie do siebie albo i nie i zarazi zapewne niekoniecznie świadomie kolejne setki będziesz już mieć jaśniejszy pogląd na to czy to "grypa". Nie panikuje. Wyciągam wnioski na bazie tych rozsądniejszych doniesień, ktore i tak nie są rzetelnie potwierdzone. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez Sławek Nikt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Pod koniec lutego jak już pierwsza ekipa zarażonych dojdzie do siebie albo i nie i zarazi zapewne niekoniecznie świadomie kolejne setki będziesz już mieć jaśniejszy pogląd na to czy to "grypa". Nie panikuje. Wyciągam wnioski na bazie tych rozsądniejszych doniesień, ktore i tak nie są rzetelnie potwierdzone.Pierwsza ekipa wyzdrowiała. Tego nie podali. W mediach podają ile chorych i ile zmarło. Nie wszystkie przypadki zgonów są potwierdzone że to ten wirus zabił. Sieją panikę a co niektórzy łykają jak młody pelikan cegłówkę. Tv kłamie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 (edytowane) TV zawsze łyka. Zwiększa oglądalność. Nawet już są w sprzedaży koszulki z napisami "Przeżyłem Coronavirus 2020" Interes się kręci. Czy to jest poważne czy nie dowiemy się za 3 miesiące. Choć niektórzy już pewnie zdążą na tym dobrze zarobić wcześniej ???? Niedługo będziemy słyszeć głosy niezadowolenia że tak szybko się skończyło.. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez gajosik 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jachu Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Mi to pachnie maczaniem w tym rak innego mocarstwa. Rywalizacja z Chinami trwa.Ciekawe kto pierwszy wyprodukuje szczepionkę? No i zarobi gigantyczne pieniądze. Można sobie wyobrazić ile w samych Chinach. A może już taka jest i tylko czeka? Oczywiście to taka moja spekulacja. Śledźmy sprawę, to może nam sporo powiedzieć. 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Skoro ktoś wyprodukował to dziadostwo to już dawno ma szczepionkę. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajosik Opublikowano 28 Stycznia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 (edytowane) Tutaj Polak relacjonujący wydarzenia z Chin mieszka 800 kilometrów od Wuhan. Bez zbędnej napinki, siania paniki. Chiny podchodzą do tematu bardzo poważnie i profesjonalnie, co cieszy. Edytowane 28 Stycznia 2020 przez gajosik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ugly Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Strona Nature.com podawała w 2017 roku, że Krajowe Laboratorium Bezpieczeństwa Biologicznego w Wuhan rozpoczęło prace nad budową nowych laboratoriów zdolnych rozpracowywać i opracowywać najgroźniejsze wirusy/patogeny na świecie – opisuje serwis wgospodarce.pl. Laboratorium w Wuhan było pierwszym laboratorium w Chinach wyposażonym w sprzęt zapewniający najwyższy poziom ochrony biologicznej i miało ambicje w krótkim czasie jeszcze podnieść poziom swoich możliwości. W 2017 roku ten ruch miał być częścią planu budowy od pięciu do siedmiu laboratoriów bezpieczeństwa biologicznego poziomu 4 (BSL-4) w Azji do 2025 r. Sprawa wywołała dyskusję – niektórzy badacze spoza Chin obawiali się ucieczki patogenów i oskarżeń o tworzenie broni biologicznej. Wgospodarce.pl informuje, że laboratorium w Wuhan kosztowało 300 milionów juanów (44 miliony USD), a aby zniwelować obawy dotyczące bezpieczeństwa, zostało zbudowane znacznie powyżej równiny zalewowej i miało być w stanie wytrzymać trzęsienie ziemi o sile 7. Pierwszym projektem laboratorium miało być badanie patogenu BSL-3, który powoduje gorączkę krwotoczną Krymsko-Konga: śmiertelny wirus przenoszony przez kleszcze, który atakował zwierzęta gospodarskie na całym świecie, w tym w północno-zachodnich Chinach, i który może przenosić się na ludzi. Za DoRzeczy 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Jutro przybywa do mnie przesyła z Chin. Jestem przygotowany.Za dwa tygodnie powiem, bądź wykaszlę, czy działa! 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biturbo Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Jutro przybywa do mnie przesyła z Chin. Jestem przygotowany. spir.jpgZa dwa tygodnie powiem, bądź wykaszlę, czy działa! O paczki nie ma co się martwić bo wirus potrzebuje nosiciela.Uważaj żebyś nie rzygał bo po tym ciężko o kaszel 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 28 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2020 Jutro przybywa do mnie przesyła z Chin. Jestem przygotowany. spir.jpgZa dwa tygodnie powiem, bądź wykaszlę, czy działa!W obliczu tego z czym spierają się Chińczycy, żarty nawet w dobrej wierze są nie na miejscu. Pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witeg Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 A przede wszystkim należy rozcieńczyć do 70%, bo w tym stężeniu najlepiej dezynfekuje. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PaNeK Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Chyba już nie można mówić, że jest to wyłącznie Chiński problem. W Niemczech jeszcze w poniedziałek słyszałem o jednym zarażonym, dziś słyszę w radiu, że potwierdzili trzech kolejnych - kolegów z pracy chorego. Jest to o tyle niepokojące, że z kolegami z pracy ZWYKLE nie utrzymuje się takiej bliskości jak z żoną czy dziećmi. Z tego wynika, że łatwość zarażenia jest naprawdę duża. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 W obliczu tego z czym spierają się Chińczycy, żarty nawet w dobrej wierze są nie na miejscu. PzdrStaram się najnormalniej w świecie nie zwariować: CO2, globalne ocieplenie, epidemie, etc., no nic tylko zamknąć się w domu. Widzę po swojej Mamie jak się nakręciła. Jak Jej powiedziałem, że spodziewam się przesyłki z Chin, to powiedziała, że jej przy odbiorze do ręki nie weźmie. Idąc dalej tym tropem - co muszą przeżywać pracownicy Poczty, obsługa terminali przeładunkowych, itd? Kto z osób piszących.czytających w tym wątku w przeciągu ostatnich 2 tyg. miał kontakt z listonoszem/kurierem? Ilu z nas tu piszących jest lekarzami, epidemiologami? Czy internetowa analiza problemu może zapobiec chorobie w Polsce? Raczej nie, ale za to skutecznie sieje panikę. Nie twierdzę, że to nie jest poważna sprawa, ale nie jestem zwolennikiem "samonakręcania". Wystarczy, że media skutecznie to robią. 6 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grunwald1980 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Nie trzeba się nakręcać ani siać paniki, wystarczy sobie z tego nie żartować. Tylko tyle. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hudy76 Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Źle odczytałeś moje intencje. Jeżeli Kogoś uraziłem, to przepraszam i już się nie wtrącam! 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarasR Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Gdyby było ryzyko zarażenia się od przesyłek to myślę ,że już byłyby działania służb w tym zakresie.Bo jest tego setki tysięcy sztuk dziennie.Dziś na poczcie odebrałem jedną taką z czterech dość dużych pojemników. Wiemy też ,że większość nie jest wysyłana z Wuhan. Chyba ,że się mylę i zagrożenie istnieje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) British Airways zawiesza połączenia lotnicze z ChRL.https://www.bbc.com/news/uk-51292590 A NIK sprawdzi czy jesteśmy gotowi na nCoVhttp://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25644436,koronawirus-w-europie-prezes-nik-marian-banas-zarzadza-natychmiastowa.html#s=BoxOpLink Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Bułka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Blackstarpro Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Nasza obronahttps://wiadomosci.wp.pl/polak-przylecial-z-chin-mowi-o-procedurach-ktore-mialy-chronic-przed-koronawirusem-w-polsce-6472537721067137a 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalaar Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Jutro przybywa do mnie przesyła z Chin. Jestem przygotowany. spir.jpgZa dwa tygodnie powiem, bądź wykaszlę, czy działa!Kiedyś to był 96 %... Świat schodzi na psy.. 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bułka Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 (edytowane) Teraz odrobina czarnego humory w tym smutnym wątku Nowa flaga ChRL: Na co komu maseczka: Edytowane 29 Stycznia 2020 przez Bułka 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekCIN Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 https://www.youtube.com/watch?v=mynHaZ92E7s 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytec Opublikowano 29 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2020 Ciekawe kto pierwszy wyprodukuje szczepionkę? No i zarobi gigantyczne pieniądze. Można sobie wyobrazić ile w samych Chinach. A może już taka jest i tylko czeka? Oczywiście to taka moja spekulacja. Śledźmy sprawę, to może nam sporo powiedzieć. Nasz rodak 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi