Skocz do zawartości

Coronavirus 2019-nCoV

gajosik

Rekomendowane odpowiedzi

Nie wpadajmy w panikę. 1000 osób zarażonych i 20 zgonów. Reszta zdrowieje. Mocniejsza grypa i tyle.

Pod koniec lutego jak już pierwsza ekipa zarażonych dojdzie do siebie albo i nie i zarazi zapewne niekoniecznie świadomie kolejne setki będziesz już mieć jaśniejszy pogląd na to czy to "grypa". Nie panikuje. Wyciągam wnioski na bazie tych rozsądniejszych doniesień, ktore i tak nie są rzetelnie potwierdzone.

Edytowane przez Sławek Nikt

Pod koniec lutego jak już pierwsza ekipa zarażonych dojdzie do siebie albo i nie i zarazi zapewne niekoniecznie świadomie kolejne setki będziesz już mieć jaśniejszy pogląd na to czy to "grypa". Nie panikuje. Wyciągam wnioski na bazie tych rozsądniejszych doniesień, ktore i tak nie są rzetelnie potwierdzone.

Pierwsza ekipa wyzdrowiała. Tego nie podali. W mediach podają ile chorych i ile zmarło. Nie wszystkie przypadki zgonów są potwierdzone że to ten wirus zabił.  Sieją panikę a co niektórzy łykają jak młody pelikan cegłówkę. Tv kłamie.

TV zawsze łyka. Zwiększa oglądalność.

Nawet już są w sprzedaży koszulki z napisami "Przeżyłem Coronavirus 2020"

Interes się kręci. Czy to jest poważne czy nie dowiemy się za 3 miesiące. Choć niektórzy już pewnie zdążą na tym dobrze zarobić wcześniej ????

Niedługo będziemy słyszeć głosy niezadowolenia że tak szybko się skończyło..

Edytowane przez gajosik
  • Like 2

Mi to pachnie maczaniem w tym rak innego mocarstwa. Rywalizacja z Chinami trwa.

Ciekawe kto pierwszy wyprodukuje szczepionkę? No i zarobi gigantyczne pieniądze. Można sobie wyobrazić ile w samych Chinach. A może już taka jest i tylko czeka? Oczywiście to taka moja spekulacja.  ;) Śledźmy sprawę, to może nam sporo powiedzieć. 

• Like 3

Strona Nature.com podawała w 2017 roku, że Krajowe Laboratorium Bezpieczeństwa Biologicznego w Wuhan rozpoczęło prace nad budową nowych laboratoriów zdolnych rozpracowywać i opracowywać najgroźniejsze wirusy/patogeny na świecie – opisuje serwis wgospodarce.pl.

Laboratorium w Wuhan było pierwszym laboratorium w Chinach wyposażonym w sprzęt zapewniający najwyższy poziom ochrony biologicznej i miało ambicje w krótkim czasie jeszcze podnieść poziom swoich możliwości. W 2017 roku ten ruch miał być częścią planu budowy od pięciu do siedmiu laboratoriów bezpieczeństwa biologicznego poziomu 4 (BSL-4) w Azji do 2025 r. Sprawa wywołała dyskusję – niektórzy badacze spoza Chin obawiali się ucieczki patogenów i oskarżeń o tworzenie broni biologicznej.

Wgospodarce.pl informuje, że laboratorium w Wuhan kosztowało 300 milionów juanów (44 miliony USD), a aby zniwelować obawy dotyczące bezpieczeństwa, zostało zbudowane znacznie powyżej równiny zalewowej i miało być w stanie wytrzymać trzęsienie ziemi o sile 7. Pierwszym projektem laboratorium miało być badanie patogenu BSL-3, który powoduje gorączkę krwotoczną Krymsko-Konga: śmiertelny wirus przenoszony przez kleszcze, który atakował zwierzęta gospodarskie na całym świecie, w tym w północno-zachodnich Chinach, i który może przenosić się na ludzi.

Za DoRzeczy

• Like 1

Jutro przybywa do mnie przesyła z Chin. Jestem przygotowany.

attachicon.gif spir.jpg

Za dwa tygodnie powiem, bądź wykaszlę, czy działa!

O paczki nie ma co się martwić bo wirus potrzebuje nosiciela.

Uważaj żebyś nie rzygał bo po tym ciężko o kaszel :)

• Like 2

Chyba już nie można mówić, że jest to wyłącznie Chiński problem. W Niemczech jeszcze w poniedziałek słyszałem o jednym zarażonym, dziś słyszę w radiu, że potwierdzili trzech kolejnych - kolegów z pracy chorego. Jest to o tyle niepokojące, że z kolegami z pracy ZWYKLE nie utrzymuje się takiej bliskości jak z żoną czy dziećmi. Z tego wynika, że łatwość zarażenia jest naprawdę duża. 

W obliczu tego z czym spierają się Chińczycy, żarty nawet w dobrej wierze są nie na miejscu. Pzdr

Staram się najnormalniej w świecie nie zwariować: CO2, globalne ocieplenie, epidemie, etc., no nic tylko zamknąć się w domu.

Widzę po swojej Mamie jak się nakręciła. Jak Jej powiedziałem, że spodziewam się przesyłki z Chin, to powiedziała, że jej przy odbiorze do ręki nie weźmie. Idąc dalej tym tropem - co muszą przeżywać pracownicy Poczty, obsługa terminali przeładunkowych, itd? Kto z osób piszących.czytających w tym wątku w przeciągu ostatnich 2 tyg. miał kontakt z listonoszem/kurierem? 

Ilu z nas tu piszących jest lekarzami, epidemiologami? Czy internetowa analiza problemu może zapobiec chorobie w Polsce? Raczej nie, ale za to skutecznie sieje panikę. 

Nie twierdzę, że to nie jest poważna sprawa, ale nie jestem zwolennikiem "samonakręcania". Wystarczy, że media skutecznie to robią. 

• Like 6

Gdyby było ryzyko zarażenia się od przesyłek to myślę ,że już byłyby działania służb w tym zakresie.Bo jest tego setki tysięcy sztuk dziennie.Dziś na poczcie odebrałem jedną taką z czterech dość dużych pojemników. Wiemy też ,że większość nie jest wysyłana z Wuhan.

Chyba ,że się mylę i zagrożenie istnieje ?

British Airways zawiesza połączenia lotnicze z ChRL.

https://www.bbc.com/news/uk-51292590

A NIK sprawdzi czy jesteśmy gotowi na nCoV

http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114883,25644436,koronawirus-w-europie-prezes-nik-marian-banas-zarzadza-natychmiastowa.html#s=BoxOpLink

Edytowane przez Bułka
  • Like 1

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...