Skocz do zawartości

Jaka blacha miedziana i mosiężna do przynęt

Maro78

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Postanowiłem zrobić parę blaszek na pstrąga.

Pytanie tylko jaki rodzaj blachy miedzianej i mosiężnej będzie się do tego nadawał.

Chodzi o plastykę materiału.

Czy M1E24 będzie do tego dobra. A mosiądz M6324?

Zna ktoś jakiegoś dobrego dostawcę blach w rozsądnych cenach, który sprzeda mniejsze rozmiary?

Pozdrawiam

Witam.

Postanowiłem zrobić parę blaszek na pstrąga.

Pytanie tylko jaki rodzaj blachy miedzianej i mosiężnej będzie się do tego nadawał.

Chodzi o plastykę materiału.

Czy M1E24 będzie do tego dobra. A mosiądz M6324?

Zna ktoś jakiegoś dobrego dostawcę blach w rozsądnych cenach, który sprzeda mniejsze rozmiary?

Pozdrawiam

Na allegro masz blachy mosiężne, miedziane, różne grubości i wielkości.

Bispol czy jakoś tak gość się nazywa

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Jeśli chodzi o blachę miedzianą to w zasadzie co byś nie kupił nie będzie problemu. Zakładam, że potrzebujesz grubości od 1mm do 1,5.
Co do mosiądzu to przez tyle lat ile wykonuje wahadła raz trafił mi się mosiądz który pękał przy zginaniu. Choć z zasady mosiądz zawsze jest mniej plastyczny (twardszy?) 
A jak chcesz poprawić plastykę to rozgrzej do czerwoności i wrzuć do wody. Blacha stanie się dużo bardziej plastyczna (miękka) Musisz tylko później zetrzeć papierem patyne po wygrzaniu (o ile bedzie Ci przeszkadzać)  
Tak więc kupuj miedź bez zastanawiania się a mosiądz to bardzo niewielkie ryzyko że będzie trudny w obróbce. 

Nie myśl za dużo nad typem miedzi czy mosiądzu, bo szkoda czasu. Jak nie masz miedzi to leć na złom albo do sklepu hydraulicznego. Na pewno znajdą dla ciebie jakieś odpady rur CO. Ścianka rury ma jakiś 1 mm. Możesz ją pokryć na cienko lub grubo cyną i wystukać jakiś wzór...

Przynajmniej ja tak robię... a efekty jak widać... Oczywiście zawsze może być lepiej.

post-64248-0-15383300-1580712104_thumb.jpg

• Like 2

Tak. Dzięki za pomoc.

Ogarnąłem już temat z twardością miedzi i mosiądzu. 

Towar zamówiony.

Dla zainteresowanych ważne przy zakupie miedzi i mosiądzu są symbole.

r-miękka

z4-półtwarda

jest jeszcze twarda i sprężysta.

A ma ktoś pomysł na nożyczki do blachy aby ciły mosiężne 1.5mm i miedzianą 2mm bo tak kupować na necie bez wypróbowania to trochę ryzykowne.

Może ktoś z Was ma jakieś sprawdzone.

Zgóry dzięki.

Edytowane przez Maro78

• 3 miesiące temu...
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 3 lata później...
  • 1 rok później...
Blachy miedziane typu M1E24 to bardzo czysta miedź elektrolityczna o dobrej plastyczności – będzie odpowiednia do wyrobu błystek obrotowych i wahadłówek, zwłaszcza jeśli planujesz je formować lub lekko wykuwać. Jej miękkość ułatwia obróbkę ręczną i młotkowanie.

Jeśli chodzi o mosiądz M63 (czyli 63% miedzi, 37% cynku) – oznaczenie M6324 również wskazuje na dobrą podatność na gięcie i kucie, więc będzie odpowiedni do błystek. Mosiądz M63 dobrze się poleruje i daje ładny połysk, co ma znaczenie przy wabieniu pstrągów. Oba materiały nadają się świetnie do pracy ręcznej, choć warto pamiętać, że miedź będzie bardziej podatna na utlenianie – co można też wykorzystać jako efekt wizualny.

• Like 1

• 4 tygodnie później...

Nierdzewka, dobry wybór. Materiał jednak nie jest najważniejszy. (aluminium może być przecież grubsze, aby było mocne). Liczy się głównie praca cykady. Z pozoru prosta konstrukcja, a łowią tylko nieliczne.

Edytowane przez Lepton
  • Like 1