Maro78 Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Witam.Postanowiłem zrobić parę blaszek na pstrąga.Pytanie tylko jaki rodzaj blachy miedzianej i mosiężnej będzie się do tego nadawał.Chodzi o plastykę materiału.Czy M1E24 będzie do tego dobra. A mosiądz M6324? Zna ktoś jakiegoś dobrego dostawcę blach w rozsądnych cenach, który sprzeda mniejsze rozmiary? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ezehiel Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Witam.Postanowiłem zrobić parę blaszek na pstrąga.Pytanie tylko jaki rodzaj blachy miedzianej i mosiężnej będzie się do tego nadawał.Chodzi o plastykę materiału.Czy M1E24 będzie do tego dobra. A mosiądz M6324? Zna ktoś jakiegoś dobrego dostawcę blach w rozsądnych cenach, który sprzeda mniejsze rozmiary? PozdrawiamNa allegro masz blachy mosiężne, miedziane, różne grubości i wielkości. Bispol czy jakoś tak gość się nazywa Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Jeśli chodzi o blachę miedzianą to w zasadzie co byś nie kupił nie będzie problemu. Zakładam, że potrzebujesz grubości od 1mm do 1,5.Co do mosiądzu to przez tyle lat ile wykonuje wahadła raz trafił mi się mosiądz który pękał przy zginaniu. Choć z zasady mosiądz zawsze jest mniej plastyczny (twardszy?) A jak chcesz poprawić plastykę to rozgrzej do czerwoności i wrzuć do wody. Blacha stanie się dużo bardziej plastyczna (miękka) Musisz tylko później zetrzeć papierem patyne po wygrzaniu (o ile bedzie Ci przeszkadzać) Tak więc kupuj miedź bez zastanawiania się a mosiądz to bardzo niewielkie ryzyko że będzie trudny w obróbce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ObraFM Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 (edytowane) Jak byś poczytał wątek Jacka to byś wiedział, że ze wszystkiego da się zrobić Edytowane 30 Stycznia 2020 przez ObraFM 5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
UncleZin Opublikowano 30 Stycznia 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2020 Jak byś poczytał wątek Jacka to byś wiedział, że ze wszystkiego da się zrobić Dokładnie 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinraf Opublikowano 2 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2020 (edytowane) mosiądz występuje w 2 twardościach w sprzedaży jeden jest twardy drugi coś jak miedz elastyczny nazwa M63R a twardy mosiądz ma oznaczenie M63Z4 A MIEDZIANA M1EZ4 Edytowane 2 Lutego 2020 przez spinn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kasperek Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Nie myśl za dużo nad typem miedzi czy mosiądzu, bo szkoda czasu. Jak nie masz miedzi to leć na złom albo do sklepu hydraulicznego. Na pewno znajdą dla ciebie jakieś odpady rur CO. Ścianka rury ma jakiś 1 mm. Możesz ją pokryć na cienko lub grubo cyną i wystukać jakiś wzór...Przynajmniej ja tak robię... a efekty jak widać... Oczywiście zawsze może być lepiej. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysju Opublikowano 3 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 Też jestem złomiarzem Rura calówka 1 m i 1 mm grubości w złomie 12 PLN.Po rozcięciu kawał blachy I te przebarwienia "starej" miedzi bezcenne. 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro78 Opublikowano 3 Lutego 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2020 (edytowane) Tak. Dzięki za pomoc.Ogarnąłem już temat z twardością miedzi i mosiądzu. Towar zamówiony.Dla zainteresowanych ważne przy zakupie miedzi i mosiądzu są symbole.r-miękkaz4-półtwardajest jeszcze twarda i sprężysta.A ma ktoś pomysł na nożyczki do blachy aby ciły mosiężne 1.5mm i miedzianą 2mm bo tak kupować na necie bez wypróbowania to trochę ryzykowne.Może ktoś z Was ma jakieś sprawdzone. Zgóry dzięki. Edytowane 3 Lutego 2020 przez Maro78 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinraf Opublikowano 5 Lutego 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2020 najlepiej zakup sobie gilotynkę starą mam dwie jak by co ale kwestia gustu jedni tną nożycami dla mnie porażka gilotynka jest nie do porównania 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maro78 Opublikowano 3 Czerwca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2020 A czym zabezpieczacie blaszki przed utlenianiem? Jakiś lakier, żywica?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chulo Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 A czym zabezpieczacie blaszki przed utlenianiem? Jakiś lakier, żywica?PozdrawiamJa niczym, patyna jest super 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrauchan Opublikowano 28 Czerwca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 Ja tez niczym jak troszke za bardzo "przypatynuje" to szczoteczka, pasta, kubek, ciepla woda i tak sie zaczyna wielka przygoda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony69 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Panowie a propos blachy pamiętacie może kto wykonywał na forum wahadloweczki z 5groszowek?? Z góry dziękuję Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sukingad Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Ja robiłem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony69 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Hesher Ty masz ponad 3 tysie stron w wątku pomógłbyś trochę [emoji14] Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tony69 Opublikowano 6 Lipca 2020 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2020 Już znalazłem Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Turtle Opublikowano 20 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2024 (edytowane) Złoty szpadel, wiem Gatunek: Cu-ETP M1E R (miękka) - będzie Ok?Czy lepiej M1E z4 - półtwarda? Edytowane 20 Lutego 2024 przez Turtle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacek.hetflaisz Opublikowano 27 Lutego 2024 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2024 Złoty szpadel, wiem Gatunek: Cu-ETP M1E R (miękka) - będzie Ok? Czy lepiej M1E z4 - półtwarda? Miękka, ja nawet miękką często przegrzewam aby była jeszcze bardziej miękką. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kowalski33 Opublikowano 9 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Maja Blachy miedziane typu M1E24 to bardzo czysta miedź elektrolityczna o dobrej plastyczności – będzie odpowiednia do wyrobu błystek obrotowych i wahadłówek, zwłaszcza jeśli planujesz je formować lub lekko wykuwać. Jej miękkość ułatwia obróbkę ręczną i młotkowanie. Jeśli chodzi o mosiądz M63 (czyli 63% miedzi, 37% cynku) – oznaczenie M6324 również wskazuje na dobrą podatność na gięcie i kucie, więc będzie odpowiedni do błystek. Mosiądz M63 dobrze się poleruje i daje ładny połysk, co ma znaczenie przy wabieniu pstrągów. Oba materiały nadają się świetnie do pracy ręcznej, choć warto pamiętać, że miedź będzie bardziej podatna na utlenianie – co można też wykorzystać jako efekt wizualny. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lacroix812 Opublikowano 31 Maja Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja Cześć. Ostatnio mój tata zajął się robieniem cykad. Mam do was pytanie, z czego je wykonujecie? Próbował ktoś z aluminium? Co do wytrzymałości mam pewne wątpliwości. Narazie wycinamy z nierdzewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lepton Opublikowano 1 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Czerwca (edytowane) Nierdzewka, dobry wybór. Materiał jednak nie jest najważniejszy. (aluminium może być przecież grubsze, aby było mocne). Liczy się głównie praca cykady. Z pozoru prosta konstrukcja, a łowią tylko nieliczne. Edytowane 1 Czerwca przez Lepton 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi