Skocz do zawartości

Chińskie BFS

Kuballa44

Rekomendowane odpowiedzi

póki co walczę z zestawem abu black max  + "lekka szpula" z ali za jakieś 30 parę złotych kijek dagger spiriet 703UL 2-8 g póki co pierwsze testy to startuje od 2,5 g + guma ale walka o metry ciężko powiedzieć co jest przyczyną czy multik czy pelcionka czy umiejętności. czasem odległości zadowalające ale czasem odstrzał czy plątanina. pierwsze kroki i dość ciężki temat do ugryzienia. przypuszczam że z mulitkiem dedykowanym do lekkiego UL było by łatwiej no ale zawsze jest ta kasa. walczę dalej i się nie zrażam

pd. plecionka intech 0,8

Edytowane przez krakersik
  • Like 1

póki co walczę z zestawem abu black max + "lekka szpula" z ali za jakieś 30 parę złotych kijek dagger spiriet 703UL 2-8 g póki co pierwsze testy to startuje od 2,5 g + guma ale walka o metry ciężko powiedzieć co jest przyczyną czy multik czy pelcionka czy umiejętności. czasem odległości zadowalające ale czasem odstrzał czy plątanina. pierwsze kroki i dość ciężki temat do ugryzienia. przypuszczam że z mulitkiem dedykowanym do lekkiego UL było by łatwiej no ale zawsze jest ta kasa. walczę dalej i się nie zrażam

pd. plecionka intech 0,8

Co do tej plecionki to ja omal nie powyrywalem sobie przez nią wszystkich włosów z głowy z wkurwienia.. przeszedłem na 5 krotnie drozszego Varivasa i od tamtej pory zero problemów z linką, doszedłem to tego że lepiej wydać raz a porządnie i oszczędzić sobie nerwów nad wodą.

Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez lukaszkosciukiewicz
  • Like 1

Co do tej plecionki to ja omal nie powyrywalem sobie przez nią wszystkich włosów z głowy z wkurwienia.. przeszedłem na 5 krotnie drozszego Varivasa i od tamtej pory zero problemów z linką, doszedłem to tego że lepiej wydać raz a porządnie i oszczędzić sobie nerwów nad wodą.

tak słyszałem też i takie opinie. był to test nowej szpulki i kijka więc liczyłem się ze stratami i brodami. myślę że w dużej mierze dobry multik pomaga i daje przyjemność z łowienia a nie myślenie ciągle o plecionce o kciuku i takie tam. póki co bez sukcesów ale dalej walczę choć kasa poszła właśnie na auto po ostatniej wyprawie na pstrągi :angry:

• 2 tygodnie później...

Mam Fishband gh100 i tsurinoya xf50 o ile gh chodzi gładko wręcz maślanie w stosunku do xf to za Chiny Ludowe nie mogę z nich wycisnąć takich gramatur jak na Youtube . 3g to minimum przy moich umiejętnościach . Gh 100 nad wodą daje+20 do lansu bo jest 2x większy od Aldebarana????

• Like 5

Miałem 2 fishbandy jeden sprzedałem a drugi używam. Mój wynik jako początkującego w castingu i w UL to 3 gramy. Nie jest to Aldek ale po dobrym przesmarowaniu całkiem fajnie z niego lata. Pewnie przydaly by się lepsze łożyska to by śmigał jeszcze lepiej. Za taką kasę uważam że warto.

• Like 2

Miałem 2 fishbandy jeden sprzedałem a drugi używam. Mój wynik jako początkującego w castingu i w UL to 3 gramy. Nie jest to Aldek ale po dobrym przesmarowaniu całkiem fajnie z niego lata. Pewnie przydaly by się lepsze łożyska to by śmi

gał jeszcze lepiej. Za taką kasę uważam że warto.

N

Na filmach na YT,testerzy używają głównie żyłki lub fluorocarbonu nie plecionki(żyłka-fluorocarbon ma mniejsze tarcie na przelotkach,których jest całkiem sporo)i może to jest powód dalszych rzutów.Trzeba kombinować,bo wędkarstwo nie lubi marazmu(nie obrażając nikogo)to jedna wielka improwizacja.

• Like 1

Panowie

Nawzajem przekonujecie się, że chiński "UL" (ten cudzysłów w pełni zamierzony) jest fajny bo za 200. I OK, jest fajny, ale to nie jest UL i jeszcze długo nie będzie. Pewnych kultur technologicznych się nie przeskoczy. Fajnie się rzuca 3gr jednak to nie UL. Multik renomowanej firmy, klasy lekkiej rzuca 3gr ot tak po prostu. Prawdziwy multik UL, sparowany z dobrym kijem i obsługiwany przez sprawnego castingowca daje radę 1gr (sam nie rzuci, trzeba się tego nauczyć) i nie jest to 20-30m. Natomiast 3gr lata z niego z taką swobodą jak z chińczyka 6gr. Co do kasy. Kto chce to kupuje nówki za 1800 czy za 2300. Ale można się trochę wysilić poszukać, poczekać i kupić Aldebarane BFS za 1000 z małym plusem a CC BFS  za ok 1500. To też dużo kasy i niestety dla niektórych wydatek przekraczający granice możliwości i rozsądku, w pełni rozumiem. Jednak jak dane by było wziąć do łapy taki zestaw, chwilkę porzucać to zapewne przyszła by refleksja: może faktycznie warto spokojnie oszczędzić kasę, kupić co należy i przestać się oszukiwać? 

Mam cztery różne multiki UL, do j. Czerniakowskiego niedaleko na testy. Zapraszam :)

• Like 15

Robert czas zweryfikuje te młynki.

Ale jest coś w nas że człowiek chce kupić coś taniego co doruwnuje wartością użytkową droższemu sprzętowi i tak jest w każdej dziedzinie.

Jak to mówią cudów ni ma..

Jak coś ma działać i nie wku*wiać w czasie łowienia to musi swoje kosztować

Panowie

Nawzajem przekonujecie się, że chiński "UL" (ten cudzysłów w pełni zamierzony) jest fajny bo za 200. I OK, jest fajny, ale to nie jest UL i jeszcze długo nie będzie. Pewnych kultur technologicznych się nie przeskoczy. Fajnie się rzuca 3gr jednak to nie UL. Multik renomowanej firmy, klasy lekkiej rzuca 3gr ot tak po prostu. Prawdziwy multik UL, sparowany z dobrym kijem i obsługiwany przez sprawnego castingowca daje radę 1gr (sam nie rzuci, trzeba się tego nauczyć) i nie jest to 20-30m. Natomiast 3gr lata z niego z taką swobodą jak z chińczyka 6gr. Co do kasy. Kto chce to kupuje nówki za 1800 czy za 2300. Ale można się trochę wysilić poszukać, poczekać i kupić Aldebarane BFS za 1000 z małym plusem a CC BFS  za ok 1500. To też dużo kasy i niestety dla niektórych wydatek przekraczający granice możliwości i rozsądku, w pełni rozumiem. Jednak jak dane by było wziąć do łapy taki zestaw, chwilkę porzucać to zapewne przyszła by refleksja: może faktycznie warto spokojnie oszczędzić kasę, kupić co należy i przestać się oszukiwać? 

Mam cztery różne multiki UL, do j. Czerniakowskiego niedaleko na testy. Zapraszam :)

Robert,się nie denerwuj ;) :) .Każdy musi swoja drogę przejść,pewnie że fajnie jest zacząć od topu,nawet z drugiej ręki ale...no właśnie.Są obawy,kasy trzeba sporo wysypać,nie wiadomo czy zauroczy a nad Czerniakowskie nie każdy ma blisko ;) .Jak najbardziej oczywiście rozumiem co chciałeś przekazać i  w zasadzie ze wszystkim się zgadzam oprócz jednego.Tez miałem kilka multików BFS i moim zdaniem żaden "prosto z pudełka",bez modyfikacji nie obsłuży tego magicznego jednego grama :)

• Like 4

Robert,się nie denerwuj ;) :) .Każdy musi swoja drogę przejść,pewnie że fajnie jest zacząć od topu,nawet z drugiej ręki ale...no właśnie.Są obawy,kasy trzeba sporo wysypać,nie wiadomo czy zauroczy a nad Czerniakowskie nie każdy ma blisko ;) .Jak najbardziej oczywiście rozumiem co chciałeś przekazać i w zasadzie ze wszystkim się zgadzam oprócz jednego.Tez miałem kilka multików BFS i moim zdaniem żaden "prosto z pudełka",bez modyfikacji nie obsłuży tego magicznego jednego grama :)

Racja jakas droge trzeba przejsc ale droższy sprzęt potem łatwiej sprzedać a i utrata wartości dużo mniejsza na przestrzeni lat.

• Like 2

Dla Was magiczną granicą jest gram a dla mnie główka 2 g + guma 5 cm i to mi wystarczy lżej nie mam zamiaru łowić... Moja konkluzja jest taka, że sprzęt dobiera się do metod, przynęt i potrzeb. Jeden musi mieć Top, żeby łowienie przynosiło mu przyjemność a ja bardziej cenie czas nad wodą. Kontakt z przyrodą, a poza tym cast ma być tylko odskocznia od spina w okresie letnim ????. A wy jesteście pochłonięci kijkami z pazurem i tą kręcąca się szpulką.

Edytowane przez BartasL2
  • Like 4